Cooper S Problem!!

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Sabina777

Cooper S Problem!!

Post autor: Sabina777 »

Witam! Mam problem z moim cooperem! Dzisiaj pojechałam do pracy ok 1,5 km i wszystko bylo ok( oprócz stałego problemu z nie zawsze dzialajacym xenonem) a jak wracalam komputer pokazał mi spalanie 17l/km i rosło.. Potem przejechałam się ponownie po 2 godzinnym postoju i po odpaleniu pokazało mi spalanie 39,5!!! podczas jazdy spadało ale nie do takiej jak zawsze było ( po mieście 8-8,5) Wydaje mi sie tez że mój miniak bardziej sie nagrzewa przy tym chociaż temp na wskaźniku jest o.k ale zaraz po odpaleniu załaczają sie wentylatory.. Proszę o jakieś podpowiedzi bo nie wiem co mam robić :sad:
venomenon

Re: Cooper S Problem!!

Post autor: venomenon »

A nie kopci za bardzo? Może coś nie tak z wtryskiwaczami? Albo po prostu to tylko błędny odczyt kompa. Może padł Ci, któryś z czujników i dlatego źle oblicza...?
Serio Twoja eSka pali po mieście 8-8,5l/100km? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Mój Cooper tyle pali po mieście jak go bardzo nie żyłuję...
Sabina777

Takie spalanie mi wskazywał do tej pory! Sprawdzę dzisiaj czy nie kopci Kurcze mąż mój za granicą a ja sama boję się że coś złego sie dzieję i nie wiem czy jeździć tą eską czy lepiej nie..A czy mogę jakoś zresetować kompa? Np odłączając klemy od akumulatora?? A czy Twoja eska tez się szybko grzeje i nawet jak jest zimny słychać że załącza sie wentylator?
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

to chyba od poczatku byl zepsuty :D 8/100 w Sce to bylby cud chyba
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Sabina777

Witam ponownie! Panowie nie po to napisałam posta żeby przechwalać się ile mi spalił mój cooper ale dlatego że mam problem i chciałam uzyskać jakąś pomoc przez wasze sugestie.. Nie twierdze że tyle pali tylko że tak mi wskazuje a to różnica Ale nie powiecie mi ze wskazanie 39,5 l jest prawidłowe..a właśnie na tym chciałam skupić swój problem..a koledzy uparcie że 9l/100 to nie możliwe! Nie twierdze absolutnie że tak jest! Auto mam dopiero 3 tyg Wiem na pewno że w trasie spalił mi 6,7/100 bo to sprawdzałam tankując a nie wg wskaźnika! Teraz też tak zrobię A po drugie miasto miastu nie równe Moje jest małe bez świateł z trzema rondami więc to inaczej niż jazda przez zakorkowany Kraków czy W-we!
marcin86

Post autor: marcin86 »

najlepiej podjechać na diagnostykę komputerową, sprawdzić świece, wstryski i przepływomierz. pozdr.
Sabina777

Dzięki! Podjadę Pozdr
speedfight

Post autor: speedfight »

Sabina777 pisze:Witam ponownie! Panowie nie po to napisałam posta żeby przechwalać się ile mi spalił mój cooper ale dlatego że mam problem i chciałam uzyskać jakąś pomoc przez wasze sugestie.. Nie twierdze że tyle pali tylko że tak mi wskazuje a to różnica Ale nie powiecie mi ze wskazanie 39,5 l jest prawidłowe..a właśnie na tym chciałam skupić swój problem..a koledzy uparcie że 9l/100 to nie możliwe! Nie twierdze absolutnie że tak jest! Auto mam dopiero 3 tyg Wiem na pewno że w trasie spalił mi 6,7/100 bo to sprawdzałam tankując a nie wg wskaźnika! Teraz też tak zrobię A po drugie miasto miastu nie równe Moje jest małe bez świateł z trzema rondami więc to inaczej niż jazda przez zakorkowany Kraków czy W-we!
Czy ty aby napewno masz S-ke, a nie Coopera z maską od S-ki?
anka
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: anka »

Sabina777 pisze:Takie spalanie mi wskazywał do tej pory! Sprawdzę dzisiaj czy nie kopci Kurcze mąż mój za granicą a ja sama boję się że coś złego sie dzieję i nie wiem czy jeździć tą eską czy lepiej nie..A czy mogę jakoś zresetować kompa? Np odłączając klemy od akumulatora?? A czy Twoja eska tez się szybko grzeje i nawet jak jest zimny słychać że załącza sie wentylator?
Grzeje to znaczy? Temp. skacze? co dokładnie masz na mysli?
nena

Post autor: nena »

no moja eska pali 9 l/ 100 km ,te auta maja cos z wentylatorami , jutro jade do mechaniora to sprawdzic
venomenon

koleżanko Sabino, odbierz "private message" i "keep calm and carry on" ;)
o spalaniu możemy pogadać w innym temacie, ale przyznam, że byłem zaskoczony gdy napisałaś jak niskie spalanie w mieście CI wychodzi i to w eSce.
Sabina777

Grzeje to znaczy? Temp. skacze? co dokładnie masz na mysli?[/quot

Temp jest o.k Przynajmniej na wskażniku...Chodziło mi że wentylator się załącza od razu przy wyjeżdzaniu z garażu Ten problem chyba rozwiązałam bo okazało sie że w zbiorniku wyrównawczym nie było nic płynu chłodniczego... A mąż mi powiedział , że przed wyjazdem posprawdzał wszystkie płyny.. Ta kobieca dociekliwość jednak się na coś przydaje..
Maciek_m
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Maciek_m »

Sabina777 pisze:Witam! Mam problem z moim cooperem! Dzisiaj pojechałam do pracy ok 1,5 km i wszystko bylo ok( oprócz stałego problemu z nie zawsze dzialajacym xenonem) a jak wracalam komputer pokazał mi spalanie 17l/km i rosło.. Potem przejechałam się ponownie po 2 godzinnym postoju i po odpaleniu pokazało mi spalanie 39,5!!! podczas jazdy spadało ale nie do takiej jak zawsze było ( po mieście 8-8,5) Wydaje mi sie tez że mój miniak bardziej sie nagrzewa przy tym chociaż temp na wskaźniku jest o.k ale zaraz po odpaleniu załaczają sie wentylatory.. Proszę o jakieś podpowiedzi bo nie wiem co mam robić :sad:
1. Wentylatory sią załączają bo masz pewnie klimę włączoną.
2. podniesione spalanie na zimnym silniku to mi się widzi, że możesz mieć uszkodzone podgrzewanie sondy lambda. Ale przy tym powinno Ci się zapalić check-engine....Jednakowoż to można sprawdzić.

Maciek
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera :-)
venomenon

A nie jest tak, że na zimnym silniku jest bogatsza mieszanka podawana, żeby silnik się szybciej dogrzał? Jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

venomenon pisze:A nie jest tak, że na zimnym silniku jest bogatsza mieszanka podawana, żeby silnik się szybciej dogrzał? Jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu.
Na zimnym owszem jest bogatsza mieszanka ale nie po to aby się szybciej grzał. Sonta lambda ma specjalnie podgrzewanie aby wręcz skrucić do minimum jazdę na bogatej mieszance.

Może być walnięta sonda lub auto było po wypadku i elektronika poszatkowana, zwłaszcza,że ksenon gdzieś nie styka. Płyny sprawdzamy na zimnym silniku, po postoju.
ODPOWIEDZ