Rajd Żubrów
Moderator: flapjck1
Rajd Żubrów
Klasyk mial wypadek, uderzył czołowo w skarpe... niebyloby problemu gdyby nie zle zamontowane pasy w samochodzie, nie byly przymocowane do klatki tylko na wkrętach do scianki z tyłu ktora odziela kabine od bagaznika , przy uderzeniu wyrwalo scianke przez co kierowca i pilot uderzylo w deske... Pilot był nieprzytomny , najpierw przyjechala karetka chwile pozniej przyleciał smigłowiec i zabrali go do szpitala w krakowie. Załoga była z Wawy - Syn i Ojciec - pilotem był ojciec... do samego konca był nieprzytomny niestety caly wypadek widzialem i mi sie płakac az chciało bo zle to wyglądało, Safety po rozmowie z zaloga karetki mowili ze stan pilota bardzo cięzki ... trzeba trzymac kciuki zeby wszystko dobrze sie skonczyło.
Kolejna sprawa to organizacja - porażka , kibice stali tam gdzie absolutnie nie powinni, w zasadzie mysle ze do tego wypadku doszlo min przez to, bo obok skarpy byla droga zaklejona tasma , gdyby za nia nie stali kibcie to gosc by poprostu tam pojechał...
Tutaj jeszcze link z facebooka http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... permPage=1
Moje pytanie jest następujące. Czy to ktoś od nas??
Jeżeli tak to życzę wszystkiego dobrego i szybkiego powrotu do zdrowia, bo pilotowi tego trzeba życzyć.
Kolejna sprawa to organizacja - porażka , kibice stali tam gdzie absolutnie nie powinni, w zasadzie mysle ze do tego wypadku doszlo min przez to, bo obok skarpy byla droga zaklejona tasma , gdyby za nia nie stali kibcie to gosc by poprostu tam pojechał...
Tutaj jeszcze link z facebooka http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... permPage=1
Moje pytanie jest następujące. Czy to ktoś od nas??
Jeżeli tak to życzę wszystkiego dobrego i szybkiego powrotu do zdrowia, bo pilotowi tego trzeba życzyć.
- Załączniki
-
- mini2w.jpg (54.18 KiB) Przejrzano 3975 razy
-
- mini1vt.jpg (124.37 KiB) Przejrzano 3975 razy
Re: Rajd Żubrów
no trzymamy kciuki za goscia
ale faktycznie miejsce mocowania pasów dość .......( brak mi słowa )
ale faktycznie miejsce mocowania pasów dość .......( brak mi słowa )
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
- macko
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini
- Kontakt:
smutna wiadomość.
to zdaje się ten Pan: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater był pilotem. Rozmawialiśmy o mini właśnie w trakcie X rajdu BGC. Startował w nim świetnie utrzymanym, przedwojennym Citroenem - część warszawskiego podwórka powinna go kojarzyć.
życzenia zdrowia!
macko
to zdaje się ten Pan: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater był pilotem. Rozmawialiśmy o mini właśnie w trakcie X rajdu BGC. Startował w nim świetnie utrzymanym, przedwojennym Citroenem - część warszawskiego podwórka powinna go kojarzyć.
życzenia zdrowia!
macko
maćko
- Wojtello
- Wiarus
- Posiadane auto:
- Kontakt:
no nie wygląda to dobrze. w tym mini chyba nie ma pełnej klatki.
no cóż trzymamy kciuki.
no cóż trzymamy kciuki.
- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
Wojtku, tam była pełna klatka, ale to nie miało akurat żadnego znaczenia.
Rozmawiałem z kierowcą przed startem i oglądałem ten samochód.
Mam nadzieję, że z pilotem będzie wszystko ok, a te zdjęcia powyżej niech będą przestrogą dla wszystkich, którzy rozważają start w rajdach amatorskich - JAZDA STRUPEM (NAWET WYPOSAŻONYM W KLATKE) i brak wiedzy w sposobie przygotowania auta TO IGRANIE Z WŁASNYM ŻYCIEM.
