Obudowa filtra powietrza

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Obudowa filtra powietrza

Post autor: Kocyk »

Dotyczy: MINI Cooper R50 2002r.
Ostatnio pękły mi z lewej strony klapy obudowy filtra powietrza dwa uchwyty trzymające (z drugiej są śruby). Ma ktoś może jakiś prosty i szybki sposób zastąpienia "czymś" tych uchwytów? Trochę mi szkoda kasy na wymianę całej obudowy...
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Re: Obudowa filtra powietrza

Post autor: STi77 »

Miałem ten sam problem czyli ułamane 2 zaczepy. Są wyjątkowo kruche bo w moich poprzednich samochodach nigdy nic takiego nie miało miejsca. Biorąc pod uwagę, że do filtra zagląda się nie często (10 ... 15 tyś czy jak kto woli raz do roku) postanowiłem nawiercić na rancie obudowy po stronie nieszczęsnych, pękniętych uchwytów 2 otworki i wkręcić 2 ocynkowane wkręty. 3ma się to konkretnie i co najważniejsze jest szczelne przez co nie leci nieprzefiltrowany syf z ulicy do silnika.

PS. Chciałem wrzucić foto ale wyskoczyła informacja :

"Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum".
Lolo

Post autor: Lolo »

Też mam urwane :???: Bez nich trzyma się to nawet szczelnie, ale faktycznie trzeba to zabezpieczyć i czymś ścisnąć.
venomenon

Post autor: venomenon »

STi77 pisze:Miałem ten sam problem czyli ułamane 2 zaczepy. Są wyjątkowo kruche bo w moich poprzednich samochodach nigdy nic takiego nie miało miejsca. Biorąc pod uwagę, że do filtra zagląda się nie często (10 ... 15 tyś czy jak kto woli raz do roku) postanowiłem nawiercić na rancie obudowy po stronie nieszczęsnych, pękniętych uchwytów 2 otworki i wkręcić 2 ocynkowane wkręty. 3ma się to konkretnie i co najważniejsze jest szczelne przez co nie leci nieprzefiltrowany syf z ulicy do silnika.

PS. Chciałem wrzucić foto ale wyskoczyła informacja :

"Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum".
Spróbuj wrzucić rano, a jak na forum się nie uda, to prosiłbym Cię o załadowanie zdjęcia na jakiś np.: tinypic. Mam ten sam problem i chciałem zobaczyć jak go rozwiązałeś. Ja osobiście myślałem nad zrobieniem ruchomych zaczepów, przy pomocy drutu.
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Szczerze mówiąc myślałem właśnie o tych wkrętach. To nie jest kiepski pomysł. Myślę, że nawet lepszego rozwiązania się nie znajdzie. Dziś spróbuje coś zrobić i wrzucę jakąś fotkę o ile mam przy sobie kabel do telefonu. Jak nie mam to jutro wrzucę :)
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Poniżej zdjęcie z zaznaczonym miejscem gdzie znajdują się wkręty. Najlepiej nawiercić otwory na zdemontowanej pokrywie (trzeba ściągnąć opaskę z rury dolotowej i rurę), wiertło jakieś 1,5 max 2,0 mm. Otwory nawierciłem w rogach tak, że przy dokręcaniu przechodzą też minimalnie przez uszczelkę filtra. Wkręty o długości ok 30 mm najlepiej do metalu bo ładnie przejdą później przez plastik w dolnej części obudowy filtra. Od strony akumulatora niezbędny będzie dłuższy śrubokręt który ułatwi dokręcenie wkrętu. I to cała filozofia.
Załączniki
Obudowa filtra powietrza.JPG
Obudowa filtra powietrza.JPG (137.74 KiB) Przejrzano 820 razy
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Zrobiłem dokładnie to samo, także już zdjęcia i opis sobie daruje :)
venomenon

Post autor: venomenon »

dzięki Panowie za pomoc!! dziś zrobię tak samo.
ODPOWIEDZ