pompa wspomagania

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

SEB 11

pompa wspomagania

Post autor: SEB 11 »

witam serdecznie wiem ze temat pomp był poruszny wielokrotnie ale mam pytanko posiadam mini coopera z 2002 r. czytajac fora na ten temat pisza ze powinin byc wiatrak do pompy , niektórzy podaja tabelki ale w tabeli jest napisane ze sa w odpowiednich modelach i rocznikach a w moim niema wiatraka i czy tak powinno byc :?: i chdzi mi tez o samą prace pompy u mni przy nawet niewielkim skrecie kół słychac dos donosne buczenie. czy to normalne w tych modelach jak niektórzy piszą ze to taki urok tych aut nadmieniam ze kierownica chodz gładko ,czy poprostu pompa pada. prosze o sugestie i opinie dziekuje
nena

Re: pompa wspomagania

Post autor: nena »

SEB 11 pisze:witam serdecznie wiem ze temat pomp był poruszny wielokrotnie ale mam pytanko posiadam mini coopera z 2002 r. czytajac fora na ten temat pisza ze powinin byc wiatrak do pompy , niektórzy podaja tabelki ale w tabeli jest napisane ze sa w odpowiednich modelach i rocznikach a w moim niema wiatraka i czy tak powinno byc :?: i chdzi mi tez o samą prace pompy u mni przy nawet niewielkim skrecie kół słychac dos donosne buczenie. czy to normalne w tych modelach jak niektórzy piszą ze to taki urok tych aut nadmieniam ze kierownica chodz gładko ,czy poprostu pompa pada. prosze o sugestie i opinie dziekuje
te auta w ogole mają jakąs usterke pomp chyba ;//////////////// w tym nowych rocznikach to ponoc wlasciciele modeli cooperow byli wzywani do ASO na wymiane pompy bo tamta wadliwa grozila pozarem silnika . Co wchodze na forum to czesto jest wlasnie poruszany temat pompy, ja sama wczoraj o niej opisywalam bo tez mam cos z ukladem chlodzenia.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

nena pisze:
SEB 11 pisze:witam serdecznie wiem ze temat pomp był poruszny wielokrotnie ale mam pytanko posiadam mini coopera z 2002 r. czytajac fora na ten temat pisza ze powinin byc wiatrak do pompy , niektórzy podaja tabelki ale w tabeli jest napisane ze sa w odpowiednich modelach i rocznikach a w moim niema wiatraka i czy tak powinno byc :?: i chdzi mi tez o samą prace pompy u mni przy nawet niewielkim skrecie kół słychac dos donosne buczenie. czy to normalne w tych modelach jak niektórzy piszą ze to taki urok tych aut nadmieniam ze kierownica chodz gładko ,czy poprostu pompa pada. prosze o sugestie i opinie dziekuje
te auta w ogole mają jakąs usterke pomp chyba ;//////////////// w tym nowych rocznikach to ponoc wlasciciele modeli cooperow byli wzywani do ASO na wymiane pompy bo tamta wadliwa grozila pozarem silnika . Co wchodze na forum to czesto jest wlasnie poruszany temat pompy, ja sama wczoraj o niej opisywalam bo tez mam cos z ukladem chlodzenia.
pompa wody, a pompa wspomagania to trochę jak ziemia i słońce... facepalm dwa światy...

jest jeszcze pompa paliwa i pompa oleju... ;)
magda/rafal

Post autor: magda/rafal »

ja ma r50 z 02 roku od ponad roku i u mnie pompa wyje od kiedy go kupilem.Wszystko dziala bez zarzutu tylko ten dzwiek drazni na postoju ale w czasie jazdy nie slychac go.Mysle o wymianie pompy jak beda wolne fundusze a jak narazie niech sobie wyje.
Grzegorz77

Post autor: Grzegorz77 »

U mnie tez ja słychać i narazie mi to nie przeszkadza. Rok 03
minimaro

Post autor: minimaro »

W naszym Mini też słychać pompę od ponad roku i samochód jeździ. Chociaż nie do końca to wygląda tak kolorowo. Należy zajrzeć do zbiorniczka płynu wspomagania. U nas świeci się więc jest masa opiłków w układzie a to świadczy o zacieraniu się pompy wspomagania. Dodatkowo opiłki uszkadzają też przekładnie kierowniczą a dokładnie łożyska i uszczelnienia.
Dlatego zaniedbanie tego problemu to spory wydatek na raz :sad: Regeneracja pompy 900-1000zł + przekładnia 450-600zł + koszty naprawy, montażu itp a to nie brzmi już tak dobrze :wink:
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Funkykoval »

