dziwne trzaski w tyle samochodu ;/
dziwne trzaski w tyle samochodu ;/
Od jakiegoś czasu do moich uszy coraz mocniej docierają jakieś dziwne trzaski z tylnej czesci auta. Myślałem, że to klapa bagażnika ale okazało się ze nie, bo ją podniosłem i przejechałem się - i to samo.
Byłem ostatnio u mechanika żeby sprawdzić gumy tylnego zawieszenia, powiedział ze wszystko jest jak nowe. ;/
Zgłupiałem, a jest to bardzo denerwujące szczególnie na poprzecznych nierównościach drogi. Taki głuchy odgłos dochodzi z tyłu samochodu?
Jakieś pomysły?
Mini R56 D 2007
Byłem ostatnio u mechanika żeby sprawdzić gumy tylnego zawieszenia, powiedział ze wszystko jest jak nowe. ;/
Zgłupiałem, a jest to bardzo denerwujące szczególnie na poprzecznych nierównościach drogi. Taki głuchy odgłos dochodzi z tyłu samochodu?
Jakieś pomysły?
Mini R56 D 2007
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: dziwne trzaski w tyle samochodu ;/
trzeszczenie czy stukanie?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
- Posiadane auto:
gumy jak nowe.. w mini z 2007? - wez je czyms posmaruj na probe i zrob testdrive..
lub moze np: klocki dzwonia bo juz niewiele ich zostalo.. (sprobuj przychamowac i sprawdzic czy ucichnie)
albo tlumik - to juz trzeba sprawdzic organoleptycznie na kanale
..ale jezeli trzeszczy to stawiam na gumy
lub moze np: klocki dzwonia bo juz niewiele ich zostalo.. (sprobuj przychamowac i sprawdzic czy ucichnie)
albo tlumik - to juz trzeba sprawdzic organoleptycznie na kanale

..ale jezeli trzeszczy to stawiam na gumy
pozdrav
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
albo wydech lata i wali o podłogę, sprawdziłeś mocowania ?
u mnie to samo niby od spodu wszystko ok tez jakies trzaski ale nie zawsze na nierownosciach
a jak siedzi pasazer na tyle to cały czas słychać
a jak siedzi pasazer na tyle to cały czas słychać
zacznij od wymiany poduszek gumowych stabilizatora tylnego 2 szt.
a w jakiej cenie te poduszki i w którym miejscu sa
Słuchajcie, to jest stukanie takie głuche. jakby co się obijało o coś ;/
Auto ma potwierdzony przebieg niecałe 60tys a gumy były wymieniane 15tys temu.
Jakby to były gumy, tak sobie myślę, to by się ujawniało na każdej nierówności, a to strasznie nieregulanie sie pojawia choć czesto dlatego nie jestem w stanie stwierdzic przyczyny.
Teraz jechałem autem i wydaje mi się ze dzwiek dochodzi gdzies z lewego tylnego nadkola, zauważyłem tez po tankowaniu ze na plastikach pod wlewem paliwa pojawił sie mały zaciek.
Tak sobie myślę, może coś z wlewem paliwa, bądz z rurą doprowadzająca paliwo do baku może gdzies coś sie rozłączyło i zaczeło latać we wszystkie strony obijając sie o błotnik ??
Wiecie moze jak to rozebrac zeby sprawdzic.? od środka sciagnac boczki? czy moze jakos od zewnątrz.? Może warto sprawdzić? No chyba ze nie ma tam takich elementów które mogłyby takie stuki powodować.
Auto ma potwierdzony przebieg niecałe 60tys a gumy były wymieniane 15tys temu.
Jakby to były gumy, tak sobie myślę, to by się ujawniało na każdej nierówności, a to strasznie nieregulanie sie pojawia choć czesto dlatego nie jestem w stanie stwierdzic przyczyny.
Teraz jechałem autem i wydaje mi się ze dzwiek dochodzi gdzies z lewego tylnego nadkola, zauważyłem tez po tankowaniu ze na plastikach pod wlewem paliwa pojawił sie mały zaciek.
Tak sobie myślę, może coś z wlewem paliwa, bądz z rurą doprowadzająca paliwo do baku może gdzies coś sie rozłączyło i zaczeło latać we wszystkie strony obijając sie o błotnik ??
Wiecie moze jak to rozebrac zeby sprawdzic.? od środka sciagnac boczki? czy moze jakos od zewnątrz.? Może warto sprawdzić? No chyba ze nie ma tam takich elementów które mogłyby takie stuki powodować.
@SEB 11
w R56 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=45
cena - jakieś grosze...
odradzałbym stosowanie z tworzywa sztucznego
w R56 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=45
cena - jakieś grosze...
odradzałbym stosowanie z tworzywa sztucznego
hmm.. Kolejna jazda próbna w celu zlokalizowania stuków, tym razem z kierowcą.
Wlew Paliwa napewno nie, to jeszcze cos innego.
Rura wydechowa po organoleptyczbym sprawdzeniu na kanale tez jest ok sporo miejsca od ścianek wiec obijac sie nie może.
Sam juz nie wiem. irytujący głuchy stukot.
Słyszałem ze gumy stabilizatora w tych autach wymienia się na wiadra. Tylko dlaczego te stuki ujawniają tylko przy poprzecznych nierównościach bądź na małych dziurach podczas wolnej jazdy?
Miał, ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Ponowie pytanie.
Wlew Paliwa napewno nie, to jeszcze cos innego.
Rura wydechowa po organoleptyczbym sprawdzeniu na kanale tez jest ok sporo miejsca od ścianek wiec obijac sie nie może.
Sam juz nie wiem. irytujący głuchy stukot.
Słyszałem ze gumy stabilizatora w tych autach wymienia się na wiadra. Tylko dlaczego te stuki ujawniają tylko przy poprzecznych nierównościach bądź na małych dziurach podczas wolnej jazdy?
Miał, ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Ponowie pytanie.
- Sadam
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
jak pamiętam to temat kiedyś był, tłuką się kulki na końcach sznurków od półki tylnej - także spróbuj je przywiązać/zaczepić cokolwiek i sprawdź
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas

Hehe, dzieki za pomoć, - już wpadłem na ten pomysł wczesniej.
Ale to jednak nie sznurki bo je schowałem do siatek w bagazniku ;p
Ale to jednak nie sznurki bo je schowałem do siatek w bagazniku ;p
-
- Nowy
- Posiadane auto:
a moze to zamek klapy bagażnika? tu opisany jest temat, co prawda dotyczy r50, ale może w r56 występuje to samo. 

Moi drodzy, dzięki za porady i rady
Już wiem co to!!
pojeździłem autem zaczęło tłuc coraz bardziej i choć spece z M-Auto z Katowic nie umieli stwierdzic co stuka to juz mechanik z zza płotu znalazł od razu 
Gumy stabilizatora i po sprawie wszystko ucichło.
Zamykam temat - Dzięki, ba każda rada była pomocna.

Już wiem co to!!

Gumy stabilizatora i po sprawie wszystko ucichło.
Zamykam temat - Dzięki, ba każda rada była pomocna.