Kilka pytań odnośnie One

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

striker

Kilka pytań odnośnie One

Post autor: striker »

Witam !

Jestem świeżo upieczonym kierowcą i jest to moje pierwsze auto, stąd moje pytania - proszę o wyrozumiałośc.

1. Czy One bez komputera pokładowego ma również czujniki zużycia klocków hamulcowych ? Oglądając sklepy z częściami na takowe się natknąłem. A moje pytanie wynika z tego, że trochę hamulce (szczególnie tył) mi piszczą w trakcie hamowania i nie wiem czy wyświetli mi się kontrolka hamulca czy to piszczenie to już oznaka zużytych klocków.

2. Po zdekodowaniu VIN wyszło mi coś takiego
S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sportowe dostosowanie podwozia
- czy to opcja dodatkowa, usportowione zawieszenie ? Czy ma to coś wspólnego z obudową/chromem kierunkowskazu bocznego z emblematem "S" (montowane w fabryce), czy może ten emblemat założony w One to inicjatywa własna poprzednich właścicieli bądź próba (nieudana :lol: ) zamaskowania jakiegoś dzwona ?

3.
S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków
Jakich schowków ? Tych w drzwiach, półeczki przed pasażerem i trzech uchwytów na kubki/śmietniczki ? :lol: Trochę śmieszna nazwa jak na tak małą ilośc schowków w aucie. :mrgreen:

4.
S871A PEPPER Wyposażenie "Pepper"
Co zawierał w 2002r ten pakiet?

Z góry dziękuję za odpowiedzi ! :wink:
MacOlo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: Kilka pytań odnośnie One

Post autor: MacOlo »

striker pisze:Witam !

Jestem świeżo upieczonym kierowcą i jest to moje pierwsze auto, stąd moje pytania - proszę o wyrozumiałośc.

1. Czy One bez komputera pokładowego ma również czujniki zużycia klocków hamulcowych ? Oglądając sklepy z częściami na takowe się natknąłem. A moje pytanie wynika z tego, że trochę hamulce (szczególnie tył) mi piszczą w trakcie hamowania i nie wiem czy wyświetli mi się kontrolka hamulca czy to piszczenie to już oznaka zużytych klocków.
O tych czujnikach niestety wcześniej nie słyszałem. Zawsze myślałem, że w moim komputerze to tylko sucha data/kilometry do wymiany (skoro można je sobie dowolnie zmieniać). Co innego czujniki ciśnienia w oponach.
striker pisze:2. Po zdekodowaniu VIN wyszło mi coś takiego
- czy to opcja dodatkowa, usportowione zawieszenie ? Czy ma to coś wspólnego z obudową/chromem kierunkowskazu bocznego z emblematem "S" (montowane w fabryce), czy może ten emblemat założony w One to inicjatywa własna poprzednich właścicieli bądź próba (nieudana :lol: ) zamaskowania jakiegoś dzwona ?
Zawieszenie z emblematami nie ma nic wspólnego ;) Takie obudowy kierunkowskazów były w tych rocznikach bardzo popularne, bo taka moda była. Zamiast plastikowych, ludzie wstawiali sobie takie od eSki. Fabrycznie nie można było tego montować. Jeśli chcesz wiedzieć, czy jakieś części karoserii nie pasują do Twojego modelu, polecam FAQ, albo kontakt ze mną.
striker pisze:3.
S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków
Jakich schowków ? Tych w drzwiach, półeczki przed pasażerem i trzech uchwytów na kubki/śmietniczki ? :lol: Trochę śmieszna nazwa jak na tak małą ilośc schowków w aucie. :mrgreen:
Tu chodzi o zamykany, wentylowany (nawiew jest) schowek przed pasażerem. Pod kierownicą też inny plastik wtedy jest zamiast półki.
striker pisze:4.
S871A PEPPER Wyposażenie "Pepper"
Co zawierał w 2002r ten pakiet?
http://www.mini2.com/forum/first-genera ... ooper.html
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

czujniki zuzycia hamulcow sa tylko w 2och kolach ( po skosie ) moze byc tak ze koncza ci sie akurat klocki w tym kole ktore nie ma czujnika
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
striker

flapjck1 pisze:czujniki zuzycia hamulcow sa tylko w 2och kolach ( po skosie ) moze byc tak ze koncza ci sie akurat klocki w tym kole ktore nie ma czujnika
Czyli rozumiem, że mając nawet wersję bez komputera wyświetli mi się przy załączeniu czujników kontrolka taka jak hamulca ręcznęgo bądź "BRAKE" ?

Zestawu schowków jednak nie mam, tzn byłem pewien od początku,sybir również rozkodował mi VIN i już w jego rozkodowaniu nie ma mowy o schowkach,a sam przecież mam tylko półeczkę przy nogach pasażera a potem wyżej airbag, więc na bezwypadwypadkowy.net się czasami mylą.

