zima nadchodzi - opony
Re: zima nadchodzi - opony
No nieee....jeżdżę już od lat, także zimą, i wiem co i jak z gołoledzią i zeszkleniami . Po prostu porównując doświadczenia wyszło mi, że mimo ładnego wyglądu moich zimówek, coś musi być nie halo z gumą skoro raczej średnio zachowuje się ona w warunkach wcale nie ekstremalnych w porównaniu z oponami w duuuuzo gorszym stanie, ale młodszymi . Jeżdżę dosyć dynamicznie i szybko więc raczej wolałabym sie sensowanie przygotować od strony sprzętowej .
- krzyss
- Nowy
- Posiadane auto: Accord 1980r.
No to wychodzi na to ze sama sobie odpowiedzialas na swoje pytanie
krzyss & Kasia
No nie odpowiedziałam, bo nadal nie wiem, które zimowe run flaty są godne polecenia . Myślałam, ze ktoś jeździ i poleci konkretny model .
nie będe zakładał nowego tematu więc zapytam tu, czy do r53 wchodzą felgi 15? bo mam do kupienia kpl w dobrej cenie tylko nie wiem czy sie zmieszczą.
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
felgi wchodza, ale zaciski ci sie chyba nie zmieszcza )
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Ciekawe kto Ci takie madrosci sprzedal. Opona lezakowana inaczej sie starzeje o ile zapewnimy jej warunki do tego. Do 3 lat zalezy jaka sa takie co po roku beda do wyrzucenia ze wzgledu na scieralnosc i szybkie zurzycie. Watpie rownierz czy ktos wyrzic opone po 6 latach jak bedzie mial 6mm bieznika. Ludzie patrza na bieznik nie na rok i jezdza na 20 letnich oponach z bieznikiem 6mm, ktora w prawdzie sie juz rozsypuje.Rynia pisze:Moje mają 8 lat. Podobno opona najlepiej zachowuje się do 3 lat, a po 6 powinna być zezłomowana, nawet jeśli jest nówką sztuką nieśmiganą.
Jesli ma sie jakies zjezdzone opony to fakt moga sie zle spisywac. Nie spotkalem sie jeszcze zeby na nowych dobrych oponach miec problem z przyczepnoscia. Chyba ze na jakis chinskich mega dziadostwach. Ja jezdze na Nankangach chinskich. Zjezdzilem cala slowacje w zime po szczytach i nie mialem problemu z wyjechaniem gdziekolwiek i wszystko bez lancuchow.krzyss pisze:Jezeli duzo jezdzisz w trasy w zimie, po gorach itp to zmien na nowe. Jesli auta uzytkujesz glownie w Wawie to ja bym sie nie przejmowal. Zreszta opony zimowe w miniaku w rozmiarze 17' zawsze zle sie spisuja. Za duza powierzchnia opony a za maly nacisk.
Biorac pod uwage koszt zakupu kompletu nowych (ok 3000-4000zl) to ja bym sie powaznie zastanowil czy potrzebujesz nowych jesli tamte maja odpowiedni bieznik.
Najlepiej by bylo przetestowac te opony co masz.. jesli beda slabo sie wgryzaly w snieg to moze byc ze guma juz stara...
Co do ceny opon 3-4tys to chyba kolega podaje ceny za opony na tor bo w takiej cenie kupie 2 komplety letnie i zimowe jak sie dobrze poszuka oczywiscie nowe nie starsze niz rok
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Z tymi Nankang to ja bym osobiście uważał. Jeździłem co prawda tylko raz, ale moje pierwsze wrażenie było, że coś jest nie tak z oponami - mówię tutaj o zimowych. Zresztą powszechna opinia o nich jest taka, że do chińskiego megadziadostwa jest im niedaleko
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Olo: a kto to wie w jaki sposob i w jakich warunkach opona byla lezakowana?Olo pisze:Ciekawe kto Ci takie madrosci sprzedal. Opona lezakowana inaczej sie starzeje o ile zapewnimy jej warunki do tego. Do 3 lat zalezy jaka sa takie co po roku beda do wyrzucenia ze wzgledu na scieralnosc i szybkie zurzycie. Watpie rownierz czy ktos wyrzic opone po 6 latach jak bedzie mial 6mm bieznika. Ludzie patrza na bieznik nie na rok i jezdza na 20 letnich oponach z bieznikiem 6mm, ktora w prawdzie sie juz rozsypuje.Rynia pisze:Moje mają 8 lat. Podobno opona najlepiej zachowuje się do 3 lat, a po 6 powinna być zezłomowana, nawet jeśli jest nówką sztuką nieśmiganą.
Pewnikiem i tak niedlugo wejda przepisy o max dopuszczalnym do jazdy wieku opony.
