mały wiatrak pod R53

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

mały wiatrak pod R53

Post autor: maniujr »

dzisiaj zmuszony byłem odłączyć mały wiatrak znajdujący się pod autem, bo wisiał już tylko na kablach i walił o spód auta. obudowa poległa po częstych spotkaniach z bryłami lodu...

czy dobrze kojarzę, że to wiatrak od chłodnicy płynu wspomagania układu kierowniczego ?

czy jest on niezbędny do poprawnego działania układu (zwłaszcza jak się zrobi cieplej) ?
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Re: mały wiatrak pod R53

Post autor: Bzyq »

Tak to najprawdopodobniej wiatrak od pompy wspomagania. Raczej jest on niezbędny (szczególnie w ciepłe dni). Kiedyś ktoś pisał na forum, że te wiatraki są montowane tylko w MCS'ach, ponieważ MCS'y miały i mają fabrycznie zakładane większe felgi (17''+) dlatego by pompa się tak nie grzała dołożyli wiatrak.
Bzyku
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

Wiatrak pompy wspomagania zalezny od wersji wyposazenia na cieple kraje.
maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r53

Post autor: maxi king »

Panowie ten wiatrak chyba nie jest niezbędny?
W moim silnik się zaciera i robi przez to sporo hałasu, wymontowałem go i latam bez.
Nieprzeczytany postautor: maniujr » 19 cze 2015, 15:26
Wiatrak był tylko w wersji na ciepłe kraje. Mój jest z Włoch i miał. Odpadł jednej zimy po spotkaniu z bryłą lodu. Do dzisiaj nic się nie dzieje. Pompę słychać jak w każdym.
Regeneracja raczej polega na czymś więcej niż tylko wyczyszczeniem z zewnątrz....

Ktoś potwierdzi?
beamish
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: beamish »

Potwierdzam, ale klimat się ociepla, więc może być przydatny także podczas polskiego lata...
maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r53

Post autor: maxi king »

beamish pisze:Potwierdzam, ale klimat się ociepla, więc może być przydatny także podczas polskiego lata...
Dzięki.

Cena nowego nie zachęca do kupna, zamienników brak, a coś innego ciężko dopasować.
Próbowałem go rozebrać, żeby łożyska wymienić, ale jest tak zbudowany aby to uniemożliwić.
ODPOWIEDZ