MINI R50 automat,czy wymieniac olej w skrzyni?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Jarek Olsztyn

MINI R50 automat,czy wymieniac olej w skrzyni?

Post autor: Jarek Olsztyn »

mam pytanie, auto przejechał okolo 95 tys., kiedy i czy nalezy wymienic olej w automacie? zauwazyłem tez wyciek z przewodu(nieduży) od skrzyni automatycznej...proszę o radę
dzieki za rady i opinie:)
Jack Sparrow

Re: MINI R50 automat,czy wymieniac olej w skrzyni?

Post autor: Jack Sparrow »

Każdy automat jest wrażliwy na olej, więc nie widzę powodu dla którego Mini miałby być wyjątkiem. Oczywiście wymieniać.
Jarek Olsztyn

Post autor: Jarek Olsztyn »

Dzięki, a po ilu przejechanych kilometrach? mam 95 tys.
Jack Sparrow

Post autor: Jack Sparrow »

BMW pisze iż olej w skrzyni jest dożywotnio, lecz producent skrzyń które je mu dostarcza zaleca wymianę co 50000 km (ZF lub GM).
Olo

Post autor: Olo »

Jack Sparrow pisze:BMW pisze iż olej w skrzyni jest dożywotnio, lecz producent skrzyń które je mu dostarcza zaleca wymianę co 50000 km (ZF lub GM).
bo pisz bzdury jakbt ktos na zachodzie sprzedal taki tekst wysmial kazdego kto tak mowi a u nas przekazuja takie bzdury i ludzie w to wieza…

cp 60tys sie wymienia czy to zf czy dsg i bog wie co jeszcze. do tego jeszcze filtry. owszem mozna co 50tys nawet lepiej dla skrzyni. jedynie skrzynie suche sa bezobslugowe i w nich sie nie wyminia bo nie ma w nich oleju.
krolik2002

Post autor: krolik2002 »

mój miniak ma 35tys km i wczoraj pojechałem do SAMKO na wymianę......zapłaciłem 300zł i skrzynia pracuje zdecydowanie płynniej.

Uprzedzając komentarze :mrgreen:
NIE - nie jest to złudzenie
NIE - nie wydaje mi się
znam swoje auto i wiem co piszę/mówię
itd.

reasumując......
skoro wymiana przy 35tys km daje wymierny efekt to jest oczywistym, że gadanie o "dożywotnim oleju" to bzdura

PS
Najpierw pojechałem do Bawaria Motors w Jankach......... wycenili wymianę na 2300 (dwa tysiące trzysta złotych) Nawet nie pytałem czy brutto. To nawet nie było zabawne facepalm
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Funkykoval »

wymien jak najszybciej.
Pamietaj aby kupic zalecany przez producenta plyn (olej) to bardzo wazne. Oczywiscie z filtrem.
Wymiana jest nieco klopotliwa bo trzeba zdemontowac czesc lewego zawieszenia. Calosc dla r50, na pewno wyjdzie wiecej niz 300zl.
pozdrav
ODPOWIEDZ