Mini z Rzeszowa 1.3 SPi

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

darekforest
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Mini z Rzeszowa 1.3 SPi

Post autor: darekforest »

Czas przedstawic Miniaka z Rzeszowa.

Obrazek

Pierwotnie mial byc wypozyczony na nasz slub,ale rozne koleje losu sprawily ze zostal juz u nas na stale.Z tego co sie zorientowalem to jestem 3 forumowym wlascicielem tego Miniaka i ostatnim.
Nie chcialbym za bardzo "zjechac" poprzedniego wlasciciela, ale przy Miniaku bylo sporo "kwiatkow".Powiem tak: cos bylo przy nim robione, ale widac ze kosztem kasy, a co za tym idzie nie dokladnie i nie starannie.
Co do tej pory zrobilem przy Miniaku:
-wymiana sworzni zwrotnicy
-nowe opony
-nowe lusterka(poprzednie ladnie wygladaly,ale zero widocznosci)
-nowe wycieraczki,zaslepki wycieraczek i podwojne spryskiwacze
-wyciety zgnity przod podlogi i wstawiona zdrowa blacha,do tego zabezpieczenie podlogi przed korozja
-wymiana plynow i filtrow
-nowe uszelka przedniej szyby plus kliny-dla wiekszosci to oczywiste,ale Miniak jezdzil bez klinow w uszczelkach !!!
-usuniecie malego wycieku oleju przy skrzyni biegow
-wymiana wlacznika swiatel
-smarowanie Miniaka zgodnie z instrukcja zamieszczona na stronie uzytkownika markfive
-autoalarm i centralny zamek

Tydzien temu Miniak odbyl swoja najdluzsza podroz.Rzeszow-Newark on Trent ponad 2000 km.Podroz zajela nam 35,5h.Normalnie zajmuje mi to okolo 24h.Autko spisywalo sie bez zarzutow, tak jak radzil uzytkownik markfive co 300 km byl postoj na sprawdzenie plynow.Plynu do chlodnicy nie ubylo ani kropelki,ale musialem dolac 0,5 litra oleju.To normalne przy takiej odleglosci czy powinno mnie to martwic?
Poki co nowym miejscem Miniaka jest UK-tak jakby powrot do macierzy ;)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, 18:38 przez darekforest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Mini z Rzeszowa 1.3 SPi

Post autor: Luomo »

Gratuluję zakupu :-) Oby Ci służył jak najdłużej :-) Pamiętam go z Allegro, dość długo szukał nowego nabywcy. Z tego co pamiętam to jakaś dama się go pozbywała i wystawiony był na paskudnych stalowych felgach. Kolor świetny, jedyne co do mnie nie przemawia to nadkola, ale to już kwestia gustu ;-) Pozdrowienia z Łodzi!
morris super
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Rover Mini Cooper 1,3 .1992r Morris Mini 850 de luxe 1967r

Post autor: morris super »

auto na sprzedaz,koszty naprawy[czytaj przypudrowania] sa znane na rynku polskim :mrgreen:
morris de-luxe
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Luomo »

Z tego co pamiętam samochód nie był taki tani (chyba coś koło 13 tyś.). Wiadomo, że człowiek pozbywa się samochodu gdy: potrzebuje pieniędzy, potrzebuje większego (mniejszego) auta, gdy jest to jego sposób na zarabianie. Jeśli chodzi o uczciwość polskich sprzedawców to przemilczę tą sprawę, natomiast my znający realia rodzimego rynku nie powinniśmy dawać nabijać się w butelkę i dokładnie sprawdzać co kupujemy. Ja nie mam do sprzedającego pretesji (mowa o moim Mini). Mniej więcej wiedziałem co biorę. Miniak z postu zadowolił kupującego i chyba to jest najważniejsze, prawda? :wink: Pozdr.!
darekforest
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

morris super pisze:auto na sprzedaz,koszty naprawy[czytaj przypudrowania] sa znane na rynku polskim :mrgreen:
Nie bardzo rozumiem Twoj post.Sugerujesz, ze masz wiedze na temat mojego Mini i na moim miejscu sprzedalbys go?
Jak juz napisalem w moim pierwszym poscie jestem i bede jego ostatnim wlascicielem.Miniaka zakupilem na poczatku lipca a przyjechalem nim do Anglii w zeszlym tygodniu.Przez caly czas byl przygotowywany do podrozy i do ogolnego uzytkowania na codzien.Nie wiem czym mialbys mnie zaskoczyc,stanem blach?Wiem ze za jakis rok czeka mnie kakretna naprawa blacharska.Jezeli masz wieksza wiedze na temat Miniaka to prosze podziel sie nia w temacie lub napisz priva...
darekforest
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Czas na maly update odnosnie mojego Mini.
Wymienilem gruchy przednie i tylne.Na zdjeciu dla porownania jedna z przednich gruszek wyciagnietych z Miniaka.

Zakupilem tez kilka gadzetow jak uszczelki zawiasow bagaznika,klamek drzwi,stabilizatory silnika i zestaw tarcz zegarow w kolorze magnolia.

Mam pytanie do uzytkownikow czy poradze sobie sam z wymiana stabilizatorow i tarcz zegarow?

Niestety pojawila sie woda pod wykladzina z przodu-jakies sugestie ktoredy moze sie tam dostawac?
Załączniki
.._s0.zmniejszacz.pl_gruchy_zmniejszacz-pl_120851.jpg
.._s0.zmniejszacz.pl_gruchy_zmniejszacz-pl_120851.jpg (167.98 KiB) Przejrzano 4643 razy
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: humin »

ta nowa grucha w niedługim czasie też będzie tak wyglądała, zobaczysz jak się sprawują "oryginały"
stabilizatory chcesz wymieniać całe czy same elementy metalowo-gumowe? niezależnie powinieneś sobie sam z tym poradzić
podobnie z tarczami

ta fota to z jakiegoś angielskiego sklepu? bo ceny w wycinanych gwiazdkach wyglądają znajomo :D
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

lada w minisapres pod londynem?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
darekforest
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Zaczne moze od sklepu.Tak to jest w Anglii, a kakretniej w Nottingham.Na poczatku tego topicu napisalem ze Miniak przyjechal z Rzeszowa do Newark on Trent gdzie obecnie mieszkam.
Odnosnie stabilizatorow to che wymienic same elementy metalowo-gumowe...

Co do posta Humina to troche mnie zmartwiles kolego.Wybierajac gruchy chcialem wybrac najlepsze i co czesto za tym idzie nie najtansze.To sa gruchy zaprojektowane przez Dr.Alexa Moultona (wprawne oko zauwazy jego nazwisko na gruszce)czlowieka ktory zaprojektowal zawieszenie Mini.Przed wyborem poczytalem na forum i uzytkownicy nie bardzo polecali Dunlopy i chociazby gruchy z Huddersfield.
Jezeli te ktore ja zamontowalem tez sa zle to jakie mam wybrac nastepnym razem?
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

Co do wody ...to sprawdź czy nagrzewnica nie cieknie . A jak wymienisz gruszki to ustaw lampy .

ps. a to nie na chacie u Rogala ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

darekforest pisze:Jezeli te ktore ja zamontowalem tez sa zle to jakie mam wybrac nastepnym razem?
Minispares C-STR687.
Przed następnymi zakupami raczej pytaj bo potem możesz załować decyzji :wink:
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
darekforest
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

se7ven pisze:
darekforest pisze:Jezeli te ktore ja zamontowalem tez sa zle to jakie mam wybrac nastepnym razem?
Minispares C-STR687.
Przed następnymi zakupami raczej pytaj bo potem możesz załować decyzji :wink:
Dzieki za info.Poki co nie zaluje bo gruchy sie sprawuja,ale zaczne kiedy w niedlugim czasie przyjdzie mi je wymienic.Zwlaszcza ze za swoje zaplacilem dokladnie tyle samo ile za te z minispares :/
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

a kto z was te gruszki montował i na nich jeździł i się może wypowiedzieć co się stało po roku czasu albo więcej?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Jak handlujesz częściami to powinienesz wiedzieć co jest ok.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

monsterek sporo competition pozakladal z tego co wiem, zwyklych tez ( dunlopow ) i o ile pierwsze chwalil to na drugie czesto narzekal - siadaly niektore
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