ikonka kierownicy z wykrzyknikiem

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Ahmati

ikonka kierownicy z wykrzyknikiem

Post autor: Ahmati »

Witam!
Od jakiegos czasu tak raz na tydzien pojawiala mi sie ikonka na wyswietlaczu cyfrowym kierownicy z wykrzyknikiem. Ponoc oznacza ona ze moze byc problem ze wspomaganiem, ale kierownica nie wykazywala oznak oporu przy skrecaniu wiec to zlekcewazylem- takie fochy miniak ma czasem. Wczoraj jednak gdy wracalem z pracy. Najpierw pomimo zapietych pasow zapalila sie kontrolka ze sa odpiete. Po kilku sekundach sygnal dzwiekowy ucichl, a kontrolka zniknela. Po kolejnych 10 min jazdy pojawila sie zolta ikonka kierownicy z charakterystycznym piknieciem i tak trzy razy w odstepie moze dziesieciu sekund. Jednoczesnie z piknieciem slyszalem pojawiajacy sie na ulamek sekundy szum w radiu. Ale to jeszcze nic. Lekko poddenerwowany podjezdzam pod dom. Wrzucam wsteczny, caly czas trzymam sprzeglo do oporu i nagle auto mi gasnie. Na wyswietlaczu zamiast tradycyjnego napisu start stop pokazuje sie rzad zer. Oniemialem. Odpalilem auto i wjechalem do garazu. Dzis jadac do pracy autko znowu dwa razy zasygnalizowalo mi zolta kierownica ze cos moze byc nie halo. Ale co? Spotkal sie moze ktos z taka sytuacja? Bo ja juz powoli trace zaufanie do Miniaka. Nie chcialbym zeby z powodu elektryki stanal mi gdzies w polu. Autko to mini one 1,4 2008.
Crisu
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: ikonka kierownicy z wykrzyknikiem

Post autor: Crisu »

podładuj akumulator, wyłącz start-stop, ogranicz pobór energi przez zbędne urządzenia

elektryczne.
Ahmati

Myślisz, że to może być kwestia akumulatora? Aż mi się nie chce wierzyć, ale może- trzeba będzie to sprawdzić. Dzięki ;)

Najbardziej zaskakuje mnie nieregularność tych objawów. Wracając z pracy, podczas 40 minutowej podróży autko nie robiło mi żadnych numerów, tak jak rano gdy pojawiła się ta ikonka dwa razy. Hm hm...
Ahmati

Dziś auto dostarczyło mi nowych wrażeń. Po wyświetleniu się na ekraniku ikonki kierownicy, na chwile zapaliła się żółta lampka silnika na obrotościomierzu i zarzuciło mi Miniakiem do przodu. Co raz ciekawsze się rzeczy dzieją... ;/
Crisu
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Crisu »

podjeć do mechanika/elektryka niech podłączy kompa, posprawdza oleje, płyn wspomagania, pompe...

dlasze próby pomocy to troche wróżenie z fusów...

(napisałem o aku bo miałem taki przypadek i te kolorowe różne lampki...)
ODPOWIEDZ