zima nadchodzi - opony

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Mrs.Kitty

Re: zima nadchodzi - opony

Post autor: Mrs.Kitty »

Mam pytanie natury technicznej, czy do 15calowych felg będą pasowały opony 185/65 R15?
Jestem już zdezorientowana bo producent zaleca do 15" 175/60 ale z kolei wszelkiej maści kalkulatory sugerują właśnie 185/65 jeżeli przesiadam się z 195/55 R16.

Czy ktoś mnie oświeci jaka opcja jest poprawna? :smile:
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

ja jezdze na 175/R15/65, ale nie widze przeszkod zeby zalozyc 185... jak to lubia na forum mowic, stoi na tym zestawie jak krowa
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Mrs.Kitty

Post autor: Mrs.Kitty »

co to właściwie znaczy, że stoi jak krowa? :???:
Maciusiowy

Post autor: Maciusiowy »

ja chętnie przygarnę jakieś dobre zimówki 205/45/17 - jeżeli ktoś miałby do opchnięcia ;)
proszę PW
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

nie wiem, chyba chodzi o to, zeby samochod wygladal bardziej jak krokodyl :P ciągnął się brzuszkiem po ziemi i nie mial przerwy miedzy nadkolem a opona :)

zimowki o tej szerokosci sa waziutkie, a przy 15 calowej feldze odleglosc od nadkola jest dosc spora
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
iad
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53

Post autor: iad »

Czy felgi 16 bedą pasowały do r53 z zaciskami od r56? Będzie tam jakiś luz??
kospi

Post autor: kospi »

Witam,

podłączę się do tematu. Od wczoraj szukam informacji na temat możliwości założenia felgi 15 cali do mini coopera S rok 2002, i nic nie mogę znaleźć. Oczywiście Et45 i wszystkie inne parametry zgodne z mini lecz 15 cali.
Nadmienię, iż serwisy zalecają 16 cali i wg opisu z naklejki przy drzwiach wynika również 16 cali.
Osobiście mam opony 15 cali i chciałbym dokupić jedynie felgi a nie całe koła, poza tym na zimę mimo wszystko wolę piętnastki zawsze to większy profil i komfort zimową porą lepszy :)
Zna ktoś odp na moje pytanie? Może ktoś już stosował 15 cali do Eski? Bardzo będę wdzięczny za odp zwłaszcza, że już czas na zmianę :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

s ma takie same hamulce jak reszta, a One wychodziły na 15" więc powinno grać
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
kospi

"
s ma takie same hamulce jak reszta, a One wychodziły na 15" więc powinno grać "

Na pewno ? :) bo 3 serwisy uważały inaczej, aczkolwiek serwisy podpierają się tylko teorią z tabeli ?
Dlatego wolę zapytać tu na forum może ktoś to stosował już i może wie lepiej niż serwis :)

Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

na pewno, dla twojego rocznika są to 276mm przód 259mm tył, no chyba, że masz hample JCW to wtedy 290 przód (jak dobrze pamiętam) i 15" nie wejdzie

w R56 czyli druga gen hamulce są większe, właśnie 290mm w serii - zarówno One, Cooper jaki i "s"
kospi

Sadam pisze:na pewno, dla twojego rocznika są to 276mm przód 259mm tył, no chyba, że masz hample JCW to wtedy 290 przód (jak dobrze pamiętam) i 15" nie wejdzie

w R56 czyli druga gen hamulce są większe, właśnie 290mm w serii - zarówno One, Cooper jaki i "s"
Dzięki za odpowiedź - trochę mnie pocieszyłeś :)
Tak jak wspominałem odejdzie mi koszt opon i poza tym jestem zwolennikiem wyzszego profilu opony na zimę, oczywiście pomijając aspekt wizualny :))
kospi

... a i jeszcze co mi przyszło do głowy.... tarcza tarczą, a zacisk i klocek nie jest inny, np większy ?
No i druga sprawa - pytali mnie w serwisie o czujnik przebitej opony...... Nie będzie to kolidowało? Ma to w ogóle jakiś związek, czy była to jakaś ściema ze strony serwisu ?
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Sadam pisze:na pewno, dla twojego rocznika są to 276mm przód 259mm tył, no chyba, że masz hample JCW to wtedy 290 przód (jak dobrze pamiętam) i 15" nie wejdzie

R56 One, Cooper mają 280x22 tarcze, S ma hamulce 294x22 - takie jak starszy JCW :wink:

Wszystkie elementy układu są takie same w starszych Mini, czujników ciśnienia fizycznie nie ma. Działa ten system na zasadzie pomiaru prędkości obrotowej koła przez czujnik ABS
static
kospi

pididi pisze:

R56 One, Cooper mają 280x22 tarcze, S ma hamulce 294x22 - takie jak starszy JCW :wink:

Wszystkie elementy układu są takie same w starszych Mini, czujników ciśnienia fizycznie nie ma. Działa ten system na zasadzie pomiaru prędkości obrotowej koła przez czujnik ABS
Czyli wejdzie 15 cali ? czy też nie ? :)

Dzięki za odp.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

już mi się nie chciało sprawdzać doladnie R56 ;) wiedziałem, że z JCW starego tylko nie które dokładnie ;)

kopsi, tak wejdzie, R56 to jest model od 2006r. w górę

starsze tak jak podałem
ODPOWIEDZ