Stage one

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

vonfloyd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Stage one

Post autor: vonfloyd »

Ostatnio chodzi za mną zakup tego zestawu. Wiem, że w Mini 998 najlepszym sposobem na wzrost mocy jest wymiana silnika na 1275 albo chociaż samej głowicy - ale mój jest w tak dobrym stanie, że mi po prostu trochę szkoda... Stąd zainteresowanie tym Stage1.

Z tego co się zorientowałem są wersje dla różnych gaźników - mam standardowe HS4 i może przy okazji warto by zamienić na HIF38? Jakąś różnicę by to robiło?

I jeszcze kwestia samego zakupu - są do kupienia na minisport, ale może jest jakieś inne źródło (krajowe? ;)) czy może też ktoś w Polsce zajmuje się budową podobnych zestawów?

Pozdrawiam
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Stage one

Post autor: _michal_ »

na pewno kupisz w jednym ze sklepow reklamujących sie na dole strony
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

vonfloyd pisze:ale mój jest w tak dobrym stanie, że mi po prostu trochę szkoda... Stąd zainteresowanie tym Stage1.
Przez zmodyfikowanie seryjnej głowicy zyskasz więcej niż przez zakup STG1.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
mum666
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper SPI '95
Kontakt:

Post autor: mum666 »

Naprawdę mini tak kiepsko reaguje na "odetkanie" dolotu i wydechu? W 99% aut to są modyfikacje dające wymiernie korzyści. Zyskuje chociaż trochę response? Głowica jest tutaj najsłabszym ogniwem, które nie daje rozwinąć skrzydeł po takich modach czy jak to jest?

Chciałem ze względów estetycznych i doznań dźwiękowych zmienić w mini puszkę na kanapkę K&N i zakupić wydech bo ten i tak pierdzi ale miałem nadzieję, że uwolni to też kilka koni...
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik

Wymierne czyli jakie? Przez wymianę wydechu i filtra nie zyskasz więcej niż 2KM a ito jest wątpliwe bez dostarczenia zimnego powietrza do filtra stożkowego.
Przez skorygowanie kanałów w głowicy i wymianę zaworów ssących na większe zdecydowanie odczujesz przyrost Nm.
mum666
Nowy
Nowy
Kontakt:

se7ven pisze:Wymierne czyli jakie? Przez wymianę wydechu i filtra nie zyskasz więcej niż 2KM a ito jest wątpliwe bez dostarczenia zimnego powietrza do filtra stożkowego.
Przez skorygowanie kanałów w głowicy i wymianę zaworów ssących na większe zdecydowanie odczujesz przyrost Nm.
Wymierne czyli odczuwalne pod nogą, widoczne na wykresie z hamowni, nie mówię tu o mocy max ale lepszym przebiegu krzywych, poprawie reakcji na gaz itp.

U siebie kiedy kąpię wkładkę K&N i jeżdżę 2 dni na papierzaku i potem wsadzam ją czyściutką to mam banana do wieczora :)
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik

Jedź na hamownię i się dowiesz. Banan może być niestrawny :mrgreen:
Wieś tuning - gleba, stożek, głośno z wydechu i odpowiednia muza (niektórzy kierowcy uwielbiają jeździć w dresie)
mum666
Nowy
Nowy
Kontakt:

se7ven pisze:Jedź na hamownię i się dowiesz. Banan może być niestrawny :mrgreen:
Wieś tuning - gleba, stożek, głośno z wydechu i odpowiednia muza (niektórzy kierowcy uwielbiają jeździć w dresie)
Dres jest wygodny, uwielbiam w nim jeździć ale rowerem. Nie wiem czy to jakiś przytyk, jeżeli tak to niezbyt trafiony ;)

Spójrz na to od drugiej strony w 1000 2 konie przyrostu to 5% - już nie brzmi tak beznadziejnie :P
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik

Mam własne wizje zwiększania potencjału klasycznego Mini (nie mam stożka i STG1 :razz: )
vonfloyd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: vonfloyd »

Czyli ogólnie bez szału z tym Stage 1... Mi wydał się takim stosunkowo mało "inwazyjnym" i prostym podejściem do zwiększenia mocy :) Modyfikacje głowicy to chyba już trochę wyższa szkoła jazdy. Będzie trzeba pomyśleć...
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

a może warto byłoby rzeczowo wymienić, co w skład stage 1 wchodzi, po co się to montuje i jaki to ma sens w szerszej perspektywie? nawet jeśli przyrost mocy wyniesie tylko 2KM?

zrobienie głowicy? jasne i wydech ma zostać ten sam? dolot ma zostać ten sam?

poza tym w skład stg nie musi wchodzić stożek, bo jest też opcja z wkładką K&N
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

jak kilka lat temu zamontowałem stage 1 do seryjnej litrówki, to z gaźnikiem hif 38 moc wzrosła z ok. 40KM do 44KM więc przepisowe 10% (bo chyba tyle daje stage one), dalszy krok czyli dłubnięcie głowicy lub wymiana na głowicę 12G295 powinno dać sumaryczny wynik na poziomie 50KM i wtedy naprawdę czuć różnicę
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
mum666
Nowy
Nowy
Kontakt:

Mam zamiar złożyć coś na kształt zestawu stage1 samemu, kanapka K&N 56-9128 + stub stacks, do tego kolektor i wydech maniflow owinięte bandażem termo i kolektor dolotowy jakiś + może przejadę go szlifierką trochę jeżeli będzie potrzeba. Także mam nadzieję, że to coś da i nie będzie postrzegane jako montaż stożka i głośnego wydechu bo jestem daleki od takich posunięć w jakimkolwiek samochodzie.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

praktycznie kazda metoda cos da, w sumie dadza najwiecej :)

stage1 pelny to kolektor wydechowy lcb ( + sila rzeczy inny wydech ) + odseparowany aluminiowy dolotowy + zmieniona igla + wkladka/stozek

generalnie juz wielokrotnie bylo stwierdzone ze stozek sie nie sprawdza, lepsza jest modyfikacja seryjnej puszki

to co piotr pisze tez ma sens - tylko sama glowica to spory koszt modyfikacji, zreszta pelny stage1 tez tani nie jest

przy tym wszystkim nowy walek rozrzadu to wydaje sie tanizna :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

no i można rzeczowo?

od siebie dodam, że kolektory dolotowe jakie teraz oferują są wrzucane do kitów bez zastanowienia nad rozmiarem gaźnika - ten sam stosują do 38mm gardzieli i 44mm gardzieli, co niekoniecznie ma dobre skutki w mniejszych silnikach, warto szukać używek na ebayu, kosztują grosze a można trafić sensowniejszy kolektor niż to co dają w kitach

z filtrem tak jak flap pisze, lepsza będzie wkładka i mod puszki oryginalnej, stożki w tysiączce tylko ze stagem są kaprawe i ciężkie do wyregulowania - mieszanka wychodzi permanentnie uboga i auto nie jeździ (czy placek z trąbką będzie lepszy to nie wiem), przy większym dłubnięciu jest ok, doprowadzenie zimnego powietrza wskazane
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
ODPOWIEDZ