mrugająca kontrolka cisnienia

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

mrugająca kontrolka cisnienia

Post autor: Brennt »

Już drugi raz w ciągu tygodnia podczas jazdy zapaliła się kontrolka ciśnienia opon (i mrugała).

Za każdym razem sprawdzam metodą poglądową, ale opony wyglądają jak najbardziej normalnie (równomiernie), więc kasuję błąd i 3-4 dni jest ok

czy ta MRUGAJĄCA kontrolka odpowiada za coś jeszcze? pojadę dzisiaj na stację i sprawdzę ciśnienie, ale skoro sprawdzanie cisnienia dziala tak jak dziala (czyli jakos roznicowo), a zadna z opon nie jest kapciem, to zastanawiam sie czy czasem czujnik abs nie zwariowal ew. czy to nie przez mrozy (ale co?)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Re: mrugająca kontrolka cisnienia

jeszcze podczas puszczania hamulca wczoraj slyszalem taki dzwiek jak przy pompowaniu kola w rowerze
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

u mnie ostatnio zapaliła się kontrolka, ale ztcw nie mam czujników na felgach zimowych i po prostu zignorowałem to wskazanie przytrzymując klawisz kilka sekund, lampka zmieniła kolor, a potem zgasła. po problemie ;)
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Nikt w 1 gen nie ma fizycznie czujników w kołach, system działa poprzez czujniki ABS. Sprawdź najlepiej ciśnienie, żeby nie było przykrej niespodzianki.
static
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

smieszna sprawa. po paru dniach od tego wydarzenia zauwazylem na parkingu, ze mam w 1/3 kapcia w prawej tylnej oponie (taki, ze dalo sie jezdzic normalnie, ale bylo widac, ze na pewno nie jest dobrze). Pojechalem migiem na najblizsza stacje, dopompowalem skurczybyka i normalnie bylo slychac jak z mokrej opony uchodzi powietrze.

zadzwonilem do mechanika, z ktorym bylem i tak umowiony na nastepny dzien i pojechalem zostawic mu samochod. gosc zdjal kolo, sprawdzil w wodzie i mowi, ze wszystko jest ok. samochod stal juz prawie tydzien na placu i podobno wciaz powietrze nie schodzi. ktos ma jakies pomysly? czy moze w czasie jazdy schodzi bo felga jest skrzywiona? moze przy skrecaniu?
gh0ly

Post autor: gh0ly »

ja mialem w bmw tak skrzywiona felge , ze jak jechalem i akurat byl na tej czesci caly nacisk to powietrze syczalo :D i myslalem , ze mi sie cos urwalo :D
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

ale to byl taki delikatny syk, slyszalny tylko z pol metra przy wylaczonym silniku
marcinmsm

Post autor: marcinmsm »

Jeśli felga skrzywiona to może byc tak jak mówisz ze przy skręcaniu schodzi powietrze. Przełóż na tył i obserwuj
ODPOWIEDZ