Mam problem z kierownicą. Tzn aby jechać prosto musi być skręcona jakieś 5-7 stopni w lewo. Miniakiem jeżdżę od 1,5 m-ca ale zauważyłam to dopiero dzisiaj. Tydzień temu wymieniałam koła na zimowe. Czy może to być problem z niewyważeniem kół? Albo mam krzywo zamontowaną kierownice? Próbowałam prowadzić samochód z "prosto" ustawioną kierownicą, zaczął zjeżdżać w prawo. Ale kiedy jest skręcona wydaj się, że jedzie prosto wiec raczej nie jest to problem "ściągania" w jedna stronę. Ciężko jest to ocenić na warszawskich ulicach...
Przyznam, że trochę mi to przeszkadza, do mechanika będę mogła się udać dopiero w grudniu i zastanawiam się czy do tego momentu powinnam się przejmować czy mogę spać spokojnie?
Będę wdzięczna za opinie.
Przekrzywiona kierownica...
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Przekrzywiona kierownica...
moga to byc opony, mogla ci sie przestawic geometria, ew cos dostalo luzu w zawieszeniu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Dokładnie. Może być ciśnienie w oponach a może i uderzylas gdzieś kołem i geometria poszła sie .... Jedz na stacje diagnostyczna niech to sprawdza ale zacznij od ciśnienia w oponach
- Ziko
- Nowy
- Posiadane auto: MINI ONE R50
- Kontakt:
może być źle ustawiony układ kierowniczy na przekładni, bo kierownica w mini może być zamontowana tylko w jednym położeniu.
niestety nie jest jak w niektórych samochodach, że są ząbki dookoła i można przestawiać.
Może być geometria, ale jeśli nie ściąga Ci samochodu na drodze to nie sądzę.
niestety nie jest jak w niektórych samochodach, że są ząbki dookoła i można przestawiać.
Może być geometria, ale jeśli nie ściąga Ci samochodu na drodze to nie sądzę.
MINI ONE R50
+ mod 123,7 KM 156,3 Nm
+ filter K&N
+ whells JCW Star Spoke 95 7Jx18"
front 205/40 + distance 15mm
rear 225/35
+ mod 123,7 KM 156,3 Nm
+ filter K&N
+ whells JCW Star Spoke 95 7Jx18"
front 205/40 + distance 15mm
rear 225/35
Tak więc sprawdziłam ciśnienie w oponach. Okazało się, że w prawym kole jest o jakiej 10kPa za dużo a w lewym około 15kPa za mało (przy ciśnieniu 210kPa na oponę). Uradowana wyrównałam ciśnienia i... nic się nie zmieniło
Dzisiaj powtórzę "badanie" ciśnienia bo nie mam zaufania do jednego wentyla, tego gdzie było niedopompowane koło.
Też brałam pod uwagę źle zmontowaną kierownicę ale to by znaczyło że przez ponad miesiąc tego nie zauważyłam Chyba że byłam pod urokiem Miniaka i nic mi nie przeszkadzało
Dzisiaj powtórzę "badanie" ciśnienia bo nie mam zaufania do jednego wentyla, tego gdzie było niedopompowane koło.
Też brałam pod uwagę źle zmontowaną kierownicę ale to by znaczyło że przez ponad miesiąc tego nie zauważyłam Chyba że byłam pod urokiem Miniaka i nic mi nie przeszkadzało
- hello
- Wiarus
- Posiadane auto: '96 Sportspack
- Kontakt:
nie wiem o ile masz przekrzywioną kierownicę - u mnie jest o około 1cm skrętu i tego się nie zauważa (ja u siebie zauważyłem ok ~2 latach), a jak się już zauważy i siedzi w głowie to faktycznie potrafi przeszkadzać
-
- Nowy
- Posiadane auto: