Mini z Niemiec
Moderator: flapjck1
Mini z Niemiec
Witam wszystkich!
Mam pytanko chce kupic Mini Coopera w Niemczech lecz nie wiem jak wyglada teraz sprawa z wszystkimi opłatami za stare auta i czy nie wpakuje sie w wieksze koszty niz jak bym kupil auto w Polsce. Bo cos slyszalem ze znowu cos ma sie pozmieniac
Pozdro
Mam pytanko chce kupic Mini Coopera w Niemczech lecz nie wiem jak wyglada teraz sprawa z wszystkimi opłatami za stare auta i czy nie wpakuje sie w wieksze koszty niz jak bym kupil auto w Polsce. Bo cos slyszalem ze znowu cos ma sie pozmieniac
Pozdro
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Mini z Niemiec
koszty są spore,
od ceny auta zapłacisz akcyzę w wysokosci do 65% wartości auta na dokumencie sprzedaży (jak sie dogadasz to na umowie można miec nawet 20€ wpisane, tylko, że mój wcale nie wyglądał jakby miałby być wiele więcej warty gdy go kupowałem ), 150zł zdziera urząd skarbowy za zaświadczenie, że nie musiałeś zapłacić VATu za auto, a bez zaświadczenia go nie zarejestrujesz, 160 pierwszy przegląd w Polsce, 500zł ołata recyklingowa, i jakieś 250zł za rejestrację (tablice, dowód, karta pojazdu, nalepki itd.).
Tak więc same tylko złodziejskie opłaty to 1000zł, nie wspomnę o tym jak szlag Cię trafia gdy stoisz w kolejkach w urzędach i ile razy odeślą Cię od okienka bo coś nie tak - wcześniej oczywiście nikt nie raczy pomóc.
Reasumując, polecam kupić w Polsce, też można znaleźć ciekawe egzemplarze, w urzędach i tak trochę krwi mogą napsuć ale mniej za to skasują (jak dobrze pamiętam to koszt powinien sie zamknąć w 150zł za rejestrację, może troszeczkę wyżej).
Takie moje doświadczenia.
Pozdrawiam
Adam
od ceny auta zapłacisz akcyzę w wysokosci do 65% wartości auta na dokumencie sprzedaży (jak sie dogadasz to na umowie można miec nawet 20€ wpisane, tylko, że mój wcale nie wyglądał jakby miałby być wiele więcej warty gdy go kupowałem ), 150zł zdziera urząd skarbowy za zaświadczenie, że nie musiałeś zapłacić VATu za auto, a bez zaświadczenia go nie zarejestrujesz, 160 pierwszy przegląd w Polsce, 500zł ołata recyklingowa, i jakieś 250zł za rejestrację (tablice, dowód, karta pojazdu, nalepki itd.).
Tak więc same tylko złodziejskie opłaty to 1000zł, nie wspomnę o tym jak szlag Cię trafia gdy stoisz w kolejkach w urzędach i ile razy odeślą Cię od okienka bo coś nie tak - wcześniej oczywiście nikt nie raczy pomóc.
Reasumując, polecam kupić w Polsce, też można znaleźć ciekawe egzemplarze, w urzędach i tak trochę krwi mogą napsuć ale mniej za to skasują (jak dobrze pamiętam to koszt powinien sie zamknąć w 150zł za rejestrację, może troszeczkę wyżej).
Takie moje doświadczenia.
Pozdrawiam
Adam
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
dobrze by było, jakby Mini było wyrejestrowane w Niemczech rok temu to był byś 500zł do przodu , odpada opłata recyklingowa pozdro
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
fryta221 pisze:dobrze by było, jakby Mini było wyrejestrowane w Niemczech rok temu to był byś 500zł do przodu , odpada opłata recyklingowa pozdro
moje było a i tak musiałe płacic , a co do rejestracji to nie250 tylko w 100 sie zamyka bo musieli zniesc jakies złodziejskie opłaty.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
to nie jest kwestia wyrejestrowania w niemczech tylko daty na umowie. Opłatę recyklingową wprowadzili zdaje się że od początku tego roku. Jeśli auto kupione zostało wcześniej to nie trzeba płacić. Każą tylko podpisać oświadczenie, że z powodu ... rejestrowane jest dopiero teraz.
Dokładnie taką sytuację miałem. Auto kupione w kwietniu 2005 rejestrowane w sierpniu 2006. Podpisałem, że w tym okresie było remontowane i 500zł udało się uratować.
Pozdrawiam
Adam
Dokładnie taką sytuację miałem. Auto kupione w kwietniu 2005 rejestrowane w sierpniu 2006. Podpisałem, że w tym okresie było remontowane i 500zł udało się uratować.
Pozdrawiam
Adam
a ja napisałem ze nie miałem mozliwosci transportu i tez udało sie uratowac 500zł pozdro
W przypadku małych silników od grudnia akcyzy kradnąć będą 3% niezależnie od wieku pojazdu, natomiast od większych silników prawie 13%
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
a jakie wg. nich to będą małe? już i tak po zawodach, ale jakby znowu coś przyszło ściągac to ta wiedza się może przydać
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Poniżej 2000 cm³ .
(Się wiadomości ogląda, to się wie )
Pozdrawiam
(Się wiadomości ogląda, to się wie )
Pozdrawiam
Zawodowy Szyderca
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
ale:
centrala was ocali
centrala was ocali
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Co tęskno za takimi BRYGADAMI z gitarami co?
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