[R50] Problem z czujnikami parkowania

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

kunik

[R50] Problem z czujnikami parkowania

Post autor: kunik »

Witam.
Moja dziewczyna jest od kilku dni szczęśliwą posiadaczką Mini Coopera z 2005r.
Mamy mały problem z czujnikami parkowania, gdyż raz one działają raz nie. Po wrzuceniu biegu wstecznego jest ciągły sygnał "piiiiiii" przez około 5-10 sek a następnie przy cofaniu czujniki wcale nie reagują niezależnie od bliskości z przeszkodą. Wiecie w czym może być problem ? Czy odpięcie akumulatora może pomóc i nie zresetuje ustawień np. szyb ? Pozdrawiam kunik.
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Re: [R50] Problem z czujnikami parkowania

Post autor: Alfik30 »

Miałem dokładnie ten sam problem. Otóż masz uszkodzony (nie działający) jeden z czujników.
Po pierwsze, - powinieneś udać się do serwisu lub bardzo dobrego elektryka aby ten zbadał który z czujników nie działa.
Po drugie, - powinieneś zaopatrYć się w nowy czujnik ( w serwisie BMW są baardzo drogie - 1 szt. ponad 600 zł. W nieautoryzowanych serwisach ceny wahają się w granicach 250 zł wraz z wymianą. Do tego trzeba doliczyć lakierowanie pod kolor auta.
Po trzecie,- nie bądź nadgorliwy i nie dawaj do lakiernika przed instalacją, ja zamawiałem trzy czujniki (nowe), i żaden nie był kompatybilny ze starymi pomimo iż sprzedający twierdzili że to do mojego modelu. Jeśli wcześniej polakierujesz to nie będziesz mógł zwrócić sprzedawcy. Po trzech nieudanych proóbach z nowymi czujnikami kupiłem używkę i dopiero ten współgrał z innymi. Nawet trafiło mi się kupić pod kolor :)
Po czwarte,- instalacja. Możesz dać do nieautoryzowanego serwisu, koszt ok 20-50 zł. Możesz też wymiecić samodzielnie. Jeżeli padł któryś ze skrajnych czujników wymiana jest prosta. Trzeba zdjąć koło, odkręcić tył nadkola i po odgięciu go można spokojnie wyjąć czujnik. teraz już niezbyt dokładnie pamiętam, ale chyba przed wyciśnieciem go do wewnątrz najpierw trzema go przekręcić, w lewo lub prawo ( nie pamiętam).
Uwaga do lakierowania - warstwa lakieru musi być bardzo cienka. Jeśli lakiernik przesadzi wówczas czujnik może nie działać prawidłowo albo wcale.
kunik

Dzięki kolego za fachową odpowiedź. U mnie to skrajny lewy więc jutro podziałamy w garażu. Czytałem na zagranicznych forach, że może być to zaśniedziały kabel lub uszkodzenie na kablu więc muszę to sprawdzić zanim zdecyduje się na wymianę czujnika.
Na przyszłość rada dla innych. Sprawdzenie, który czujnik jest bardzo proste.
Odpalamy stacyjkę i wrzucamy bieg wsteczny. Jeżeli słyszycie długie nieustanne "pikanie" to idziecie do czujników i nachylacie się przy każdym. Sprawny czujnik po ustąpieniu pikania (około 10 s.) powinien tykać. Generalnie każdy czujnik na początku tyka ale po jakimś czasie ten uszkodzony przestanie.
kunik

Zamówiłem już czujnik do Miniacza oraz lakier w sprayu dobrany do lakieru nadwozia. Co do samego malowania to mam kilka pytań.
Czy orientujesz się jak gruba ma być powłoka lakiernicza na czujniku, aby nie przesadzić ?
Czy kładłeś lakier bezbarwny na pomalowany czujnik ?
Jeżeli możesz to opisz wszystko co pamiętasz z przebiegu wymiany :)
Pozdrawiam.
Grzegorz77

Post autor: Grzegorz77 »

