mini cooper r53 vs r56

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

kuker84k

mini cooper r53 vs r56

Post autor: kuker84k »

Witajcie wlaściciele miniaczów
Mam pytanie. Która wersje wybrac.. która jest mniej awaryjna, z którą mniej problemów??? Jak wiadomo w r53 jest kompresor a w r56 turbina..
Niech wypowie sie ktoś kto mial styczność z tymi modelami co przemawia ZA r53 , r56 a co PRZECIW r53 a r56.
Myśle ze taki temat przyda sie niejednemu.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Re: mini cooper r53 vs r56

Post autor: Psztymucel »

W R53 jest więcej Mini ;-)

R56 jednak straciło odrobinę charakteru...

R56 jest lżejsze, wygodniejsze, mocniejsze, mniej pali... i jest nowsze...

Pytanie czego oczekuje się po aucie :?:
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

Najlepiej podzwonić i popytać się w serwisach które serwisują MINI.
Ja tam słyszałem od Piotrka Zarzyckiego i jego ekipy, że pomimo młodszego wieku więcej i częściej trafia R56 do naprawy niż R53.

Może to kwestia że po prostu samochody stają się coraz bardziej skomplikowane i trudniejsze do naprawy... trzeba by było zapytać też w ASO na serwisie, może mają jakąś przybliżoną statystykę.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

zdecydowanie r56
kuker84k

mieszane uczucia.. to jak sie ma sprawa ze spalaniem jednego i drugiego...który bardziej podatny na pozniejszy tuning (km) ...który mniej awaryjny....
jeszcze jedna sprawa. dlaczego sa takie z 2005 czy 2006 roku które maja dwa liczniki przy kierownicy a jeden w centrum (i ten jeden ma tam chyna ze 3 wskazniki).... a sa i takie z 2005 czy 2006 ktore maja takie liczniki jak te z r56 czyli z 2007r i wyzej ??? o co come one?
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

Mój R53 pali średnio 12,4 l/100 km. Przed zakupem miałem w planach oszczędny typ jazdy, ale gdzie tam - to gówienko ciągle prowokuje do wciakania pedału w podłogę :)
Co do wsaźników w R53 standardem jest jeden licznik nad kierownicą (obrotomierz), ale można było zamówić miniaka z pakietem "chrono" czyli prędkościomierz i obrotomierz nad kierownicą, a na środku deski potrójny zestaw wskaźników który zawiera temp. płynu chłodniczego, ciśnienie doładowania kompresora i stan paliwa. w R56 zestaw "chrono" nie był i nie jest dostępny nawet za dopłatą.
Ja wybrałem R53 ponieważ bardziej misię podobał szczególnie wewnątrz. No jeszcze ten świst kompresora, którego w R56 brakuje......
Ale każdy wybiera co mu lepiej pasuje.
Jeżdżąc od czasu do czasu do serwisu za każdym razem widziałem R56 z rozbebeszonym silnikiem. Ostatnio w ubiegłym tygodniu stały dwa. W jednym rozleciał się tłok, a drugi był zatarty. Być może to taka dziwna zbieżność przypadku :)
Olo

Post autor: Olo »

Alfik30 pisze:Mój R53 pali średnio 12,4 l/100 km. Przed zakupem miałem w planach oszczędny typ jazdy, ale gdzie tam - to gówienko ciągle prowokuje do wciakania pedału w podłogę :)
Co do wsaźników w R53 standardem jest jeden licznik nad kierownicą (obrotomierz), ale można było zamówić miniaka z pakietem "chrono" czyli prędkościomierz i obrotomierz nad kierownicą, a na środku deski potrójny zestaw wskaźników który zawiera temp. płynu chłodniczego, ciśnienie doładowania kompresora i stan paliwa. w R56 zestaw "chrono" nie był i nie jest dostępny nawet za dopłatą.
Ja wybrałem R53 ponieważ bardziej misię podobał szczególnie wewnątrz. No jeszcze ten świst kompresora, którego w R56 brakuje......
Ale każdy wybiera co mu lepiej pasuje.
Jeżdżąc od czasu do czasu do serwisu za każdym razem widziałem R56 z rozbebeszonym silnikiem. Ostatnio w ubiegłym tygodniu stały dwa. W jednym rozleciał się tłok, a drugi był zatarty. Być może to taka dziwna zbieżność przypadku :)
Jak ludzie wymieniaja co 30tys oleje a auta sa katowane to nie ma co sie dziwic... Ja wymieniam juz co 7tys

Co do dodatkowych zegarow to bez problemu da sie nawet zamowic takiego w R56 ze masz obrotomierz i doladowanie turbo po obu stronach obrotomierza. Koszt 1800 plus montaz dodatkowo. Mozna ogarnac znacznie taniej...

