Nie do końca zgadzam się ze zdaniem mojego poprzednika odnośnie oszczędności 6-12 zł na przejechanych 100 km.
Uzasadnienie:
- jadąc z prędkością do 120km/h samochód spali w przybliżeniu tez 7/100km, co w przeliczeniu daje: 7*5,8 zł = 40,6 zł
- jadąc z prędkością 190km/h samochód spali ok. 15/100, co w przeliczeniu daje 15*5,8 zł = 87 zł
(przyjąłem średnią cenę benzyny 5,8 zł za litr)
różnica wynosi 46,4 zł, w takim razie jest różnicą jeździć szybko i nieekonomicznie lub trochę wolniej a oszczędniej i to nie o te "6-12 zł na 100km"
A co do posiadania auta za ~50 k zł to wcale nie oznacza, że ktoś taki może nie oszczędzać na paliwie, wręcz przeciwnie. Przykład? ->>
TUTAJ ->> warto przeczytać o trzeciej generacji Audi S8 D4, gdzie cytuję: "Aby ograniczyć zużycie paliwa przy zachowaniu maksymalnych osiągów zostaną zastosowane technologie cylinder-on-demand, umożliwiająca wykorzystanie tylko 4 cylindrów gdy pełna moc nie jest potrzebna oraz Start-Stop wyłączająca silnik w czasie postoju." To chyba oznacza, że konstruktorzy pracują nad tym aby oszczędzać na paliwie być może dlatego, że ludzie tego chcą/potrzebują. Myślę, że takie Audi może kosztować 10 razy ~50 k zł.
Być może oszczędność na przepompowywaniu kół jest pozorna, aczkolwiek zmiana biegów przy odpowiednich obrotach, "nie żyłowanie" silnika i jazda na biegu znacznie wpływają na spalanie.