Bo ja potrafię wymontować radio...

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Bo ja potrafię wymontować radio...

Post autor: t_scarf »

Cześć,
Przy wyjmowaniu radia udało mi się oczywiście narobić trochę szkód, ponieważ jak ja się za coś zabiorę to z reguły coś sp... zepsuję :wink:

Chodzi mi o plastikowy panel pod kierownicą, a właściwie o mocowanie tego panelu. Bolec widoczny na zdjęciu jest cały, ale wpinając panel z powrotem na swoje miejsce usłyszałem metaliczny dźwięk... Najwyraźniej urwało się coś, co ów bolec trzyma ciasno na swoim miejscu. I teraz pytanie: czy można to coś zakupić, czy trzeba prowizorycznie naprawić?

Panel jest teraz luźny z jednej strony, ale nie trzaska się w trakcie jazdy - ale zrobić trzeba :smile:
Załączniki
DSC00244.JPG
DSC00244.JPG (100.99 KiB) Przejrzano 1796 razy
Richie
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini F56, Mini R60, Mini R53

Re: Bo ja potrafię wymontować radio...

Post autor: Richie »

możesz szukać gdzieś po szrotach ale wiem z własnego doświadczenia ze kupić tam mała i tania część jest ciężko bo nie chce im się tego szukać.
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

Witam,
napiszę w tym temacie by nie zakładać nowego.
Otóż przymierzam się do wyjęcia radia (ponieważ mam zamiar zrobić sobie wyjście AUX) ale żeby to zrobić najpierw muszę zdemontować ten plastikowy panel, o którym pisze t_scarf. Tu pojawia się taka prośba, by kolega t_scarf lub ktoś z Was opisał dokładnie lub zaznaczył na fotkach, gdzie znajdują się te bolce trzymające ten panel. Czym najlepiej to demontować? Z której strony zacząć aby niczego nie uszkodzić? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Bzyku
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Ten prawy, jak widać na zdjęciach, jeden znajduje się tuż przy tym srebrnym słupku, a drugi po przeciwnej stronie.

Z tego co czytałem, trzeba do tego użyć sporo siły - i u mnie nie było inaczej. Trzeba naprawdę mocno pociągnąć, żeby wyskoczyło.

Daj znać, z jakiego schematu będziesz korzystał i jak Ci poszło, bo ja wyciągam radio dokładnie w tym samym celu :smile:
Załączniki
DSC00245.JPG
DSC00245.JPG (86.15 KiB) Przejrzano 1736 razy
knee_bolster_2.jpg
knee_bolster_2.jpg (48.5 KiB) Przejrzano 1736 razy
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

A to jest jakiś inny tube w ogóle? :wink:
Filmiki bardzo fajne, ale nikt w nich nie mówi co zrobić, żeby nie urwać mocowania, albo jak je naprawić :roll:
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Walczyłem dwa popołudnia i niestety nie udało mi się zamontować wejścia AUX. Moja ograniczona wiedza nie pozwala mi dojść do tego, gdzie popełniam błąd, więc chyba będę zmuszony się poddać i kupić nowe radio :sad:
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

t_scarf opisz w czym problem? Na jakim etapie prace się zatrzymały? Może pomożemy :wink: Mi udało się zrobić wyjście AUX i wszystko jak na razie działa bez zarzutu ale jest jedno ale. Otóż przy demontażu nagle zauważyłem taką część, którą przedstawiam poniżej na foto. Leżała na wycieraczce pasażera. Zakładam, że jest to jakaś nakładka/zaślepka i pochodzi z okolic pod schowkiem. Patrzyłem skąd to mogło się wziąć ale niestety nie byłem w stanie tego zlokalizować. Dzisiaj znowu na wycieraczce pasażera znalazłem drugą taką. Czy ktoś się orientuje skąd mogą pochodzić te rureczki? Myślę, że nie mają one na nic wpływu ale skoro tam były to jakieś zadanie spełniały. Może ktoś wie jakie?
Załączniki
20120908569.jpg
20120908569.jpg (114 KiB) Przejrzano 1592 razy
Bzyku
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Po prostu nie da się przejść w tryb AUX i nie wykrywa odtwarzacza. Trudno :wink:
Rozglądam się już za jakimś radiem Alpine, a Miniakowe pójdzie na sprzedaż na forumowej giełdzie :smile:
ODPOWIEDZ