Nastepn kwestia srodek: 2 inne swiaty r53 bardziej surowe. R56 jug cywilizowane i stoneware z bajerkami...

Turbosprezarka czy Kompresor. I to i to jak sie nie dba to potrafi nawalic bo nic nie jest wieczne. W dzwieku jest roznica na plus dla kompresora ale z turbo tez mozna pokabinowac :)

Co do spalania to na korzysc dla R56 mniej zjadaja niz R53 w szczegolnosci w Sce.

Ceny czesci to juz zalezy jak sobie sam pochytasz, czesc tylko z ASO mozna wziasc wiekszosc mozna jak to mawiam poprawiac fabryke na lepszch czesciach a wychodzi nawet taniej.

Zawsze mozesz wziasc jak ci sie podobaja oba R53 to co zaoszczedzisz zrobic auto do kupy, wymienic to co bpodlega wymianie i mozesz sie bawic z mica inne kolko kompresora, wiekszyIC i jakis nowy CAI czyli dolot zimnego powietrza i potem jechac remapowac silnik wychodzi taniej niz w R56. Drozej wychodzi w R53 uklad wydechowy niz w r56
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

W jaki sposób można zakatować kompresor???. Czytełem chyba na tym forum że kompresora nie trzeba schładzać bo to czysta mechanikai schładzanie nic nie daje, ale może się mylę. Co innego z turbiną - to chyba wszyscy wiedzą.
Tak się zastanawiam że w przypadku kompresora, może dało by się go rozwalić ale po tuningu kiedy damy za małe kółko napędowe i przekroczy swoje obroty???
no i jak z tym chłodzeniem, co myślicie???
Olo

Alfik30 pisze:W jaki sposób można zakatować kompresor???. Czytełem chyba na tym forum że kompresora nie trzeba schładzać bo to czysta mechanikai schładzanie nic nie daje, ale może się mylę. Co innego z turbiną - to chyba wszyscy wiedzą.
Tak się zastanawiam że w przypadku kompresora, może dało by się go rozwalić ale po tuningu kiedy damy za małe kółko napędowe i przekroczy swoje obroty???
no i jak z tym chłodzeniem, co myślicie???
Ostatnio bylo nawet w fanach 4 kopek na discovery zajechany kompresor bodajze od CLK 200 Kompresor. Koszt kompresora tyle co turbo chyba,ze ktos sie bawi w regeneracje czego ja odradzam...
kuker84k

witajcie!
to sa konkretne odpowiedzi. dzieki :)
to spalanie to duze jak na tak male auto. gdzies czytalem ze w trasie z 7l bierze a w miescie z 11... a tu srednio ponad 11 ! no niezle
kuker84k

a powiedzcie mi... wiecej miejsca jest w mini niz np w citroen c3?? (mowa tu o przestrzeni)
hz10

Post autor: hz10 »

w mini nie ma przestrzeni.
kuker84k

jakas jest. wiem ze z tylu nie ma jej ale z przodu to raczej jest.. i o to mi chodzi :).. czy z przodu jest w sam raz?.. dalem porownanie do np c3 bo w tym siedzialem aucie i wiem ze jest ciasno.
Ja nie potrzebuje nikogo z tylu wozic.. wazne zeby dla mnie bylo miejsce z przodu
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Post autor: hello »

myślę że mało kto z tego forum jeździł C3. ja mam porównanie z alfą giuliettą lub nowym civic'iem i miejsca jest mniej niż w hondzie, a z alfą jakoś trudno mi porównać, ale nigdy mi nie było za mało. jeśli nie masz ponad 2 metrów albo ponad 100kg to raczej nie wymyslałbym takich problemów
Olo

kuker84k pisze:witajcie!
to sa konkretne odpowiedzi. dzieki :)
to spalanie to duze jak na tak male auto. gdzies czytalem ze w trasie z 7l bierze a w miescie z 11... a tu srednio ponad 11 ! no niezle
Zobacz sobie ile pali Mazda RX7 i RX8. Chaielm ja kupic z motorem 1.3 231KM ale spalanie tego jest nie adekwantne do osiagow to samo w Subaru Imprezie…

Ja w R56 mam spalanie po miescie do 10 litrow czasami 11 litrow. Ale na temat spalania masz juz tysiace odpowiedzi na forum wiec tam Cie moge skierowac, zeby nie robic OT.
ODPOWIEDZ