MINImaniak ;)

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

martindude

MINImaniak ;)

Post autor: martindude »

Cześć,

Z dziewczyną poszukujemy Mini Coopera. Właśnie jesteśmy po oględzinach autka z aukcji http://otomoto.pl/mini-cooper-C28939785.html.

Szukałem w internecie jak wygląda oryginalna książka serwisowa samochodu Mini.
Niestety nie udało mi się znaleźć nic konkretnego.

Mam pytanie/prośbę do forumowiczów o wrzucenie zdjęcia jak wygląda 1 strona książki.
Sprzedający przedstawił książkę serwisową pojazdu, ale 1 strona była wydrukowana i wklejona do książki z opisem pojazdu. Dodam, że samochód pochodzi z Niemiec.

Samochód niestety nie przykuł naszej uwagi, ale poszukiwana trwają i chcemy mieć pewność, że nie trafiamy na osobę, która chce nas oszukać.

Właściciel zapewniał, że samochód ma 93 000 km, ale moim zdaniem ma o wiele więcej :)

eM
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Re: MINImaniak ;)

Post autor: STi77 »

Poniżej zdjęcie okładki i 1 strony. Na 4 stronie powinna być naklejka z nr VIN, modelem, kolorem oraz zestawieniem dodatkowego wyposażenia typu : szklany dach, skórzana kierownica .... Mam auto z Niemiec. Kupiłem osobiście od I właściciela z kompletem dokumentów.
Załączniki
Serviceheft (str. 1).jpg
Serviceheft (str. 1).jpg (14.95 KiB) Przejrzano 902 razy
Serviceheft MINI (okładka).jpg
Serviceheft MINI (okładka).jpg (42.75 KiB) Przejrzano 901 razy
martindude

Okładka ta sama, ale na 1 stronie była wklejona karta wydrukowana na domowej drukarce z danymi pojazdu. Na kolejnych stronach nie było żadnych naklejek, a zwykły wydruk. Moim zdaniem ze strony, gdzie sprawdzamy VIN pojazdu dla MINI.
Tak wyglądało. Mogę mieć podejrzenia, że to książka nie z tego auta? :)
http://img825.imageshack.us/img825/7718/zdjciemt.jpg
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Auto nie wygląda źle :) Ładnie umyty, być może przetarty woskiem koloryzującym. Czarne plastiki pojechane czernidłem, opony nabłyszczone. Jak to auto przygotowane do sprzedaży.

Jeżeli chodzi o mini dowiedziałem się, że mają one problemy ze skrzynią biegów oraz z pompą wspomagania więc to warto sprawdzić.

Poza tym ze swojej strony powiem, że jak to przy zakupie auta trzeba wykonać kilka czynności:
- obejrzeć z góry i dołu czy nic nie cieknie.
- poprosić, żeby auto przed naszym przyjazdem nie miało rozgrzanego silnika (musi być zimny). Następnie odpalamy i trzeba sprawdzić czy nie kopci na niebiesko z rury wydechowej. Jeżeli kopci oznacza to, że silnik bierze duże ilości oleju, a to zły znak.
- przejechać się kilka km aż silnik się rozgrzeje, a płyn chłodniczy zdąży przelecieć przez silnik. Zaparkować i sprawdzić czy w płynie chłodniczym nie ma czarnego oleju, oraz czy pod korkiem oleju nie zbiera się maź przypominająca majonez.
- sprzęgło można sprawdzić rozpędzając auto na 1 biegu do 2,5 - 3 tyś obrotów i puszczając gwałtownie gaz na puszczonym pedale sprzęgła. Jeżeli autem będzie bardzo szarpać oznacza, że sprzęgło jest na wykończeniu.
- sprawy lakiernicze też raczej na oko się sprawdza (warto się znać lub mieć kogoś ze sobą kto się zna)
- zawieszenie podczas jazdy to raczej na słuch się sprawdza :) warto pojeździć po dziurach i sprawdzić czy nie buja autem. Jeżeli będzie bujać jak na łodzi to też zły znak.

Najbezpieczniej jest pojechać do jakiegoś ASO i tam niech auto sprawdzą. To kosztowna sprawa, ale kilkaset złotych przy prawie 30 tysiącach to kropla w morzu, która może uchronić przed późniejszymi wydatkami :)

Jeżeli napisałem o oczywistych rzeczach, przepraszam. Po prostu kiedyś zanim się nabrałem wprawy zostałem bardzo oszukany... :/ i musiałem zakupionym aucie silnik wymieniać oraz kilka innych kosztowności.

Auto jest z niemiec, więc trzeba pamiętać, żeby podpisać umowę ze sprzedającym, a nie podstawioną z niemcem. Zabezpieczymy się dzięki temu w przypadku późniejszych sporów ze sprzedawcą.
martindude

Dziękuje bardzo za rady. Dotychczas jeździłem tylko służbowym samochodem, a teraz czas przesiąść się na swoje.

Samochód na żywo odbiega od tego samochodu na zdjęciach :) Nie widać wyeksploatowanego wnętrza jak i braku paru rzeczy.

Mimo wszystko, zastanawia mnie ta książka serwisowa :)
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Co mi się nie podoba w tym ogłoszeniu :
- Rok produkcji 2007 (ten model klepali do 2006 r.)
- Wielofunkcyjna kierownica ???? (chyba chłop takiej nie widział)
- Radio z CD (chyba, że jest zmieniara w bagażniku)
- i tekst "Auto niesamowicie ekonomiczne..." - bzdura
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Haha, nie zauważyłem kaseciaka :D Kto w ogóle w aucie z 2007 roku kaseciaka chciał? Bo audiofil wolałby gramofon :P

Mam wrażenie, że ten samochodzik może być z 2005/2006 roku, tyle że w Niemczech jako rok produkcji w dokumentach wpisywana jest data pierwszej rejestracji.

Generalnie to auto to chyba bubel...

Z taką kasę wolałbym kupić trochę starszy rocznikowo model, ale w zajebistym stanie.
martindude

Wg VIN też jest 2006 rocznik. Jest kaseciak, a kierownica nie jest wielofunkcyjna.
Też rozważamy starszy starszy rocznik, ale pewny :) Po sprawdzeniu VIN, lista pokazuje, że powinien być spojler, a ja go nie widzę :)
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Spojler jest. To takie do dachu doczepione odstające z tyłu (tam gdzie trzeci stop jest zamontowany).
martindude

Przepraszam. Faktycznie jest. Za bardzo napatrzyłem się na JWC i tam dla mnie jest on bardziej widoczny :)
ODPOWIEDZ