Lampy ksenonowe
Lampy ksenonowe
Mini miało (ma) zakładane 2 rodzaje lamp ksenonowych - czy może mi ktoś wyjaśnić czym one się różniły ?? Interesuje mnie także jak są montowane spryskiwacze reflektorów... Ma ktoś może jakieś zdjęcia ??
Dzięki
Dzięki
Re: Lampy ksenonowe
Witam,
Podstawową rożnicą jest to, że nowy xenon jest soczewkowy. Z tego co wiem, to są też różnice w konstrukcji lampy, ale bliższych szczegółów nie znam.
Maciek.
Podstawową rożnicą jest to, że nowy xenon jest soczewkowy. Z tego co wiem, to są też różnice w konstrukcji lampy, ale bliższych szczegółów nie znam.
Maciek.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
hehehe nie
nie ma strategii marchewki i bata
jest tylko bat
ale jak dla mnie masz plusa
nie ma strategii marchewki i bata
jest tylko bat
ale jak dla mnie masz plusa
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
O tak - pięknie, właśnie o to szło Rozumiem, że zaznaczyłeś sprysk w starym typie ksenona ?? A poniżej - to niezaznaczone pole to są światła na zwykłe żarówki ?? H1 ??
nie tam gdzie jest sprysk to ta stara generacja. Takie minimalnie mglisko-szkliste. Ogolnie nie roznia sie wiele od najnormalniejszej lampy bez ksenona ktora wyglada tak:Niejeden z nas pisze:O tak - pięknie, właśnie o to szło Rozumiem, że zaznaczyłeś sprysk w starym typie ksenona ?? A poniżej - to niezaznaczone pole to są światła na zwykłe żarówki ?? H1 ??
troche jeszcze znalazlem fotek gdzie dobrze to wszystko widac:
zwykla lampa z zarowka:
nowy ksenon:
a na koniec to czego robic z lampami nie wolno
zwykla lampa z zarowka:
nowy ksenon:
a na koniec to czego robic z lampami nie wolno
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
fajny ten nowy xenon, ile kosztuje komplet - moze ktos sie orientuje?
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
a tak mam jeszcze pytanie o ten xenon, jak w nim dziala spryskiwacz?
cos sie wysuwa i pryska czy jak? od tak naszlo mnie pytanie technologiczne
cos sie wysuwa i pryska czy jak? od tak naszlo mnie pytanie technologiczne
Witam,
W odpowiedzi na pytanie zawarte w pierwszym post'cie dodam, że lampy starsze to są ksenony, natomiast nowsze (soczewkowe) to biksenon. Różnica polega na tym, że światła drogowe w starszej wersji są normalne, natomiast w nowszej źródłem światła jest ksenon.
Do pytania z pierwszego postu chciałbym dodać moje pytania dot. lamp ksenonowych:
1. Czy mając stary model ksenonów można założyć nowe (soczewkowe)?
2. Czy lampy/żarówki ksenonowe się zużywają z biegiem czasu?
Pytanie 2. wynika z faktu, że moje lampy ksen. (pierwszej generacji) świecą dość słabo, w porównaniu z innymi autami, które mają ksenony nowszych generacji. Czy jest to kwestia zużywających się żarówek, czy może cała konstrukcja lamp ksenonowych nie jest najlepsza (oczywiście jak na rok 2001, kiedy zamontowano ksenony w Mini)
3. Czy komuś przepaliły się już żarówki ksenonowe?
Pozdrowienia,
Loko
W odpowiedzi na pytanie zawarte w pierwszym post'cie dodam, że lampy starsze to są ksenony, natomiast nowsze (soczewkowe) to biksenon. Różnica polega na tym, że światła drogowe w starszej wersji są normalne, natomiast w nowszej źródłem światła jest ksenon.
Do pytania z pierwszego postu chciałbym dodać moje pytania dot. lamp ksenonowych:
1. Czy mając stary model ksenonów można założyć nowe (soczewkowe)?
2. Czy lampy/żarówki ksenonowe się zużywają z biegiem czasu?
Pytanie 2. wynika z faktu, że moje lampy ksen. (pierwszej generacji) świecą dość słabo, w porównaniu z innymi autami, które mają ksenony nowszych generacji. Czy jest to kwestia zużywających się żarówek, czy może cała konstrukcja lamp ksenonowych nie jest najlepsza (oczywiście jak na rok 2001, kiedy zamontowano ksenony w Mini)
3. Czy komuś przepaliły się już żarówki ksenonowe?
Pozdrowienia,
Loko
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem...
Czy z biegem czasu żarówki ksenonowe słabiej świecą?
