Moje pierwsze Mini
Moderator: flapjck1
Re: Moje pierwsze Mini
No, już mam..."-Uszczelka przedniej szyby, szeroka. Po 91 roku. Można stosować w
starszych modelach. Kod na minispares.com CCB10011." - czyli chyba jednak nie można.
Miał ktoś może już taki problem?
starszych modelach. Kod na minispares.com CCB10011." - czyli chyba jednak nie można.
Miał ktoś może już taki problem?
Ja mam tą samą uszczelkę w mini z 87 roku i mimo drobnych perturbacji da się to spokojnie założyć. Dwoma słowami mówiąc - musi pasować.
Mój problem (opisany zresztą gdzieś na łamach tego forum) dotyczył problemu z włożeniem szyby od góry - dół i boki szyby weszły w miarę na równo, a góra tak jakby nie chciała "wskoczyć" na swoje miejsce i wystawała, a rant uszczelki ledwie przykrywał jej krawędź.
Jak się okazało, wsadzanie klina rozwiązało problem i szyba ułożyła się na miejscu.
Do tej operacji potrzebowałem fifnego klina zajumanego z pracy, klucz oczkowy 10 i masę glikolu propylowego.
Mój problem (opisany zresztą gdzieś na łamach tego forum) dotyczył problemu z włożeniem szyby od góry - dół i boki szyby weszły w miarę na równo, a góra tak jakby nie chciała "wskoczyć" na swoje miejsce i wystawała, a rant uszczelki ledwie przykrywał jej krawędź.
Jak się okazało, wsadzanie klina rozwiązało problem i szyba ułożyła się na miejscu.
Do tej operacji potrzebowałem fifnego klina zajumanego z pracy, klucz oczkowy 10 i masę glikolu propylowego.
Też mi się wydaje, że nie powinno być problemu, bo to samo jest z szybą tylną, a uszczelka jest tam jednego typu. Dzisiaj mamy to zrobić, to dam znać
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
To chyba ode mnie uszczelka więc jeszcze raz, musi pasować.
Różnica w uszczelkach przed/po 91 polega na zastosowaniu większej wargi zachodzącej na karoserię, żeby lepiej przylegała, doszczelniała auto. Długość musi być taka sama bo i rama okna się nie zmieniła pomiędzy tymi rocznikami.
Różnica w uszczelkach przed/po 91 polega na zastosowaniu większej wargi zachodzącej na karoserię, żeby lepiej przylegała, doszczelniała auto. Długość musi być taka sama bo i rama okna się nie zmieniła pomiędzy tymi rocznikami.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
wymieniałeś podszybie?
@Kisame tutaj video jak wymienić szybe, uszczelkę i klin http://www.youtube.com/watch?v=wI0x36fJ ... D6093BD78F
Do wkładania klina jest też niezwykle "specjalistyczne" narzędzie ułatwiające sprawę
Wielu ludzi na forum pisało, że samemu bez problemu można to zmontować.
Do wkładania klina jest też niezwykle "specjalistyczne" narzędzie ułatwiające sprawę
Wielu ludzi na forum pisało, że samemu bez problemu można to zmontować.
- Załączniki
-
- TOLSCREEN.jpg (69.33 KiB) Przejrzano 1434 razy
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
kup msobie silikon w spreju albo w "kremie", bardzo ulatwia, no i podstawa to robic to w cieple a widze ze nie bardzo z tym macie bo w czapeczkach
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Kisame pisze:P.S czy ktoś wie skąd można skombinować to specjalistyczne narzędzie ?
Kiedyś wysyłaliśmy sobie takie narzędzie pocztą do kolejnego potrzebującego musiał byś znaleźć odpowiedni temat, sprawdzić kto je ma i napisać.
Można też wykonać je samemu nie jest skomplikowane.
Edit: http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php? ... ki&start=0
Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 23:05 przez TRIP, łącznie zmieniany 1 raz.
@Kisame - i czy dodatkowo zmiękczyliście uszczelkę w ciepłej/gorącej wodzie?flapjck1 pisze:kup msobie silikon w spreju albo w "kremie", bardzo ulatwia, no i podstawa to robic to w cieple a widze ze nie bardzo z tym macie bo w czapeczkach
No, to była jedna próba i nic takiego nie robiliśmy, ale widzę, że tu trzeba podjąć cały szereg środków z tą uszczelką Głownie chodzi o przednią szybę bo jak na zdjęciach widac to troche luźno ona jest. Czy gdybym zaczał wkladac klin to by to weszło na swoje miejsce?
spokojnie wszystko się ułoży
Tak, jak zaczniesz wkładać klin to szyba sama się ułoży.
Jutro będę próbował i zobaczymy czy coś wskóram, a jak nie to we wtorek odsiecz nadejdzie w postaci "magicznego narzędzia"