[R50] Uchwyt na smartfona.
[R50] Uchwyt na smartfona.
Przejrzałem forum, takiego wątku nie znalazłem... a ponieważ w moim aucie ewidentnie nie ma sensownego miejsca na telefon/nawigację to pytam jak wy to rozwiązaliście. Na siedzisku prawego fotela - bez sensu, w kubku za dźwignią ręcznego - to samo, w uchwytach na kubki pod radiem - nie ma miejsca, na lewo od kierownicy w schowku - podobnie. Klejone do szyby nie dla mnie. Proszę o patenty, chętnie ze zdjęciami.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Re: [R50] Uchwyt na smartfona.
Może być klejone do prędkościomierza. Lub coś takiego http://m.aliexpress.com/item/32319259252.html
Bzyku
Poszperałem, pogooglałem i na tę chwilę rozwiązania widzę takie:
1. mocowany do tacho - w sumie ma tę samą wadę co klejony do szyby, czyli narażony na przegrzewanie, ale też najbardziej by mi pasował z uwagi na dobry dostęp i widoczność. Nie wiem gdzie kupić, można spróbować samoróbki.
2. wkładany do cup holdera - bezinwazyjny, łatwy w montazu, słabo widoczny, może przeszkadzać przy zmianie biegów, może kolidować z przełącznikami. W sumie to samo tyczy się wersji wtykanej w gniazdo zapalniczki.
3. mocowany w szczelinie CD - chyba najbardziej optymalna lokalizacja, łatwy montaż, dobrze dostępny i widoczny. Mój No1 na tę chwilę.
4. na kierownicę - jakiś żart chyba, ale można by to adaptować... usunąć fabryczną opaskę i samo gniazdo z zaciskiem zamocować jakoś do słupka poniżej radia i klimy.
5. silikon - dzięki, ale nie budzi mojego zaufania, raz że narażony na przegrzewanie, a dwa bałbym się że przy hamowaniu albo na wirażu poleci w pituły i albo szklarz, albo dentysta zarobi;P
1. mocowany do tacho - w sumie ma tę samą wadę co klejony do szyby, czyli narażony na przegrzewanie, ale też najbardziej by mi pasował z uwagi na dobry dostęp i widoczność. Nie wiem gdzie kupić, można spróbować samoróbki.
2. wkładany do cup holdera - bezinwazyjny, łatwy w montazu, słabo widoczny, może przeszkadzać przy zmianie biegów, może kolidować z przełącznikami. W sumie to samo tyczy się wersji wtykanej w gniazdo zapalniczki.
3. mocowany w szczelinie CD - chyba najbardziej optymalna lokalizacja, łatwy montaż, dobrze dostępny i widoczny. Mój No1 na tę chwilę.
4. na kierownicę - jakiś żart chyba, ale można by to adaptować... usunąć fabryczną opaskę i samo gniazdo z zaciskiem zamocować jakoś do słupka poniżej radia i klimy.
5. silikon - dzięki, ale nie budzi mojego zaufania, raz że narażony na przegrzewanie, a dwa bałbym się że przy hamowaniu albo na wirażu poleci w pituły i albo szklarz, albo dentysta zarobi;P
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper 2003r
Druga opcja wydaje się być sensowna, wygląda na to ze ramie jest giętkie więc powinno się dać tak wyprofilować żeby nie haczyło o biegi.
-
- Nowy
- Posiadane auto: one 1,4 d4d 2003
Są również podobne do opcji 2 ale wkładane w gniazdo zapalniczki ja właśnie takie posiadam i jest spko
http://eleneo.pl/pol_pl_UCHWYT-DO-TELEF ... 1380_1.jpg
http://eleneo.pl/pol_pl_UCHWYT-DO-TELEF ... 1380_1.jpg
Z obowiązku kronikarza, jakby ktoś miał podobne jak ja dylematy... od paru dni mam tak, zdaje egzamin.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
gdzie kupowałeś ?
Chciałem pomacać, żeby to nie był jakiś shit który się łamie od samego patrzenia, więc kupiłem w sklepie w Wieliczce, ale podobne są na Allegro.
Już po zakupie trafiłem jeszcze na taki system => http://www.easy-mount.pl/ tylko pytanie czy to by siadło w tę szczelinę nad schowkiem pasażęra?