Ok, a co z tym zawieszeniem ? To faktycznie jako opcja jest założone usportowione zawieszenie ?
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

striker pisze: Czyli rozumiem, że mając nawet wersję bez komputera wyświetli mi się przy załączeniu czujników kontrolka taka jak hamulca ręcznęgo bądź "BRAKE" ?
Tak. Czujniki klocków mają osobną kontrolkę.
striker

I jak wygląda ta kontrolka dokładnie ?
Olo

Post autor: Olo »

I jak ci sie zaswieci juz kontrola hamulca recznego czyli klockow to wtedy kupujesz nowe klocki i nowy czujni kdo nich bo stary ulega zniszczeniu wiec trzeba jeszcze doliczcy okolo 100zl za niego i warto sprawdzic oczywiscie stan tarcz jakie mamy
striker

Dzięki wielkie panowie :!:

Pozostaje kwestia zawieszenia, faktycznie mogło pójśc na pierwszy montaż "usportowione,sportowe" zawieszenie jako wyposażenie dodatkowe ?
Przyznam że mini jest strasznie sztywne i twarde (jak narazie mam porównanie do Clio 2010, golfa III) :lol:
Olo

striker pisze:Dzięki wielkie panowie :!:

Pozostaje kwestia zawieszenia, faktycznie mogło pójśc na pierwszy montaż "usportowione,sportowe" zawieszenie jako wyposażenie dodatkowe ?
Przyznam że mini jest strasznie sztywne i twarde (jak narazie mam porównanie do Clio 2010, golfa III) :lol:
Raczej w Mini One nie spotkaalem sie ani z u innyc uzytkownikow ani w salonie zeby ktos wsadzal zawieche z Ski.

Mini samo w sobie dla wielu jest twarde i sztywne. To nie golf :) ma krotsza os tez jak by nie bylo. Mogl ktos wymienic zawsze na zawieche sport od Ski albo sprezyny zmienic. Ciezko ocenic nie wiedzac auta. Ale raczej masz serie.

Co do twardosci to kwestia obycia i przyzwyczajenia sie ja z zawieszenia Sport przeszedlem na Eibach Pro Kit -30 a teraz na AP Gwint ok -45mm i chyba jeszcze twardziej ustawie bo juz sie zrobilo za miekko cos :)
striker

no a jak wytłumaczyc to, że zarówno w zdekodowanym VIN przez bezwypadkowy.net jak i użytkownika sybir to występuje :
:?:

Sorry, ze jestem upierdliwy, ale mnie to bardzo zaciekawiło :lol:
Olo

striker pisze:no a jak wytłumaczyc to, że zarówno w zdekodowanym VIN przez bezwypadkowy.net jak i użytkownika sybir to występuje :
:?:

Sorry, ze jestem upierdliwy, ale mnie to bardzo zaciekawiło :lol:
Widocznie ktos jako opcje wybral sobie zawieszenie sportowe ale tak naprawde ze sportem to ono nie ma nic wspolnego oprocz napisu Sport :)

Cena amorow nie nalezy do niskich dlatego jak padna lepiej kupic cos z Bilsteina albo Koni jak sie dalej bedzie chcialo miec te "sportowe zawieszenie" a jak nie to KYB i tyle :)

Ja z Ski usunalem calkowicie zawieszenie i wstawielm AP Sportfahrwerke.

Zreszta do nowego GP tez wrzucili gwinta ale z dosyc uboga regulacja moim zdaniem bo wczoraj go ogladalem
Olo

Prawde mowiac te sportowe zawieszenei to inne amory bo sprezyny sa te same tylko amortyzatory sa ciut twardsze od serii. Nie wiem jak w Twoim w Skach wsadzali Delphi Sport srerie amortyzatorow w sumie spisuja sie ok mi jeden sie wylal a reszte mam na sprzedarz.
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

Olo pisze:I jak ci sie zaswieci juz kontrola hamulca recznego czyli klockow...
Nie wiem jak jest w R56, ale w Miniakach pierwszej generacji jest osobna kontrolka, o taka:
Załączniki
brakelight.jpg
brakelight.jpg (59.56 KiB) Przejrzano 2233 razy
Olo

W r56 masz kontrolek recznego i na radiu wyswietla komunikat oraz jak sie wejdzie w check info na komputerze bedzie ze sa juz do wymiany
striker

Dzięki wielkie Panowie ! :mrgreen:

Narazie zawiechy nie wymieniam, spisuje się dobrze. Nie mniej od początku brałem pod uwagę Bilsteina bądź AP. Najpierw wezmę się za hamulce, jakieś zimmermany sport, ATE POWER czy EBC Turbo Groove i do tego końcówki w stalowym oplocie planuje przy najbliższej wymianie tarcz.
ODPOWIEDZ