odszkodowanie za mini coopera
- Yazek
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R55
Re: odszkodowanie za mini coopera
ASO - autoryzowany serwis obslugi;)
Czyli Mini. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz kechac do Mini skoro nie Ty placisz a masz skode i nalezy Ci sie!? Chyba, ze im nie ufasz;)?
Czyli Mini. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz kechac do Mini skoro nie Ty placisz a masz skode i nalezy Ci sie!? Chyba, ze im nie ufasz;)?
Yazek
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
autoryzowana stacja obsługiYazek pisze:ASO - autoryzowany serwis obslugi;)

i faktycznie nigdzie indziej bym nie jechał...
no to teraz nie wiem co mam zrobic ;/ , slyszalam ze miedzy ASO a ubezpieczycielami sa czasami przepychanki i za dlugo to wszystko trwa, no i w ASO wszystko jest drozsze , bo wiadomo wymieniaja nowe oryginalne czesci , robocizna drozsza, i ubezpieczalniom nie jest to na ręke.Yazek pisze:ASO - autoryzowany serwis obslugi;)
Rozumiem Twoje obawy, że ubezpieczyciel nie będzie chciał w 100% zapłacić ale bardzo łatwo możesz uniknąć takiej sytuacji.nena pisze:no to teraz nie wiem co mam zrobic ;/ , slyszalam ze miedzy ASO a ubezpieczycielami sa czasami przepychanki i za dlugo to wszystko trwa, no i w ASO wszystko jest drozsze , bo wiadomo wymieniaja nowe oryginalne czesci , robocizna drozsza, i ubezpieczalniom nie jest to na ręke.Yazek pisze:ASO - autoryzowany serwis obslugi;)
Wystarczy, że po wstawieniu auta do serwisu, mechanicy przed przystąpieniem do naprawy wyślą np. mailem lub faxem dla zaoszczędzenia na czasie kosztorys do ubezpieczyciela w celu weryfikacji. Po weryfikacji Ty i ASO będziecie mieli jasną informację czy ubezpieczyciel zgadza się na wszystko lub też nie i dlaczego.
-
- Wiarus
- Kontakt:
jako, że moje subarki często miały porajdowe szkody, naprawy z AC robiłem nie raz i nie w ASO, ale u znajomego mechanika, ale on zawsze liczył na nowym oryginalnych częściach z ASO. jedyne co było tańsze to robocizna.
jak masz zaufanego ogarniętego mechanika, któremu ufasz, to rób u niego, ale nie wiem czy ryzykowałbym jeśli takiego nie masz. nie wiesz czy są uczciwi, czy znają się na mini (diabeł twki w szczegółach), czy nie skorzystają, aby coś urwać dla siebie...
pamiętaj, że pazerny traci dwa razy, a i tak już jesteś w kofortowej sytuacji, bo nie płacisz ze swojego AC tylko sprawcy OC
auto powinno być doprowadzone do stanu zbliżonego do sprzed szkody!
jak masz zaufanego ogarniętego mechanika, któremu ufasz, to rób u niego, ale nie wiem czy ryzykowałbym jeśli takiego nie masz. nie wiesz czy są uczciwi, czy znają się na mini (diabeł twki w szczegółach), czy nie skorzystają, aby coś urwać dla siebie...
pamiętaj, że pazerny traci dwa razy, a i tak już jesteś w kofortowej sytuacji, bo nie płacisz ze swojego AC tylko sprawcy OC

własnie wiem, po zakupie mini coopera pojechalam na drobne wymiany typu olej, filtry, i mechanicy dziwili sie czemu kupilam takie nietypowe dziwne auto ;/ . Najbardziej zalezy mi na dobrym lakierniku, bo kolor auta mam dosc rzucajacy sie w oczy.. tak w oogole jest to kolor electric blue czy mam on jakis nr ? tak zeby dopasowac kolor?maniujr pisze:jako, że moje subarki często miały porajdowe szkody, naprawy z AC robiłem nie raz i nie w ASO, ale u znajomego mechanika, ale on zawsze liczył na nowym oryginalnych częściach z ASO. jedyne co było tańsze to robocizna.
-
- Wiarus
- Kontakt:
Ty się nie martw takimi duperelami jak kolor lakieru. Są ludzie, którzy za to mają płacone, aby dobrali i tak, ma on swój unikalny kod.
Czym prędzej oddaj auto do ASO, zgłoś szkodę i niech już działają skoro chcesz jak najszybciej jeździć.
Czym prędzej oddaj auto do ASO, zgłoś szkodę i niech już działają skoro chcesz jak najszybciej jeździć.