Jeśli masz lakier "metalic" i nie dasz klaru to będzie matowy
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek

nie wiem jaka ma być grubość lakieru na czujniku. W serwisie uprzedzili mnie że jeżeli warstwa będzie zbyt gruba to czujnik może przekłamywać odległość, a jeżeli warstwa będzie mocno gruba to będzie cały czas "piszczał".
Co ciekawe zamawiając w ASO czujnik od razu przychodzi pomalowany, tzn fabrycznie pomalowany. Każdy kolor czujnika ma inny kod produktowy.
Ja jak pisałem wcześniej kupiłem na allegro używany dokładnie w takim kolorze mam na aucie, więc nie musiałem malować.
Jeżeli zamawiasz nowy czujnik ( nie malowany ) myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zamówienie w jakimś dobrym serwisie razem z wymianą, zapłacisz trochę więcej, ale malowanie będzie po stronie serwisu więc jeśli będzie coś nie tak to ich problem:)

P.S
U mnie też "padł" lewy skrajny :)
kunik

No i dupa...
Zamówiliśmy nowy czujnik dedykowany do MINI Coopera R50 i nie działa. Co ciekawe po ponownym podłączeniu starego zaczął działać. Generalnie stary czujnik działa jak jest ciepło jeżeli trochę postoi w cieniu lub w chłodnym miejscu to zaczyna po wrzuceniu wstecznego pikać ciągłym sygnałem jakby informował, że czujniki nie działają. Dziwny jest też fakt, że nowy czujnik "tyka" więc teoretycznie powinien działać. Orientujecie się w czym może być problem ? Jutro jestem umówiony z mechanikiem na podłączenie pod komputer, ale jeżeli czujnik chwilowo działa to czy on coś wykryje ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

Jak byś jechał do Warszawy to polecam bardzo skutecznego elektryka-magika.
Gość ma łeb jak sklep, studiuje na WAT'cie, ma komputer diagnostyczny i olbrzymie kolejki oczekujących w warsztacie.
Generalnie jak nigdzie nie dają rady to nawet 400km ludzie jadą by zostawić samochód u niego.

Też miałem (trochę inny) problem z czujnikami gdzie każdy warsztat się poddawał, nawet ASO MINI w Berlinie, a jemu wystarczyło 2 dni i miałem auto do odbioru.

minusy: długo się czeka

http://www.bwm-elektronics.com.pl/index ... &Itemid=63

Łukasz: 692 221 344
ul. Karczunkowska 40
02-871 Warszawa
kunik

Nie no raczej nie bede jechał do Warszawy Miniakiem. Dziś na komputerze wyskoczyły 3 błędy. Czujnik lewy skrajny, środkowy błąd tego buzzera czy jak to tam się nazywa. Mechanik twierdzi, że problem tkwi w wiązce kabli a nie w samych czujnikach. Skasował błędy i powiedział żebyśmy pojeździli jeżeli problem się ponowi to skieruje nas do elektryka jakiegoś dobrego w Łodzi.
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Jak już pisałem wcześniej - miałem taki sam przypadek, tj. padł prawy skrajny czujnik , auto z 2005 r. Pomimo zamówienia trzech fabrycznie nowych czujników dedykowanych do MINI te nie działały prawidłowo ( tylko tykały ). Dopiero zakup używanego czujnika dokładnie z takiego samego modelu rozwiązało problem. Podejrzewam że sprzedawcy nowych czujników niedokładnie podają dane, a czujniki mogą się różnić. Wchodząc na stronę internetową z indeksami katalogowymi części BMW/MINI, znalazłem kilka różnych czujników które wyglądały tak samo, a nr katalogowe były różne, niestety nie pamiętam adresu strony. Sprawdzenie wiązki jest banalnie proste i można je wykonać samodzielnie. Otóż najpierw trzeba wymontować uszkodzony czujnik i sprawdzić czy pozostałe działają prawidłowo. Następnie zamienić skrajne czujniki prawy na miejsce lewego i odwrotnie i ponownie sprawdzić. Jeżeli po zamianie stron prawa strona zacznie działać prawidłowo wówczas wiązka jest OK. Ja kupiłem czujnik na allegro, od sprzedawcy z Lublina. Dogadałem się z nim że jeżeli nie będzie pasował to mogę odesłać. Na szczęście wszystko pasowało łącznie z kolórem :)
kunik

No mi niby sprzedający sprawdził czy nowy czujnik będzie pasował po numerze VIN. Dzisiaj jedziemy do ASO... Zobaczymy co będzie ;)
ODPOWIEDZ