Konserwacja i czyszczenie skóry w MINI
Moderator: flapjck1
Konserwacja i czyszczenie skóry w MINI
Witam, posiadam skórzaną tapicerkę. Wcześniej nie miałem styczności z takim wykończeniem. Czy macie może jakieś wskazówki odnośnie czyszczenia i konserwacji.
Jakieś polecanie preparaty.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jakieś polecanie preparaty.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- gadzio
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: austin rover red hot
Re: Konserwacja i czyszczenie skóry w MINI
Może to się wydac dziwne,ale gdy zapytałem pana który mi robił tapicerkę, jak ją najlepiej pielęgnowac -odpowiedział mi,że najlepszy do tego jest olejek dla dzieci""bambino" co jakis czas delikatnie smarnąc lekko i powinno byc ok. u mnie się jak na razie sprawdza
gadzio pisze:Może to się wydac dziwne,ale gdy zapytałem pana który mi robił tapicerkę, jak ją najlepiej pielęgnowac -odpowiedział mi,że najlepszy do tego jest olejek dla dzieci""bambino" co jakis czas delikatnie smarnąc lekko i powinno byc ok. u mnie się jak na razie sprawdza
hehehehe smiesznie znaczenie nasze MINI dziecko nabiera nowego znaczenia
potwierdzam, na prawdziwa skore do pielegnacji jest najlepszy olejek bambino:)gadzio pisze:Może to się wydac dziwne,ale gdy zapytałem pana który mi robił tapicerkę, jak ją najlepiej pielęgnowac -odpowiedział mi,że najlepszy do tego jest olejek dla dzieci""bambino" co jakis czas delikatnie smarnąc lekko i powinno byc ok. u mnie się jak na razie sprawdza
przetrzec olejek sie wchlonie i skorka bedzie jak ta lala:)
Olejek pewnie się sprawdza bo czemu nie. Ale ja osobiście polecam gorąco Lexol
a ja polece zmienic informacje
http://lederzentrum.pl/
Srodkami od nich czyszcze superba 2 w calym jasnym wnetrzu i za niecale 90 zloty masakra. Czyswcilem juz skory: woda + szare mydlo, woda + proszek do prania zeby zetrzec brud, mleczka do czyszczenia z rownych firm, czyszczenie para i nic tego nie doczyscilo tak jak powinno. polecam sprubowac od nich moza tez samemu szybko naprawic uszkodzona skore albo pekniecia przetarcia itp:
http://lederzentrum.pl/czeste-pytania/p ... filmy.html
Tak samo jak jakies narzucanie na skore mleczek z woskami czy oliwek dla dzieci, nam sie wydaje ze to jest ok tylko ze skora przez to nie oddycha tak samo woski zatyka sie pory w skorze, ktore pomimo ze zwierzyna z ktorej skore mamy nie zyje nie znaczy ze to nie dziala dalej to jest tak samo jak z nasza skora
http://lederzentrum.pl/
Srodkami od nich czyszcze superba 2 w calym jasnym wnetrzu i za niecale 90 zloty masakra. Czyswcilem juz skory: woda + szare mydlo, woda + proszek do prania zeby zetrzec brud, mleczka do czyszczenia z rownych firm, czyszczenie para i nic tego nie doczyscilo tak jak powinno. polecam sprubowac od nich moza tez samemu szybko naprawic uszkodzona skore albo pekniecia przetarcia itp:
http://lederzentrum.pl/czeste-pytania/p ... filmy.html
Tak samo jak jakies narzucanie na skore mleczek z woskami czy oliwek dla dzieci, nam sie wydaje ze to jest ok tylko ze skora przez to nie oddycha tak samo woski zatyka sie pory w skorze, ktore pomimo ze zwierzyna z ktorej skore mamy nie zyje nie znaczy ze to nie dziala dalej to jest tak samo jak z nasza skora
Czy jak są głebokie pęknięcia skóry to jest szansa na "ratunek"?
Oczywiście, że są. Należy takie ubytki wypełnić tzw płynną skórą, zakonserwować, pomalować i gotowe. Oddałem swój fotel do gościa, który specjalizuje się w naprawie skór luks samochodów. Policzył mi 200zł a fotel wyglądał jak nowy.
Co do pielęgnacji ja stosuję Glipton GT 12/13 oraz mleczko do skór Jaguara ( stosuję w mini i jaguarach). Jeśli Szkoda Ci 300zł na takie kosmetyki polecam szare mydło - naturalne ph np. biały jeleń, a do nawilżenia właśnie jakąś oliwkę dla dzieci.
