Co to jest czujnik słoneczny
Co to jest czujnik słoneczny
Panowie jaka funkcje pełni czujnik słoneczny? Domyślam się , że jest to związane z climatronikiem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Co to jest czujnik słoneczny
Może masz na myśli sensor zmierzchu??? O czujniku słonecznym nie słyszałem.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
jest cos takiego jak czujnik naslonecznienia, umiescowiony zawsze na desce rozdzielczej z przodu ( okolice szyby )
jak konkretnie wyglada to w miniaku pojecia nie mam, zwykle ma to forme "kopulki" na desce
jak konkretnie wyglada to w miniaku pojecia nie mam, zwykle ma to forme "kopulki" na desce
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
No taka czerwono czarna dioda na środku deski koło nawiewu na szybę.
To jest czujnik temp od klimatyzacji.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
ale tylko kiedy mamy climatronic?Lolo pisze:No taka czerwono czarna dioda na środku deski koło nawiewu na szybę.
Ta czerwona dioda moze byc od alarmu a nie czujnik i raczej tak bedzie, jak nie ma opcji samosciemniana w lusterku to w miejsce tej czerwonej kopulku jest normlne pokretlo co przestawia lusterko jak ktos nas oslepia z tylu
Nie chce się spierać ale w większości aut jest to czujnik nasłonecznienia występujący z climatronikiem.
Też mam climatronic i go mam i obstawiam że klima manualna go nie ma...
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
No właśnie, zawsze zastanawiało mnie od czego jest ten czerwonawy kikut na środku górnej części kokpitu...
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Ja mam manualną i nie mam tego.Lolo pisze:Nie chce się spierać ale w większości aut jest to czujnik nasłonecznienia występujący z climatronikiem.
Panowie no więc dokładnie to się tak nazywa czujnik nasłonecznienia. Taka nazwa wystepuje w katalogu. Ktoś wyżej napisał " od kiedy w mini jest klimatronic" ano jest inaczej klimatyzacja automatyczna - z katalogu.
Ale jaką konkretnie funkcje ten czujnik pełni to nie wiem.
Ale jaką konkretnie funkcje ten czujnik pełni to nie wiem.
No climatronic jak wiadomo sam dostraja temperaturę dmuchanego powietrza. Wiec musi skądś brać informacje jaka temperatura jest we wnętrzu.
Drugi czujnik masz za tymi krateczkami na panelu gdzie ustawiasz temp.
DOstraja tylko w opcji auto. A co do tego czujnika to dziwne bo mam klime auto, lusterko sciemniajace i dziwnym trafem nie mam nic pod lusterkiem…Lolo pisze:No climatronic jak wiadomo sam dostraja temperaturę dmuchanego powietrza. Wiec musi skądś brać informacje jaka temperatura jest we wnętrzu.
A macie alarm fabryczny i wystepuje ta czerwona kopulka? W bmw jest to na pewno dioda od alarmu.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Olo, tutaj mowa chyba od R50/R53 - Ty masz chyba nowszeOlo pisze:DOstraja tylko w opcji auto. A co do tego czujnika to dziwne bo mam klime auto, lusterko sciemniajace i dziwnym trafem nie mam nic pod lusterkiem…Lolo pisze:No climatronic jak wiadomo sam dostraja temperaturę dmuchanego powietrza. Wiec musi skądś brać informacje jaka temperatura jest we wnętrzu.
A macie alarm fabryczny i wystepuje ta czerwona kopulka? W bmw jest to na pewno dioda od alarmu.

No w R56 może być inaczej. I ten czujnik nie jest pod lusterkiem tylko na desce pod szybą.
No ale pod lusterkiem masz czerwona obudowe i to bylo od alarmu, albo jak nie ma sciemniajacego lustra to jest czarne pokretlo a alarm jest w obrotomierzu.
W r56 pewnie bedzie za kratka nawiewu albo tam gdzie nawiew na szybe przednia leci
W r56 pewnie bedzie za kratka nawiewu albo tam gdzie nawiew na szybe przednia leci