u mnie w R50 tez wyje
+ do tego skrzypi kierownica (tak jak ponizej)

http://www.youtube.com/watch?v=FVIA6vzCBgI
pozdrav
minimaro

to pewnie przekładnia się kończy + dodatkowo jeszcze krzyżak
Grzegorz77

Post autor: Grzegorz77 »

minimaro pisze:W naszym Mini też słychać pompę od ponad roku i samochód jeździ. Chociaż nie do końca to wygląda tak kolorowo. Należy zajrzeć do zbiorniczka płynu wspomagania. U nas świeci się więc jest masa opiłków w układzie a to świadczy o zacieraniu się pompy wspomagania. Dodatkowo opiłki uszkadzają też przekładnie kierowniczą a dokładnie łożyska i uszczelnienia.
Dlatego zaniedbanie tego problemu to spory wydatek na raz :sad: Regeneracja pompy 900-1000zł + przekładnia 450-600zł + koszty naprawy, montażu itp a to nie brzmi już tak dobrze :wink:
to wymień płyn - koszt mały a przynajmniej nie działa jak papier scierny
minimaro

Nie ma sensu wymieniać samego płynu bo za bardzo mu to nie pomoże :wink: a pompe i przekładnie daję do regeneracji w przyszłym tygodniu.
Richie
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini F56, Mini R60, Mini R53

Post autor: Richie »

ja mam 2003r. 2 lata temu kupiłem mini z uszkodzona pompa wyglądało to tak ze jechałem wszystko było ok i nagle brak wspomagania :O masakra przy 17" było kiepsko
kupiłem pompę z all... od osoby którą polecali na forum za ok.900zl. i od nowości już tak wyła i wyje dalej ale działa tez brak wiatraka.
SEB 11

pompa wspomagania

Post autor: SEB 11 »

witam ponownie chodzi mi dalej o działanie pompy wspomagania gdy wyłącze silnik nadal przez krótki czas cos sie obraca. byłem u mechanika wszedł pod spod i stwierdził ze pompa sie rozłacza i niby jakies sprzegiełko zeby po wyłaczeniu silnika odrazu nie stawała tylko po jakims czasie nadmieniam ze nie wentylator bo go niema moze jest w srodku jakis i to tak chodzi bo pompa jest chydrauliczno-elektryczna :?: . gdzies na forum czytałem ze taki obiaw był u kogos co później było koncem pompy, wiem ze w modelach 2002 mini cooper niektorzy pisza ze buczenie to ten typ tak ma ale nikt nie pisze ze po wyłaczeniu nadal cos chodzi prosze o sugestie i porady z góry dziękuję.
annb

Wadliwe pompy wspomagania

Post autor: annb »

Kochani milosnicy mini, temat pompy w moim mini z 2004r walkuje od 2lat. Dealer z wybrzeza wkrecil mi auto z pompa ktora juz wysylala sygnaly ze jest w agoni. Po pol roku udalo mi sie przekonac ze auto z nagle znikajacym wspomaganiem (pierwszy raz doslownie za brama delear`a) jest uszkodzone. "wymieniona pompa" po poltora roku siadla jak poprzednia, mam obawy czy w ogole zostala wymieniona.

Zmierzajac do sedna tego postu. Poczytajcie prosze linki ponizej. Pompa hydrauliczno-elektryczna ma jakas wade konstrukcyjna, w niektorych krajach temat zostal na tyle naglosniony przez uzytkownikow miniaczy, ze BMW decyduje sie wymieniac pompy na swoj koszt nawet po uplywie gwarancji. Obdzwonilam wiele serwisow i delaerow mini w PL, zmowa milczenia niestety. Delear wspomnial, ze jesli to rzeczywiscie pompa to jest jeszcze na nia gwarancja od poprzedniej naprawy, aleeee jesli nie to wszystkie koszta przegladu i badania na mnie. Jak mnie znowu w bambuko zrobia to wrrrr nie daruje. Poczytajcie:

http://www.mini2.com/forum/first-genera ... es-no.html - UK

http://wwwapps.tc.gc.ca/Saf-Sec-Sur/7/V ... 9&lang=eng - Kanada
http://www.northamericanmotoring.com/fo ... -pump.html - US

pozdrawiam
szara92

pompa tranzystory

Post autor: szara92 »

Witam! :mrgreen:
mam do Was pytanie :lol: moja pompa wspomagania pobiera prąd, i teraz nowa to wielki koszt a wiec mamy pomysl zregenerowania jej ;) A więc moze ktoś z was wie jaki jest symbol tranzystorów do pompy wspomagania mINI ONE 2003
pomocy !!
ODPOWIEDZ