Pozdrawiam
Co do pielęgnacji ja stosuję Glipton GT 12/13 oraz mleczko do skór Jaguara ( stosuję w mini i jaguarach). Jeśli Szkoda Ci 300zł na takie kosmetyki polecam szare mydło - naturalne ph np. biały jeleń, a do nawilżenia właśnie jakąś oliwkę dla dzieci.
Pozdrawiam
Co do klejenia skor zywa skora trzeba pamietac, ze po jakims czasie znowu peknie w tym samym miejscu gdyz najwieksze naprazenia nadal sa w tym miejscu co pekl pierwszego razu.
Moral z tego tai ze najlepiejkonserwowac co 2 miesiace od nowosci albo jak peknie oddac do tapicera i wymienic dany element bo to nieproblem dzisiaj przeciez
Moral z tego tai ze najlepiejkonserwowac co 2 miesiace od nowosci albo jak peknie oddac do tapicera i wymienic dany element bo to nieproblem dzisiaj przeciez
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
No to jak to w końcu jest, bo przymierzam się do czyszczenia skóry olejkiem bambino dla dzieci. Myślę, że to lepsze niż ta inna chemia, którą polecacie. Tak jak napisałeś to tak jak z naszą skórą albo jeszcze lepiej ujmując skórą dziecka, która jest bardzo delikatna i ją się smaruje olejkiem bambino. Ja uważam, że to najlepsze do czyszczenia ale tylko teoretycznie tak zakładam, bo jeszcze nie testowałem. Mam zamiar to robić na dniach dlatego proszę o rade.Olo pisze:Tak samo jak jakies narzucanie na skore mleczek z woskami czy oliwek dla dzieci, nam sie wydaje ze to jest ok tylko ze skora przez to nie oddycha tak samo woski zatyka sie pory w skorze, ktore pomimo ze zwierzyna z ktorej skore mamy nie zyje nie znaczy ze to nie dziala dalej to jest tak samo jak z nasza skora
Bzyku
Ale oliwki uzywa sie tylko wtedy jak pierzemy skory na mokro i po wyschnieciu mozna oliwka przeleciec ale prawde mowiac skora powinna miec neutralne PH dlatego ja uzywam roznych preparatow w nanotechnologi. Kup sobie do skod smartwax preparaty albo swisswax ale ten ostatni to cenowy mercdes produktowBzyq pisze:No to jak to w końcu jest, bo przymierzam się do czyszczenia skóry olejkiem bambino dla dzieci. Myślę, że to lepsze niż ta inna chemia, którą polecacie. Tak jak napisałeś to tak jak z naszą skórą albo jeszcze lepiej ujmując skórą dziecka, która jest bardzo delikatna i ją się smaruje olejkiem bambino. Ja uważam, że to najlepsze do czyszczenia ale tylko teoretycznie tak zakładam, bo jeszcze nie testowałem. Mam zamiar to robić na dniach dlatego proszę o rade.Olo pisze:Tak samo jak jakies narzucanie na skore mleczek z woskami czy oliwek dla dzieci, nam sie wydaje ze to jest ok tylko ze skora przez to nie oddycha tak samo woski zatyka sie pory w skorze, ktore pomimo ze zwierzyna z ktorej skore mamy nie zyje nie znaczy ze to nie dziala dalej to jest tak samo jak z nasza skora
Olejek bambino nie jest do czyszczenia, ale do natłuszczenia skóry. Jeżeli nie masz wyraźnych plam lub mocnego zabrudzenia to przemyj to wodą bez detergentów. Jeżeli konieczność to umyj wodą z mydłem lub profesjonalnym środkiem do tego celu. Oliwkę daj po myciu.Bzyq pisze:Olo pisze:Ja uważam, że to najlepsze do czyszczenia ale tylko teoretycznie tak zakładam, bo jeszcze nie testowałem. Mam zamiar to robić na dniach dlatego proszę o rade.
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Fakt napisałem do czyszczenia ale nie chodziło mi do końca o czyszczenie tylko o odnowienie. Zrobiłem olejkiem bambino i efekt jest super. Polecam.
Bzyku
A czy używaliście sami płynnej skóry? Jak to się sprawdza?
Polecam ten zestawik, u Nas w Mondeo odświeżył bardzo wygląd skóry
http://www.alcarve.pl/images/22ca1a35dd ... 3493cc.jpg
http://www.alcarve.pl/images/22ca1a35dd ... 3493cc.jpg