jakie felgi i opony na zimę mini cooper 2003

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Maori

jakie felgi i opony na zimę mini cooper 2003

Post autor: Maori »

Witajcie jako świeżo upieczona posiadaczka wymarzonego Miniaczka muszę zakupić zimówki wraz z felgami doradźcie czy zakładać stalowe ? jeśli tak to jakie ? i opony jakie ? obecnie mam 17' alufelgi i letnie opony. jakiego symbolu muszę się trzymać żeby pasowały ? Może znacie jakieś godne polecenia miejsce w Poznaniu gdzie można to zrobić poza ASO ?
Awatar użytkownika
spooner
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: jakie felgi i opony na zimę mini cooper 2003

Post autor: spooner »

Fabryczne są 16/6,5; ET48 albo 17/7; ET48. Ja tam zimówki założyłem na oryginalne aluminiowe, na których mały stał jak go kupiłem, bo planuję kupić inne na sezon letni.
youhavemyword.pl - technical authoring and translations

Life's just one lap, why don't we make it a good one...
kospi

Post autor: kospi »

Witam.

Pasują też 15 cali ET45, 4x100 ( sam takie posiadam w esce ). Opona o profilu 65. Na zimę ok, cena mniejsza felg i oczywiście opon, a na zimę wg mnie wyższy profil opony jest lepszy na nasze drogi :) ale to moje zdanie oczywiście.
Maori

Dzięki za sugestie, a opony jakiejś firmy polecacie ?
Olo

Post autor: Olo »

Maori pisze:Dzięki za sugestie, a opony jakiejś firmy polecacie ?
Jest ich masa. Jak wezmiesz 15 to do 1000zloty kupisz nagradzane Continentale 850. Oczywiscie za komplet. Inne wyjda taniej:

http://www.opony.com/szukaj-opon/osobow ... 195-65-r15

Mozesz poczytaj opinie innych. Ja jezdze na 17 na oryginalnych felgach bo mam 2 komplety alusow do eSki i na zime i na lato ten sam rozmiar. Na zime opony Nankang Snow Viva 2 nowy model bo na 2gim aucie mam jeszcze Snow Viva i daja rade bo juz wczesniej tutaj pisalem, ze jezdze 200 konnym superbem na 225/40/18 w ziemie i nic sie nie dzieje. jezdzi sie normalnie. Cala slowacje w zimie lacznie ze szczytami przejechalem na tych Chinskich oponach i daja rade bez problemu. Tak samo przy wyzszych predkosciach.

Duzo osob narzeka na chinskie opony. Ale sa chinskie i te inne chinskie, ktore naprawde moga spokojnie konkurowac z uznanymi juz markami.
Maori

dzięki za pomoc Pozdrawiam
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

Ja polecam na zimę fińskie opony Nokian. Według mnie chińskie to chińskie i radziłbym zawsze wybierać produkty uznanych marek europejskich/japońskich :smile: Opona to jedyny punkt styczny z nawierzchnią i nie ma co tutaj szukać oszczędności rzędu nawet kilkuset złotych kosztem dobrych kilku metrów drogi hamowania...
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Nokiany (WR bodaj) są bdb, sam ujeżdżam Pirelli Sottozero Serie II i też jest spoko.
static
candy111

Post autor: candy111 »

Witam, ja również stałam się posiadaczką Mini Cooper 2002r silnik 1,6

Obecnie mam koła 205/45/17 jednak sa tylko opony letnie. Teraz chciałabym zakupić sobie zimowe. Czy będą pasowały 15 lub 16 ??

PS nie chciałam zakladac nowego tematu
Awatar użytkownika
gisioo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: gisioo »

Beda pasowaly.
CC_Bartek

Post autor: CC_Bartek »

Olo pisze:
Maori pisze:Dzięki za sugestie, a opony jakiejś firmy polecacie ?
Jest ich masa. Jak wezmiesz 15 to do 1000zloty kupisz nagradzane Continentale 850. Oczywiscie za komplet. Inne wyjda taniej:

http://www.opony.com/szukaj-opon/osobow ... 195-65-r15

Mozesz poczytaj opinie innych. Ja jezdze na 17 na oryginalnych felgach bo mam 2 komplety alusow do eSki i na zime i na lato ten sam rozmiar. Na zime opony Nankang Snow Viva 2 nowy model bo na 2gim aucie mam jeszcze Snow Viva i daja rade bo juz wczesniej tutaj pisalem, ze jezdze 200 konnym superbem na 225/40/18 w ziemie i nic sie nie dzieje. jezdzi sie normalnie. Cala slowacje w zimie lacznie ze szczytami przejechalem na tych Chinskich oponach i daja rade bez problemu. Tak samo przy wyzszych predkosciach.

Duzo osob narzeka na chinskie opony. Ale sa chinskie i te inne chinskie, ktore naprawde moga spokojnie konkurowac z uznanymi juz markami.
Rzuć okiem na felgi, ja smigam na dezencie RE 5 ramienny klasyk całkiem solidne koło.
http://www.felgi.pl/felgi/mini/cooper/hatchback/r50/1-6
ODPOWIEDZ