Wózek przód
Moderator: flapjck1
Wózek przód
Ja jak zawsze z jakimś dziwnym pytaniem.
Zauważyłem niedawno, że są 2 rodzaje wózków przednich (w zasadzie więcej).
Chodzi mi dokładnie o przednią część wózka, tą przy przodzie samochodu, 1. ma prostą pelkę a 2. nieco zagiętą.
Czy można stosować je zamiennie? Czy po prostu silnik 1,3 gaźnikowy nie wejdzie w ten z prostą belką?
Zauważyłem niedawno, że są 2 rodzaje wózków przednich (w zasadzie więcej).
Chodzi mi dokładnie o przednią część wózka, tą przy przodzie samochodu, 1. ma prostą pelkę a 2. nieco zagiętą.
Czy można stosować je zamiennie? Czy po prostu silnik 1,3 gaźnikowy nie wejdzie w ten z prostą belką?
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Wózek przód
Do karoserii Mk II da się zamontować i jeden i drugi. Wózek z wygietą poprzeczką ma przesunięte do przodu otwory mocowania poduszek silnika czyli cały silnik idzie nieco do przodu (ok 1 cm). Jest wtedy więcej miejsca z tyłu za silnikiem dla kolektorów. Dłuższy musi być górny drążek satbilizatora silnika. Jest też różnica w typie rozrusznika. Rozrusznik musi mieć automat / elektromagnes odchylony tak by nie zawadzł o poprzeczkę. Problemy moga byc ze starszymi rozrusznikami lucasa lub pochodzacymi z metro. W nowszych miniakach z lat 90 ( rozrusznik magneti marelli) problemu raczej nie powinno być. Typ montowanego silnika nie ma znaczenia ( 998 czy 1275).
Moj miniak jest z 93r.
Czyli teoretycznie nie powinienem miec problemów żeby wykorzystać wózek z prostą belką?
Ten 1 cm to chyba nie problem żeby gaźnik HIF44 się zmieścil, grunt to zrócić uwagę na rozrusznik jeśli dobrze zrozumiałem?
Czyli teoretycznie nie powinienem miec problemów żeby wykorzystać wózek z prostą belką?
Ten 1 cm to chyba nie problem żeby gaźnik HIF44 się zmieścil, grunt to zrócić uwagę na rozrusznik jeśli dobrze zrozumiałem?
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
jak hif 44 to polecam jednak wózek z giętą belką przednią, gaźnik będzie miał bardzo mało miejsca przy ściance grodziowej, lekko wytłuczone tuleje stabilizatora spowodują od razu uderzanie gaźnika o ściankę
jeśli dobrze pamiętam ten 1cm przesunięcia wpływa też na wybierak skrzyni biegów, generalnie wejść wejdzie, ale lepiej by był tam wózek taki jak trzeba
jeśli dobrze pamiętam ten 1cm przesunięcia wpływa też na wybierak skrzyni biegów, generalnie wejść wejdzie, ale lepiej by był tam wózek taki jak trzeba
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
a jak to wygląda z silnikiem SPI w ramie od MK2 montowanej na sztywno do karoserii?
zmieści się?
zmieści się?
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Jaki jest problem przerobić drążki reakcyjne? Żaden tylko trzeba trochę pomyśleć
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
mozna przesunąć otwory poduszek bez problemu, rozrusznik miesci się bo jest daleko od belki
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
...a jak to wygląda z silnikiem SPI w ramie od MK2 montowanej na sztywno do karoserii? zmieści się?
SPI potrzebuje więcej miejsca na kolektor z wtryskiem. Powinna być rama z wygiętą poprzeczką i przesuniętymi do przodu otworami mocowania silnika. Samo mocowanie wózka na sztywno nie ma znaczenia.
...rozrusznik mieści się bo jest daleko od belki
Nie każdy i chodzi tu o kąt pod jakim zamocowany jest automat. Widocznie nie trafiłeś jeszcze na ten który się nie mieści co nie znaczy, że wszystkie się mieszczą
...jeśli dobrze pamiętam ten 1cm przesunięcia wpływa też na wybierak skrzyni biegów
Wybierak ma dwa drążki. Górny sztywny drążek utrzymuje stałą odległość między skrzynią a wybierakiem. Mocowanie skrzynki wybieraka jest elastyczne więc to przesuniecie nie ma praktycznie wpływu na zmianę biegów.
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
problem z rozrusznikiem jest tylko w przypadku zastosowania rozrusznika z automatem od metro.