Czarny dymek przy odpalaniu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

tunix
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Czarny dymek przy odpalaniu

Post autor: tunix »

Auto, do kupna ktorego sie przymierzam przy kazdym odpalaniu puszcza czarny dymek. Nie wyglada na olejowy. Zarowno zimne, jak i cieple. Wystarczy zgasic, odpalic i od razu jest dymek. Czy to normalne?
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Re: Czarny dymek przy odpalaniu

Post autor: STi77 »

Zbyt bogata mieszanka paliwowo-powietrzna. Zrób analizę spalin na stacji diagnostycznej.
tunix
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

STi77 pisze:Zbyt bogata mieszanka paliwowo-powietrzna. Zrób analizę spalin na stacji diagnostycznej.
Nie bardzo juz mam jak ciagac wlasciciela, dzisiaj bylem z nim w serwisie. Tam twierdza ze to normalne, ale w innym aucie (nie mini) tego nie widzielm nigdy. Tak sobie mysle, ze gdyby stale bylo za bogato to powinien bledy rzucac, a w komputerze czysto. Calosc trwa 2-3 sek i potem ustaje, potem juz nie dymi. Nie mam jak tego porownac z innym autem, bo to JCW - inne wtryski, kolko, mapa. A moze jest tutaj takie auto na forum?

Nie martwiloby mnie to w ogole gdyby nie to ze auto szybko pali olej (ok 1L na 2 tys. km spokojnej choc miejskiej jazdy), troche jezdzilo z jego niskim poziomem i zastanawiam sie czego sie mozna spodziewac.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

moze byc mapa za bogata na niskich obrotach.

a olej... glowica ( prowadnice ) lub pierscienie, pytanie tez na jakim oleju jezdzisz
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
tunix
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Z tego co widzialem w dokumentacji to na poczatku byl castrol, potem mobil.

Przed chwila ogladalem zwyklego mcsa, nie jcw. Nie bylo tego dymienia. Do tego nie bardzo odczulem roznice w mocy pomiedzy autami. Sam juz nie wiem co o tym myslec.
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Pewnie kolektor stary i zapchany (o ile w jcw jest takie coś)
Grzegorz77

Post autor: Grzegorz77 »

Przy odpaleniem komp podaje zawsze wiecej paliwa jeśli objaw niknie po kilku sek to w mojej opinii nie ma sie czym przejmować. Zawsze można podjechać na hamowanie i zobaczyć ile z jcw zostało bo dupohamownia nie zawsze działa poprawnie
tunix
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Grzegorz77 pisze:Przy odpaleniem komp podaje zawsze wiecej paliwa jeśli objaw niknie po kilku sek to w mojej opinii nie ma sie czym przejmować. Zawsze można podjechać na hamowanie i zobaczyć ile z jcw zostało bo dupohamownia nie zawsze działa poprawnie
Znalazlem na racingforum watek o dwoch jcw, ktore od nowosci nie mialy wgranych odpowiednich map. To by pasowalo do objawow. Jcw ma wieksze wtryski i na mapie, ktora tego nie uwzglednia na starcie jest bogato. Po starcie ecu wchodzi w closed loop i koryguje mieszanke na podstawie odczytow z sondy lambda. Pewnie bedzie znowu dymil pod obciazeniem gdy ecu wejdzie w open loop.

Czy ktos na forum przerabial aktualizacje mapy? Ktore aso ogarnie temat?
ODPOWIEDZ