1. mocowanie pasów woła o pomstę do nieba (to widzicie)
2. hamulce bębnowe (kierowca powiedział że są przecież biegi, którymi można się ratować a tarcze są drogie do 10 calowych kół) - jak widzieliście film z wypadku kierowca depnął po hamulcach a o ratowaniu się gazem i biegami jakoś nie pomylślał ... widać nie wiedział o czym mówi przed startem
3. zawieszenie nie było odpowiednio ustawione (podejrzewam że nie było żadnej możliwości regulacji)
4. jeśli stan amortyzatorów był taki jak ogólny stan auta to "strach się bać"
5. auto było chyba niezłą bazą na zrobienie rajdówki (BAZĄ a nie autem którym można wyjechać na OES) - jest klatka, halda, wyłącznik prądu, zamontowane gaśnice, bezpieczniki przeniesione do wnętrza kabiny ... no wygladało PROFI na pierwszy rzut oka)
Rozmawiałem z kierowcą przed startem i oglądałem ten samochód.
Mam nadzieję, że z pilotem będzie wszystko ok, a te zdjęcia powyżej niech będą przestrogą dla wszystkich, którzy rozważają start w rajdach amatorskich - JAZDA STRUPEM (NAWET WYPOSAŻONYM W KLATKE) i brak wiedzy w sposobie przygotowania auta TO IGRANIE Z WŁASNYM ŻYCIEM.
1. mocowanie pasów woła o pomstę do nieba (to widzicie)
2. hamulce bębnowe (kierowca powiedział że są przecież biegi, którymi można się ratować a tarcze są drogie do 10 calowych kół) - jak widzieliście film z wypadku kierowca depnął po hamulcach a o ratowaniu się gazem i biegami jakoś nie pomylślał ... widać nie wiedział o czym mówi przed startem
3. zawieszenie nie było odpowiednio ustawione (podejrzewam że nie było żadnej możliwości regulacji)
4. jeśli stan amortyzatorów był taki jak ogólny stan auta to "strach się bać"
5. auto było chyba niezłą bazą na zrobienie rajdówki (BAZĄ a nie autem którym można wyjechać na OES) - jest klatka, halda, wyłącznik prądu, zamontowane gaśnice, bezpieczniki przeniesione do wnętrza kabiny ... no wygladało PROFI na pierwszy rzut oka)
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979
no tak
no chyba każde nasze mini z apmc było lub jest lepiej przygotowane niz to z żubrów
no chyba każde nasze mini z apmc było lub jest lepiej przygotowane niz to z żubrów
gdzie ten filmik widziałeś???
- Beny
- Super użytkownik
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979
Znam właściciela i samochód, bardzo sympatyczny i rozsądny,
ma warsztat od lat, udzielał się w offroad-zie, w tym samochodzie liczyło się bezpieczeństko i sprawna mechanika a nie to jak wygląda z zewnątrz, mocowanie pasów rzeczywiście nie wypaliło, tak w ogóle o ile pamiętam miniak jest z 69'
Życzę powrotu do zdrowia
ma warsztat od lat, udzielał się w offroad-zie, w tym samochodzie liczyło się bezpieczeństko i sprawna mechanika a nie to jak wygląda z zewnątrz, mocowanie pasów rzeczywiście nie wypaliło, tak w ogóle o ile pamiętam miniak jest z 69'
Życzę powrotu do zdrowia
to źle pamiętasz miniaki z tamtego wypustu miały inne drzwi, inny grill i nie miały wzmocnień z mocowani do pasów pasażerów na tylnych słupkówmarkus_s pisze: tak w ogóle o ile pamiętam miniak jest z 69'
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
a tu karetka przyjechała ...
http://www.youtube.com/watch?v=nXHnwqgruzc
http://www.youtube.com/watch?v=nXHnwqgruzc
NIE twierdze że jest zachowany w oryginalnym stanie, bo to mało prawdopodobne a wtedy szkoda by go było do takich zabaw
- Beny
- Super użytkownik
Opel Manta B 1979
Opel Manta B 1979
-
- Nowy
- Posiadane auto: Rover Mini Cooper 1,3 .1992r Morris Mini 850 de luxe 1967r
Majanc klatke,tak zamontowac pasy to brak wyobrazni, montuje sie do klatki.
morris de-luxe
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
W którym miejscu? Bo ja nie widzę.morris super pisze: montuje sie do klatki.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197