- Yazek
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R55
i nie jedź tam gdzie się dziwili - tacy nie rozumieją o co chodzi z Mini:). Bez urazy ale pewnie jeżdżą popularnymi kompaktami;)
Yazek
hehe dokladnie, oj juz niepojade na pewno , moze jedynie zeby zmienili mi olej , filtry tak jak ostatnio bo tylko do tego sie nadają, na wieksze , bardziej powazniejsze naprawy pojade do mechanikow ktorzy maja pojecie o Mini .Yazek pisze:i nie jedź tam gdzie się dziwili - tacy nie rozumieją o co chodzi z Mini:). Bez urazy ale pewnie jeżdżą popularnymi kompaktami;)
Osobiście uważam że z doborem lakieru nie jest tak łatwo. O ile auto jest jeszcze w oryginalnym lakierze (a w przypadku neny tak nie jest) to można dobrać lakier po kodzie gdzie też nie ma 100% pewności że będzie identyczny ale mamy duże szanse że będzie ok.maniujr pisze:Ty się nie martw takimi duperelami jak kolor lakieru. Są ludzie, którzy za to mają płacone, aby dobrali i tak, ma on swój unikalny kod.
Jeśli auto było wcześniej całe malowane to osoba przygotowująca lakier (a konkretniej bazę) nie musiała z wielką dokładnością go dobierać bo auto całe idzie do malowania a nie jego element czy kilka.
Jeśli w aucie było wcześniej malowane kilka elementów a reszta jest w oryginalne to dobranie farby będzie zależne od elementu który zaniesiemy do dobrania.
Co by nie było w każdym wypadku jest spore ryzyko że lakier nie będzie idealny, no chyba że malujemy całe to problem znika.
P.S W twoim przypadku... jeśli wiesz że auto miałaś całe malowane, to gwarantuje ci że jeśli pójdziesz dobrać bazę tylko na podstawie kodu, to będzie się on różnił.
A gdy bierzemy pod uwagę kupno elementów w kolorze też nie wiemy czy będzie ok, bo nikt nie wie czy te elementy nie były wcześniej malowane.
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
Gucio, przecież jak się maluje np. same drzwi lewe to się maluje też błotnik przód i tył lewy żeby "rozmyć" kolor i ewentualna różnica w kolorach, nawet jeśli występuje, jest niezauważalna dla oka bo przejście jest bardzo łagodne pomiędzy elementami
ja miałam auto w tym kolorze, z doborem lakieru przy kosmetyznych sprawach było kiepsko, w ASO zażyczyli sobie tysiaka za element-no comment, dobór po kodzie jak najbardziej z tym, że auto 8 letnie nie ma już tego soczystego kolorku jaki był przy zakupie,różnicę widzę, ale na szczęście tylko ja
w mieszalni podstawowy błąd jaki robią to wybór lakieru metalik, zwróć uwagę by była to perełka, byłam w trzech w wawie nigdzie nie potrafili dobrać odpowiednio
w mieszalni podstawowy błąd jaki robią to wybór lakieru metalik, zwróć uwagę by była to perełka, byłam w trzech w wawie nigdzie nie potrafili dobrać odpowiednio
-
- Wiarus
- Kontakt:
tak jak piszą koledzy - kod to jedno, a dobranie na podstawie koloru elementów to drugie, ale zakładam, że rozgarnięty lakiernik zna elementarz i porówna jedno z drugim. Druga podstawowa zasada to oczywiście malowanie do załamań/krawędzi elementów i ewentualne cieniowanie elementów obok.
Odstaw auto do ASO, żeby potem nie żałować... odstawienie do ASO 100% gwarancji nie daje, ale zmniejsza ryzyko, że coś spaprają jeśli nie masz zaufanego warsztatu/lakiernika etc.
Odstaw auto do ASO, żeby potem nie żałować... odstawienie do ASO 100% gwarancji nie daje, ale zmniejsza ryzyko, że coś spaprają jeśli nie masz zaufanego warsztatu/lakiernika etc.
aha a kod masz chyba po otwarciu maski po lewej stronie ale moge sie mylić bo już nie pamiętam
http://pl.sixt.com/other-services/progr ... epcze/?L=8
A propos samochodu zastępczego z OC sprawcy. Prosto, szybko, bez żadnego wożenia się z ubezpieczycielem- oni biorą wszystko na siebie (cesja). Dostałem fabrycznie nowy samochód podstawiony pod ASO Bmw i tam też go zostawiłem po odebraniu Mini. W BMW powiedzieli, że mogą mi dać furę za kasę a potem można refakturować na ubezpieczenie co wiąże się z koniecznością udowadniania, że był potrzebny... mimo, że należy się jak psu zupa.
A propos samochodu zastępczego z OC sprawcy. Prosto, szybko, bez żadnego wożenia się z ubezpieczycielem- oni biorą wszystko na siebie (cesja). Dostałem fabrycznie nowy samochód podstawiony pod ASO Bmw i tam też go zostawiłem po odebraniu Mini. W BMW powiedzieli, że mogą mi dać furę za kasę a potem można refakturować na ubezpieczenie co wiąże się z koniecznością udowadniania, że był potrzebny... mimo, że należy się jak psu zupa.