Już po zakupie trafiłem jeszcze na taki system => http://www.easy-mount.pl/ tylko pytanie czy to by siadło w tę szczelinę nad schowkiem pasażęra?
Ups, zajrzałem na Allegro, za tego easymounta wołają stówkę, LOL.
- Panda20
- Nowy
- Posiadane auto: MINI Cooper R50
A moze cos w stylu takim. Ja kupiłem standardowe mocowanie na telefon i chce dorobić łapę tak aby można było przykręcić jak słupki ozdobne przy radiu itd. Oczywiście wykorzystując do tego ori śruby. Moim zdaniem chyba dość sensowne rozwiazanie:)
Pamiętaj, bądź jak Panda. Czarny, biały i azjata:)
Pokaż jak zrobisz, chętnie spojrzę. Zastanawiałem się nad tym, ale IMO niewygodnie i niebezpiecznie patrzeć tak nisko.
- Panda20
- Nowy
- Posiadane auto: MINI Cooper R50
No jak sie uda zrobić to puszę fotę. A co do tego jak wysoko to juz tez nad tym myślałem i muszę kupić drugi uchwyt na tym dłuższym pałąku elastycznym i powinno byc git. Jak patrzyłem to powinno jakoś na równi z prędkościomierzem wyjsć jak sie uda:)
Pamiętaj, bądź jak Panda. Czarny, biały i azjata:)
- xre79
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R53 2002
Ford Focus Mk2 1.6 TDCI - Lokalizacja: Poznań
Hej,
Dużo myślałem nad zamocowaniem fona na desce rozdzielczej.
Wszystkie dostępne rozwiązania po prostu mi się nie podobają, a te polegające na wierceniu i innych ingerencjach odrzuciłem.
Jako że mam znajomego dysponującego drukarką 3d, a sam dziergam w aplikacjach CAD, postanowiłem zrobić coś autorskiego. Jestem fanem prostych, estetycznych, nie rzucających się w oczy rozwiązań. Dlatego postawiłem na magnetyczne mocowanie, kupione na allegro za około 15 pln. Do tego wystarczyło tylko dorobić solidną podstawę.
Z racji tego, że deska mini R50 / R53 jest ekhem.... nieregularna, stworzenie dedykowanego mocowania stanowiło spore wyzwanie. Po serii pomiarów deski, paru ładnych godzinach pracy w Solidworksie i wydrukowaniu około dziewięciu prototypów przedstawiam wam mój
MINI MOUNT 1.0
Wykonany jest z czarnego PLA, mocowany na "wcisk" - zero wiercenia czy klejenia.
Posiada ogranicznik zapobiegający nadmiernemu przechyleniu telefonu w dół oraz zagłębienie umożliwiające korzystanie z przycisku regulacji podświetlenia zegarów.
Miłego oglądania.
W.
Dużo myślałem nad zamocowaniem fona na desce rozdzielczej.
Wszystkie dostępne rozwiązania po prostu mi się nie podobają, a te polegające na wierceniu i innych ingerencjach odrzuciłem.
Jako że mam znajomego dysponującego drukarką 3d, a sam dziergam w aplikacjach CAD, postanowiłem zrobić coś autorskiego. Jestem fanem prostych, estetycznych, nie rzucających się w oczy rozwiązań. Dlatego postawiłem na magnetyczne mocowanie, kupione na allegro za około 15 pln. Do tego wystarczyło tylko dorobić solidną podstawę.
Z racji tego, że deska mini R50 / R53 jest ekhem.... nieregularna, stworzenie dedykowanego mocowania stanowiło spore wyzwanie. Po serii pomiarów deski, paru ładnych godzinach pracy w Solidworksie i wydrukowaniu około dziewięciu prototypów przedstawiam wam mój
MINI MOUNT 1.0
Wykonany jest z czarnego PLA, mocowany na "wcisk" - zero wiercenia czy klejenia.
Posiada ogranicznik zapobiegający nadmiernemu przechyleniu telefonu w dół oraz zagłębienie umożliwiające korzystanie z przycisku regulacji podświetlenia zegarów.
Miłego oglądania.
W.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2016, 21:32 przez xre79, łącznie zmieniany 2 razy.
Go fast or go home.
- xre79
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R53 2002
Ford Focus Mk2 1.6 TDCI - Lokalizacja: Poznań
cd.
- Załączniki
-
- combo 04.jpg
- (573.54 KiB) Pobrany 740 razy
Go fast or go home.