Moje żarówki mają 3,5 roku.
Pozdrowienia,
Loko
Czy z biegem czasu żarówki ksenonowe słabiej świecą?
Moje żarówki mają 3,5 roku.
Pozdrowienia,
Loko
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
no i jak dziala ten spryskiwacz?
Spryskiwacz działa tak :
1. Naciskasz spryskiwanie przedniej szyby.
2. Miniak psika na przednią szybę (nie będę się rozpisywać jak to robi )
3. Miniak psika na światła.
3.1. Wysuwa się spryskiwacz świateł z reflektora (mechanicznie).
3.2. Psik po raz pierwszy.
3.3. Psik po raz drugi. (mój Miniak psika dwa razy, nie wiem czemu)
3.4. Miniak chowa spryskiwacz (mechanicznie).
4. Od psiknięcia na reflektory masz pochlapaną maskę i czasem nawet szybę (efekt uboczny psikania).
5. Koniec.
Oczywiście musisz mieć płyn w zbiorniku - w Mini są dwa zbiorniki - do szyb i do świateł.
Generalnie spryskiwacz to pic na wode, jakoś nie mam wrażenia, że jest w stanie przeczyścić reflektor.
Może to wina starej konstrukcji świateł - w tych soczewkowych może to poprawili.
W nowych samochodach spryskanie refloktorów ksenonowych odbywa się pod dużym ciśnieniem, co na pewno przekłada się na efektywność tej operacji - u mnie psika słabo - może jest coś popsute
Według przepisów UE wszystkie reflektrory ksenonowe mają obowiązek posiadania spryskiwaczy (i automatycznego pozycjonowania). Jest to spowodowane dużo silniejszym strumieniem światła, który może oślepiać innych kierowców, przez załamanie światła spowodowane zabrudzoną powierzchnią reflektora.
Pozdrowienia,
Loko
1. Naciskasz spryskiwanie przedniej szyby.
2. Miniak psika na przednią szybę (nie będę się rozpisywać jak to robi )
3. Miniak psika na światła.
3.1. Wysuwa się spryskiwacz świateł z reflektora (mechanicznie).
3.2. Psik po raz pierwszy.
3.3. Psik po raz drugi. (mój Miniak psika dwa razy, nie wiem czemu)
3.4. Miniak chowa spryskiwacz (mechanicznie).
4. Od psiknięcia na reflektory masz pochlapaną maskę i czasem nawet szybę (efekt uboczny psikania).
5. Koniec.
Oczywiście musisz mieć płyn w zbiorniku - w Mini są dwa zbiorniki - do szyb i do świateł.
Generalnie spryskiwacz to pic na wode, jakoś nie mam wrażenia, że jest w stanie przeczyścić reflektor.
Może to wina starej konstrukcji świateł - w tych soczewkowych może to poprawili.
W nowych samochodach spryskanie refloktorów ksenonowych odbywa się pod dużym ciśnieniem, co na pewno przekłada się na efektywność tej operacji - u mnie psika słabo - może jest coś popsute
Według przepisów UE wszystkie reflektrory ksenonowe mają obowiązek posiadania spryskiwaczy (i automatycznego pozycjonowania). Jest to spowodowane dużo silniejszym strumieniem światła, który może oślepiać innych kierowców, przez załamanie światła spowodowane zabrudzoną powierzchnią reflektora.
Pozdrowienia,
Loko
Witam.
Czy ktoś może zmieniał lampy halogenowe poliftowe na bixenony? Krąży mi ta myśl po głowie... Ostatnio spotkałem się z opinią, że bixenony z przetwornicami można normalnie podłączyć zamiast halogenowych i nie będzie błędów w kompie i przestawiania. Tylko ze spryskiwaczami jest kłopot... niektórzy montują tylko zaślepki i cześć... całej instalacji z drugim zbiornikiem raczej się nie opłaca montować, ale czy ze zbiornika spryskiwaczy szyba można pociągnąć instalację do spryskiwaczy bixenonów? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam.
Czy ktoś może zmieniał lampy halogenowe poliftowe na bixenony? Krąży mi ta myśl po głowie... Ostatnio spotkałem się z opinią, że bixenony z przetwornicami można normalnie podłączyć zamiast halogenowych i nie będzie błędów w kompie i przestawiania. Tylko ze spryskiwaczami jest kłopot... niektórzy montują tylko zaślepki i cześć... całej instalacji z drugim zbiornikiem raczej się nie opłaca montować, ale czy ze zbiornika spryskiwaczy szyba można pociągnąć instalację do spryskiwaczy bixenonów? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam.