garza pisze:Chce widzieć to 250 konne mini bez zrobionego wydechu i IC
Raczej IC i wydech to podstawa tutaj ale nie pisze o tym bo to najmniejsze koszty w porownaniu z nowym wiekszym garetem np GT28 a tuaj i na wieksze modele masz tyle przerobek ze nie wiem gdzie to wejdzie
zoy pisze:eeeee z 1,6 300KM ? ja z 1,8 mam 450KM, cienki ten cały miniak.
Na kazachskim forum, czytałem ze blok w Sce i JCW wytrzymuje około 1000KM jest potencjał na twinturbo
A jaki sens robic powyzej 300 koni w napedzie FWD? Trakcja dupakcja a nie jazda sciaga na maxa czyli taniec a nie jezda. Tak samo w Fordzie Focusie Rs ktory sie tak rewelecyjnie nie prowadzi i te elektroniczne cos nadal nie dziala tak super.Co innego grzebolic w Countrymanie gdzie jest naped na 4 lapy i rozdzial mocy 50x50 na obie oski tutaj rozumiem te 400 koni wykrzesac ale pytanie po co skoro wartosc modow dojdzie pewnie do ceny uzywanego 2 letniego Audi RS6 albo chociazby noweg TTRS 2.5 podkrecone do 600KM to robi pogrom na maxa ale zejdzmy na ziemie
Co do 1.8 to 450 to dopiero poczatek bo pewniem owisz o 1.8 ze stajni VW. Sa o wiele mocniejsze i bezproblemu wytrzymuja tylko kucie i jeszcze raz kucie juz wchodzi w gre
haary pisze:Po 2010 szper właśnie nie mają Miniaki tylko jakieś pseudo elektro które ze szperą nie ma nic wspólnego.
Szpera jest od R53 z tego co wiem elektronicza w R50 byla mechaniczna. Szkoda ze nie dali opcji do wyboru zeby doplacic zeby kupic mechaniczna szpere. W Civi 6gen w wersji special edytion byla mechaniczna a tak tez elektryka.
Producenci za bardz pokochali rozwoj technologi i elektroniki...
Jeeeezu człowieku przestań pisać o wszystkim i o niczym. Komentujesz wszystko, masz coś do powiedzenia na każdy temat. Ciężko się czyta te pierdoły o braku szper w R53 (a nawet w R56 do LCI) czy o "elektronicznym czymś" (czym? ) w Foce. A to tylko 3 posty. I jeszcze ten Civic Special Edition, kurva.
haary pisze:Po 2010 szper właśnie nie mają Miniaki tylko jakieś pseudo elektro które ze szperą nie ma nic wspólnego.
pytanie poczatkujacego: jak sprawdzic czy szpera jest i dziala poprawnie?
Teoretycznie wedlug VIN powinniem miec w swoim, ale jakos z odczuc jazdy nie jestem przekonany...
Postaw przednie koła jedno na np. asfalcie a drugie na śniegu,rusz w miarę dynamicznie. Bez szpery moc w aucie będzie szła na to koło które ma lżej(śnieg/trawa czy co tam chcesz) a ze szperą moc będzie przekazana(w zależności od rodzaju szpery w różnym stopniu) na koło na asfalcie. Jednym słowem ruszanie będzie bardziej efektywne.
Albo wsiądź w miniaka bez szpery to różnice poczujesz od razu np w zakrętach ciasnych.