BMW MINI R56 >2008 Potrzebna Opinia na temat automatu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

lukas220
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

BMW MINI R56 >2008 Potrzebna Opinia na temat automatu

Post autor: lukas220 »

Witam Serdecznie! Poszukuję Mini koniecznie z automatem dla żony. Przeglądałem już podobne posty na forum-wiem, że skrzynie automatyczne z wersją ONE i COOPER, są kiepskiej jakości, ale czy problem dotyczy się również mini R56 od 2007 roku? Mamy BMW E91 LCI i MINI fajnie by się kompletował w garażu ;) Szukałem już na zachodzie wersji S, ale to nie te czasy-Niemiec dobrego auta nie sprzeda poniżej 15 000 euro ( rocznik >2008, przebieg do 50 000 km) Znam jakość wykonanie tych samochodów i szczerze się nie dziwię. Poprzednie moje auto, to mocna Octavia z DSG, którą miło wspominam. Według mnie automat do świetna rzecz. Z góry dzięki za pomoc i gratuluję świetnego forum. Pozdrawiam
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: BMW MINI R56 >2008 Potrzebna Opinia na temat automatu

Post autor: Funkykoval »

wyglada ze jako jedyny na tym forum mam automat..
NIe o takie info prosiles ale napisze, ze u mnie - poki co (odpukac) - zadnych problemow. Zrobilem juz 5tys od zakupu - auto ma 10 lat i 60tys przebiegu. Oczywiscie znam obiegowa opinie na temat tych automatow... ale kiedy kupowalem Chryslera Voyagera tez musialem sie nasluchc... a tymczasem nie mam z nim(od dwoch lat) zadnych problemow. Mam nadzieje ze z Mini bedzie podobnie
Sprawdz dokladnie przed zakupem i bedzie gitara.
pozdrav
Awatar użytkownika
spooner
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: spooner »

Szkoda, że ASO BMW niechętnie się dzieli informacjami na temat historii serwisowania pojazdów. Jak mój ojciec chciał kupić lagunę z automatem to zadzwoniłem do pierwszego lepszego ASO i ustaliłem, że przy okazji ostatniej wizyty diagnozowana była właśnie skrzynia biegów...
youhavemyword.pl - technical authoring and translations

Life's just one lap, why don't we make it a good one...
lukas220
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Funkykoval pisze:wyglada ze jako jedyny na tym forum mam automat..
NIe o takie info prosiles ale napisze, ze u mnie - poki co (odpukac) - zadnych problemow. ....Sprawdz dokladnie przed zakupem i bedzie gitara.
Dzięki za odpowiedź. Poza kontrolą ew. błędów sterownika i jazdą próbną, ciężko zweryfikować stan skrzyni biegów. Przypominam, że interesują mnie opinie dot. mini mod. R56
wieśniak

Post autor: wieśniak »

lukas220 pisze:Witam Serdecznie! Poszukuję Mini koniecznie z automatem dla żony. Przeglądałem już podobne posty na forum-wiem, że skrzynie automatyczne z wersją ONE i COOPER, są kiepskiej jakości, ale czy problem dotyczy się również mini R56 od 2007 roku? Mamy BMW E91 LCI i MINI fajnie by się kompletował w garażu ;) Szukałem już na zachodzie wersji S, ale to nie te czasy-Niemiec dobrego auta nie sprzeda poniżej 15 000 euro ( rocznik >2008, przebieg do 50 000 km) Znam jakość wykonanie tych samochodów i szczerze się nie dziwię. Poprzednie moje auto, to mocna Octavia z DSG, którą miło wspominam. Według mnie automat do świetna rzecz. Z góry dzięki za pomoc i gratuluję świetnego forum. Pozdrawiam
Witam.

Posiadam co prawda Wieśniaka ale skrzynia ta sama co w R56. Jest to skrzynia japońskiej firmy AISIN. Jak do tej pory nie sprawia żadnych problemów (Wieśniak przejechał 50000 km z małym kawałkiem). W trybie automatycznym biegi są zmieniane dosyć płynnie bez wyczuwalnych szarpnięć. Szczególnie sprawnie następuje redukcja biegów, zmiana na wyższe przełożenia mogłaby odbywać się nieco szybciej. Skrzynia posiada również możliwość ręcznej zmiany przełożeń ale bardzo rzadko z niej korzystam gdyż w większości sytuacji drogowych (głównie szybkie przyspieszanie) tryb automatyczny daje sobie wystarczająco radę.

Jako ciekawstkę podam, że producent samochodu czyli BMW nie przewiduje nigdy wymiany oleju w tej skrzyni. Osobiście uważam to za bzdurę (podobnie jak wymiana oleju silnikowego w trybie Long Life), dlatego korzystając z okazji i aby nie tworzyć nowego wątku zadam pytanie:

Czy ktoś wymieniał olej w tej skrzyni w Warszawie i okolicach? W Jakiej firmie? Jakie są jego doświadczenia? itd
Olo

Post autor: Olo »

W mysłowicach na śląsku masz speca od skrzyn automatycznych. Poszukaj bo nie mam namiarow i podaj rodzaj skrzyni i typ wszystko Ci powie.

