Regulator siły hamowania

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Filip

Regulator siły hamowania

Post autor: Filip »

Witam.
Mam problem, zaczoł mi cieknac płyn z regulatora siły hamowania.
Jest szansa zeby go zregenerowac czy tylko wymiana na inny sprawny?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Regulator siły hamowania

Post autor: flapjck1 »

wymiana tylko, kiedys rozebralem jeden i nie idzie do niego dostac zadnej gumki - wszystko mega nietypowe
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
SAMMMPŻ Rado
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: SAMMMPŻ Rado »

jeżdziłem 3 tygodnie bez regulatora ponieważ "nie dojechał"..., da się ale na dwa razy hamowanie i trzeba się przyzwyczaić :razz: , polecam jednak mieć sprawny :cool:
Leyland Mini Clubman
automuza

Post autor: automuza »

Miałem podobny problem, ale mój akurat się zapchał i tylne hamulce nie działały.
Kupiłem nowy (używany) ale ostatecznie od blisko dwóch lat jeżdżę bez i nie przeszkadza mi to. Obawa jest tylko taka, że przód i tył hamuje tą samą siłą, więc np. na śliskiej nawierzchni trzeba uważać:)
Jak jest ktoś chętny to z chęcią odsprzedam ten dokupiony, ale nieużywany regulator siły hamowania.
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

automuza pisze:Kupiłem nowy (używany) ale ostatecznie od blisko dwóch lat jeżdżę bez i nie przeszkadza mi to. Obawa jest tylko taka, że przód i tył hamuje tą samą siłą, więc np. na śliskiej nawierzchni trzeba uważać:)
No to kaskader jesteś :!:
Przy takiej usterce to nawet na suchym trzeba uważać (ale są wyjątki - jazda pasywna) :wink:
automuza

Post autor: automuza »

Masz rację. Choć po przeanalizowaniu w mini poniekąd same hamulce tworzą system regulatora. Przód jest większy, więc hamuje mocniej, tył jest mniejszy więc hamuje słabiej.
Oczywiście tak czy siak regulator powinien być przede wszystkim po to aby tył nie wyprzedził przodu:) Przy spokojnej jeździe nie odczujesz braku regulatora.
ODPOWIEDZ