Poziom oleju

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

swirek

Poziom oleju

Post autor: swirek »

Witam

z doświadczenia wiem ze w r 53 kontroli poziomu oleju niema i trzeba pilnować oleju poprzez miarke , a jak jest w modelach r56 r55? W nstrukcji znalazłem informacje w razie niskiego poziomu powinna pojawić sie na małym wyświetlaczu komputerow na obrotomierzu?! Czy ufać elektronice i wierzyć ze skoro sie nie zapala to jest ok czy jeżeli po miarce wychodzi ze jest prawie min to dolewac ?
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Poziom oleju

Post autor: michu86 »

Przylaczam się do pytania ale jak wyglada sprawa w R50
swirek

Post autor: swirek »

Pierwsza generacja r50 r53 niemiała kontroli na 100 % trzeba sprawdzać miarke i to w miarę często
samek

Post autor: samek »

To prawda w tych początkowych modelach nie było kontrolki, a olej naprawdę często się traci jak ktoś ostro jeździ.
Olo

Post autor: Olo »

samek pisze:To prawda w tych początkowych modelach nie było kontrolki, a olej naprawdę często się traci jak ktoś ostro jeździ.
W kazdym aucie zjada olej przy katowaniu w szczegolnosci jak na zimnym silniku komus wlancza sie tryb sport
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

swirek pisze:Witam

z doświadczenia wiem ze w r 53 kontroli poziomu oleju niema i trzeba pilnować oleju poprzez miarke , a jak jest w modelach r56 r55? W nstrukcji znalazłem informacje w razie niskiego poziomu powinna pojawić sie na małym wyświetlaczu komputerow na obrotomierzu?! Czy ufać elektronice i wierzyć ze skoro sie nie zapala to jest ok czy jeżeli po miarce wychodzi ze jest prawie min to dolewac ?
Ten check zapala się jak jest już sporo za malo ;)

Ja sprawdzam na bagnecie i to dość często facepalm

Ile tego oleju Ci pobiera?
R56 239km 342nm
Lolo

Post autor: Lolo »

To troche śmieszne że nie ma takiego czujnika. A jeszcze bardziej to że nie ma czujnika płynu w zbiorniczku wyrównawczym.
Olo

Lolo pisze:To troche śmieszne że nie ma takiego czujnika. A jeszcze bardziej to że nie ma czujnika płynu w zbiorniczku wyrównawczym.
Dlatego trzeba sobie wyuczyc nawyk sprawdzania co 1000km wszystkich plynow. Przy ostrej jezdzie co 500 lepiej
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

W moim MCS R53 ubyło przez ok 12tys km jakieś 2,5litra oleju i kotrolka ciśnienia się nie zapaliła... zaczęło za to słychać stuki napinacza łańcucha rozrządu. Po dolaniu oleju stuki ucichły, a poziom oleju sprawdzam teraz co 2tygodnie (robię ok 3tys km miesięcznie). Mam jakieś drobne wycieki i chyba sam silnik też lubi trochę wziąć, tak więc zalecam sprawdzanie i dolewki. Jak komuś ubywa to lepiej dolać jakikolwiek olej, niż mieć go za mało i usłyszeć stuki panewki.
Olo

maniujr pisze:W moim MCS R53 ubyło przez ok 12tys km jakieś 2,5litra oleju i kotrolka ciśnienia się nie zapaliła... zaczęło za to słychać stuki napinacza łańcucha rozrządu. Po dolaniu oleju stuki ucichły, a poziom oleju sprawdzam teraz co 2tygodnie (robię ok 3tys km miesięcznie). Mam jakieś drobne wycieki i chyba sam silnik też lubi trochę wziąć, tak więc zalecam sprawdzanie i dolewki. Jak komuś ubywa to lepiej dolać jakikolwiek olej, niż mieć go za mało i usłyszeć stuki panewki.
Wow 2,5 litra to juz praktycznie nic tam oleju nie bylo. Bo optymalny poziom to pomiedzy 4 a 4.2 litra. Ja ostatnio dolalem 700ml ale to przez turbo bo juz jest na wykonczeniu
ODPOWIEDZ