Problem z tłumikiem
Problem z tłumikiem
Witam drodzy forumowicze . Mam problem z moim Mini One D Salt 1.4 d4d rok 2003 a może bardziej dyskomfort o którym postaram się opowiedzieć najdokładniej jak potrafię a mianowicie samochód na biegu jałowym wydaje metaliczny dźwięk który wydobywa się z podwozia samochodu. Moją pierwszą myślą a zasadniczo diagnozą była rolka jednak wyeliminowałem ją z tego względu że jeżeli samochód chodzi na biegu jałowym to po przytrzymaniu wydechu nogą dźwięk ustaje i samochód chodzi bardzo czysto. Dlatego miałbym do was ogromną prośbę może macie jakieś przypuszczenia a może w Waszych samochodach występowały podobne problemy ? czekam na odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów. 

Re: Problem z tłumikiem
A patrzyleś pod spód auta? nie urwała ci się jakaś guma od układu wydechowego? jak dodajesz gazu to dzwięk ustaje?
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Twój 1,4 d to inaczej francuskie HDI a w nich bardzo często luzuje się(korodują mocowania) osłona/blacha na kolektorze , tej przed silnikiem (patrząc jak podniesiesz maskę). Ona potrafi właśnie metalicznie brzęczeć.
Okej Panowie dziękuje za przemyślenia w środę samochód ląduje na podnośniku ponieważ będę wymieniał płyn hamulcowy a przy okazji dokładnie przyjrzę się problemowi
co to tego czy ustaje przy dodawaniu gazu to oczywiście że tak a ponadto właśnie przypomniała mi się jeszcze jedna warta uwagi sprawa w zimie kiedy przejadę się po śniegu to dźwięk również ustaje. Pozdrawiam .

Witam . Tak jak wspominałem wymieniłem płyn hamulcowy i przyjrzałem się układowi wydechowemu . Z moich obserwacji wynika że nie jest to osłona kolektora . Miałem wrażenie że dźwięk wydobywa się z wnętrza rury. Kolejną rzeczą którą sprawdziłem były wieszaki / gumy tłumika i zauważyłem że jedna z gum znajdująca się po środku wydechu jest już wypracowana i rura z jednej strony jest delikatnie opuszczona po przytrzymaniu w miejscu mocowań brzdękanie ustępowało więc w najbliższym czasie zamierzam wymienić wieszak . Pozdrawia.