BMW mowi, ze oleju sie nie wymienia a ciekawe czemu zmienili norme w olejach silnikowych LL-04 wedlug, ktorej zalozyli ze na oleju robi sie 25tys km. Teraz dzwinym trafem z 25 tys zeszli do 15 tys km a dlaczego odpowiedz jest prosta za duzo trafilo aut na gwarancji do naprawy albo ze zniszczonym silnikiem.

W DSG zmienia sie co 60tys i tez twierdza, ze nie w kazdym, ze sa skrzynie bez obslugowe. Oprocz oleju warto wymienic filtry jesli owe wystepuja w skrzyni. Ja w kazdym automacie wymienialem. Zalewac tylko i wylacznie olejem takim samym jaki byl i dac olejowi popracowac normalnie przez pare tysiecy km nie obciazac skrzyni.

Olej w skrzyni zurzywa sie tak samo jak w silniku bo pracuje w wysokich tempraturach przeciez ale serwisy w polsce nie wiedza tego...
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Funkykoval »

Olo pisze: W DSG zmienia sie co 60tys i tez twierdza, ze nie w kazdym, ze sa skrzynie bez obslugowe.
Olej w skrzyni zurzywa sie tak samo jak w silniku bo pracuje w wysokich tempraturach przeciez ale serwisy w polsce nie wiedza tego...
lejesz miod na moje serce...
Mam skrzynie CVT ale rowniez wymienialem olej pomimo, ze wszyscy na okolo krzyczeli, ze nie nalezy.

jak sprawdzic skrzynie przed zakupem?
oczywiscie najlepiej sie sprawdza po okolo 20 kilometrach.
ja bym to robil tak:
-sprawdzenie czy szarpie przy zmienie biegow w gore i redukcj podczas zwalniania
-czy auto pelza po pozimej nawierzchni bez dotykania stopa pedalu gazu
-czy sie stacza do tylu jak puscimy gaz i hamulewc stojac na wzniesieniu
-czy dziala kickdown(albo redukcja) przy mocnym wdepnieciu gazu przy wiekszych szybkosciach
-jak sie zachowuje jadac z szybkoscia okolo 100km/h pod gore na ostatnim biegu(czy redukuje,czy skrzynia nie warjuje)
-jak sie zachowuje przy szybkim starcie
-oczywiscie kolor,zapach i poziom plynu
-czy auto hamuje silnikiem jadac z gory na 1 lub 2 biegu (lub na L)

Skrznie cvt bezstoniowe dzialaja nieco inaczej niz w typowe automaty (np. chrysler voyager) co mozna w pierwszej chwili odebrac jako usterka.
pozdrav
KvM

Post autor: KvM »

lukas220 pisze:Witam Serdecznie! Poszukuję Mini koniecznie z automatem dla żony. Przeglądałem już podobne posty na forum-wiem, że skrzynie automatyczne z wersją ONE i COOPER, są kiepskiej jakości, ale czy problem dotyczy się również mini R56 od 2007 roku? Mamy BMW E91 LCI i MINI fajnie by się kompletował w garażu ;) Szukałem już na zachodzie wersji S, ale to nie te czasy-Niemiec dobrego auta nie sprzeda poniżej 15 000 euro ( rocznik >2008, przebieg do 50 000 km) Znam jakość wykonanie tych samochodów i szczerze się nie dziwię. Poprzednie moje auto, to mocna Octavia z DSG, którą miło wspominam. Według mnie automat do świetna rzecz. Z góry dzięki za pomoc i gratuluję świetnego forum. Pozdrawiam
Radzę sie przejechać tym autem z automatem przed zakupem. Jestem zwolennikiem automatów, sam mam automat w jedynce, ale ten w mini to dla mnie porażka. Odbiera całą radość z jazdy mini. Chyba ze mini ma po prostu służyć do jeżdżenia z punktu A do B. Mimo wszystko jednak radzę samemu sie przekonać jak ten automat funkcjonuje. Dodatkowo auto pali zauwazalnie wiecej. Na temat trwałości nic nie wiem.
lukas220
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Niestety nie udało mi się znaleść odpowiedniego MINI z automatem.... kupiłem z manualem :) Nasz wybranek to 98 konny MINI R56 LCI w kolorze Hot Chocolate i czarną podsufitką. Samochód już zdążyłem polubić. W wolnej chwili opiszę nasz nowy pojazd. Mam nadzieję, że żona opanuje skrzynię ( bo po przygodzie z DSG będzie ciężko ) Dzięki za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam
KvM

Jeśli to nie tajemnica to napisz ile kosztował.
lukas220
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Samochód pochodzi z Niemiec i jest z 2011 roku. Miał jedną właścicielkę, ale ma już 40 000 km. Wygląda jak nowy. Książka serwisowa itd. Posiada pakiet chrom zew., wew., wnętrze toffi itd. Jak zarejestruję i opłacę go, podam dokładne koszty. Pewnie są tańsze Mini do kupienia, ale ten w przeciwieństwie do 90% ofert, nie przejechał przez Poznań ;)
KvM

O ładnie. Przebieg, rocznik i auto samo w sobie dają mocne prawdopodobieństwo że nie kręcony. Gratuluje Zakupu. :smile:
ODPOWIEDZ