MINI olej

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Olo

Re: MINI olej

Post autor: Olo »

Tylko, ze zalecany jest 0w-30 i taki byl lany u mnie od nowosci czyli 58tys km temu bo 5 tysiecy robie juz na Castrolu Edge 0w40 i jak narazie nie ma do czego sie przyczepic. Pytanie czy jest sens skakac jak zabka pomiedzy producentami oleji?

Castrola mam przywiezionego z niemiec takze to nie jakis szit co u Nas sprzedaja ale reki sobie nie dam uciac ze oryginalny...
wilkuw

Post autor: wilkuw »

jak dla mnie to castrol to generalnie nagarowy shit :) wiec bym zmienil :) ale to moje(i nie tylko) odczucie :) valvo 5w50 nie uzytkowalem :) za to 10-60 zaje...scie sprawdzal sie w wozie 2,0 turbo seria 220 lekki mod 250 i mocny mod 370 z tego samego motoru :) wiec po prostu mam zaufanie do tej marki :) a ceny sa na tyle rozsadne ze leje do starych wozow valvo max life do tuningow vr1 a do tdi durablend :) i jak narazie bardzoooo sobie chwale :)

ps. byle z polskiej sieci dystrybicji a nei jaksi shit w bance ala valvo ;)
Olo

Zalewal ktos do MCS Millers XFS 0w40?

Nie chce lac oleji typu 5W50 bo na zime bylo by dobrze to zlac bo przy -30 te oleje potrafia zamarznac tak samo 10W60 a w Miniaczu nie ma oslony silnika wiec nie ma izolatora, ktory by utrzymal temperature wyzsza w grodzi silnika.

Jesli castrol shit to co z 0w40? Valvoline widze, ze spelnia tylko normalne BMW 98 i nie spelnia 01 jak i 04 wiec raczej odpada. Zastanawiam, sie nad millersem, ktorego wymienilem na poczatku. Albo cos z Liqui Moly
Olo

Co do Millers 5w50 tez fajnie bylo by uslyszec opinie. Znalalzem Jeszcze Liqui moly Top Tec 4100 5w40...
Olo

Od wymiany minelo 6tys km oleju i zjadlo mi go moze okolo Litra albo ciut mniej. Ale autko lekkich dni nie mialo...
Olo

I stalo sie postawilem na Millersa FXS 5w40 pelen syntetyk a nie na technologie sysntetyczna jaka stosuje wiekszosc producentow. Jak wzrosnie moc za jakis czas przyjdzie pora na 5w50 z Millersa narazie zobaczymy jak sie ten spisze przy mojej jezdzie
marcinmsm

Post autor: marcinmsm »

O Castrolu jest tyle opinii ile osób go zalewa.. Jednym bierze, innym nie, jeszcze innym silnik sie rozsypał a inni leja od nowości i nie mają problemów. Ja zalałem EDGE i nic nie bierze. Jak po torze nie gonisz to 0 czy 5w40 myślę ze spokojnie wystarczy.
Olo

marcinmsm pisze:O Castrolu jest tyle opinii ile osób go zalewa.. Jednym bierze, innym nie, jeszcze innym silnik sie rozsypał a inni leja od nowości i nie mają problemów. Ja zalałem EDGE i nic nie bierze. Jak po torze nie gonisz to 0 czy 5w40 myślę ze spokojnie wystarczy.

Na tor jeszcze nie dojechalem :) Wzialem z Millersa tak jak pisalem FXS 5w40 takze zobacze jak sie na nim bedzie sprawowoal czy go polubi. Najgorsze ze nie wiem czym wczesniej byl zalewany bo przytagrany zostal z France a z tego w sumie co widze to chyba tylko u nas zalecaja 0w30 do Mini bo na zachodzie wszedzie praktycznie smiga na serwisach olej 5w30. Ja wolalem wziasc 5w40 bo zdaza sie go ostro butowac
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

To ja już nie wiem co mam zalac :/

Teraz mam Castrol sport 0w40 ale jest mega słaby i znika szybko przy mojej jeździe ;)

Chyba Millersa zaleję tylko jeszcze nie wiem jaki ;)
R56 239km 342nm
Olo

bob.dsk pisze:To ja już nie wiem co mam zalac :/

Teraz mam Castrol sport 0w40 ale jest mega słaby i znika szybko przy mojej jeździe ;)

Chyba Millersa zaleję tylko jeszcze nie wiem jaki ;)

Ja zamowilem wstepnie Millersa FXS 5w40 bo wlasicciel sklepu najblizej mnie jest na urlopie a nie wszedzie sie dostanie ten olej. Na nastepny sezon najwyzej wskocze na 5w50 jak mocy dodam :)

Niecale 200zloty kosztuje banka 5 litrowa tego Millersa:

sklep-oleje.pl
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

Czy można gdziekolwiek poza serwisem kupić olej przekładniowy Texaco spełniający normę MTF LT-3?

Przekopałem już niemal całe google :wink: i udało mi się znaleźć jedynie olej marki Ravenol (Intercars) oraz Fuchs Sintofluid (czescidobmw.pl). Oba 75W80, oba spełniają normę MTF LT-3 oraz API GL-5.

Warto sięgnąć po jeden z powyższych?
venomenon

Post autor: venomenon »

Możesz zalać Castrola przekładniowego, albo Motula. Też miałem wcześniej wątpliwości, ale z braku laku zalali mi Castrola do skrzyni i wszystko jest w porządku.
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

A nie lepiej MTF 94 od Texaco? Tylko, że ten ma tylko API GL-4.
venomenon

Post autor: venomenon »

Ten olej od Texaco jest podobno w fabryce zalewany. Więc jak czas Cię nie nagli i chce Ci się zamawiać z neta (chyba, że masz gdzieś dostęp od ręki) to możesz zalać. Mniw akurat Castrola wlali bo nic innego nie mieli. Nie zauważyłem żadnej różnicy w pracy skrzyni.
Możesz też podjechać do salonu Land Rover'a. Oni leją ten sam olej i czytałem gdzieś na forum, że mają o wiele taniej niż w BMW czy MINI.
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Ja szukając w zeszłym roku znalazłem na niemieckim ebayu i mieli też chłopaki z 4turbo
Szymon
ODPOWIEDZ