...i beda nas kasowac, az milo. Biznes oponiarski juz lobbuje w Brukseli. Oczywiscie wszystko dla naszego bezpieczenstwa
pozdrav
zasada jaką powinno sie stosować przy oponach to 3x4
4 opony jednakowe
4mm bieznika minimum
4 lata maks wiek opony
ale to są zasady a z znimi wiadomo jak jest
natomiast prawda jest taka że im starsza opona tym jej właściwości szczególnie na wodzie i w zimie są duuużo odbiegają od normy
I wszystko jest dobrze do momentu kiedy nie musimy wykonac jakiegoś głwałtownego manewru - dobra opona nas uratuje - kiepska pochowa
I to jest nasz wybór - proste
4 opony jednakowe
4mm bieznika minimum
4 lata maks wiek opony
ale to są zasady a z znimi wiadomo jak jest
natomiast prawda jest taka że im starsza opona tym jej właściwości szczególnie na wodzie i w zimie są duuużo odbiegają od normy
I wszystko jest dobrze do momentu kiedy nie musimy wykonac jakiegoś głwałtownego manewru - dobra opona nas uratuje - kiepska pochowa
I to jest nasz wybór - proste
- krzyss
- Nowy
- Posiadane auto: Accord 1980r.
Podawalem cene zimowek 205/45/R17 RSC... nowka kosztuje ok 800-1200zlOlo pisze:
Co do ceny opon 3-4tys to chyba kolega podaje ceny za opony na tor bo w takiej cenie kupie 2 komplety letnie i zimowe jak sie dobrze poszuka oczywiscie nowe nie starsze niz rok
krzyss & Kasia
Mam je na Skodzie Superb 2 200KM w rozmiarze jak na lato 225/40/18 opony teraz beda jezdzic 3ci sezon i nie widze roznicy pomiedzy innymi producentami jedynie w cenie.t_scarf pisze:Z tymi Nankang to ja bym osobiście uważał. Jeździłem co prawda tylko raz, ale moje pierwsze wrażenie było, że coś jest nie tak z oponami - mówię tutaj o zimowych. Zresztą powszechna opinia o nich jest taka, że do chińskiego megadziadostwa jest im niedaleko
Tak samo mozna powiedziec ze Kumho i inne firmy tez dziadostwo a jakos siedza w nowych BMW oraz najnowszym Mini GP. Pamietajcie, ze to sa nie te czasy, ze chinskie oznacza totalne g*wno. Mialem wiele opon zimowych, auto kupilem na zimowkach nankanga i zdziwilo mnie, ze salony w niemczech daja chinskie opony tylko jak sie okazuje nankang na zachodzie i w usa bardzo znana i ceniona firma. U nas uwazana za syf bo chinskie. Ale pora zapomniec o stereotypy bo 90% rzeczy co mamy i urzadzen jest wyprodukowane w chinach i jakos nikt nie narzeka
OK. Dobra zimowka normalan do miniacza to koszt 400-700 stow. Nie polecam ultragripow troche przereklamowanekrzyss pisze:Podawalem cene zimowek 205/45/R17 RSC... nowka kosztuje ok 800-1200zlOlo pisze:
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Może i jestem uprzedzony do chińskich produktów, ale według mnie jest różnica, jeśli coś jest produkowane w Chinach przez 'zachodni' koncern, a jest chińskie. Normy normami i Nankang na pewno spełnia te europejskie, ale jak potem widzę w testach, że na niektórym ogumieniu droga hamowania na mokrej nawierzchni wydłuża się nawet o 20 (!) metrów to ja dziękuję i wolę być uprzedzonym i jeździć na Pirelli/Continental czy obojętnie jakich oponach, których koncerny przekupują czasopisma samochodowe
Mam na lato owe Conto Sport 3 te przedostatnie bo teraz sa 5 i na mokrym opona letnia tragedia. Zrywa trakcje nie idzie auta wyprzedzic startujac od zera. Aquaplaning tez mogli by dopracowac. Na vredestinach o wiele lepiej sie jezdzilo. Nastepne Kumho...t_scarf pisze:Może i jestem uprzedzony do chińskich produktów, ale według mnie jest różnica, jeśli coś jest produkowane w Chinach przez 'zachodni' koncern, a jest chińskie. Normy normami i Nankang na pewno spełnia te europejskie, ale jak potem widzę w testach, że na niektórym ogumieniu droga hamowania na mokrej nawierzchni wydłuża się nawet o 20 (!) metrów to ja dziękuję i wolę być uprzedzonym i jeździć na Pirelli/Continental czy obojętnie jakich oponach, których koncerny przekupują czasopisma samochodowe