Problem ze wspomaganiem kierownicy

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

bsor

Re: Problem ze wspomaganiem kierownicy

Post autor: bsor »

Witam, zdaje się, że i u mnie pompa wspomagania dała o sobie znać..jednak o przypadku jaki mnie dotknął nie znalazłem nigdzie żadnej wzmianki. Było o pompach głośno pracujących, nie pracujących wcale i pracujących nawet po wyłączeniu samochodu, u mnie natomiast pompa pracuje cichutko, wspomaganie działa, ale przychodzą momenty (bardzo nieregularne – czasami w korku, czasami na trasie...), że pompa wspomagania się odstawia. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy, może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z taką sytuacja?
(mini cooper 2003r)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

U mnie był identyczny problem... Na poczatku zanikała, poźniej był bardzo głośny dzwięk, a poźniej cisza i koniec Pompy. Najlepiej jak jedziesz sobie szybko i nagle sie wyłącza :mrgreen:
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

bsor pisze:Witam, zdaje się, że i u mnie pompa wspomagania dała o sobie znać..jednak o przypadku jaki mnie dotknął nie znalazłem nigdzie żadnej wzmianki. Było o pompach głośno pracujących, nie pracujących wcale i pracujących nawet po wyłączeniu samochodu, u mnie natomiast pompa pracuje cichutko, wspomaganie działa, ale przychodzą momenty (bardzo nieregularne – czasami w korku, czasami na trasie...), że pompa wspomagania się odstawia. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy, może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z taką sytuacja?
(mini cooper 2003r)

pozdrawiam
Moja pompa miała podobne objawy - przewody zasilające pompę nie kontaktowały jak należy [po oczyszczeniu i właściwym połączeniu] - wszystko 'gra' - jest to jedna z możliwych przyczyn, że pompa się 'odstawia'...jak to określiłeś.
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
bsor

Post autor: bsor »

dzięki za odpowiedzi, od czyszczenia styków jutro spróbuje, chcę poczekać z wymianą pompy bo obecna jeszcze daje radę, tylko te wyłączenia co ok. 50 km...no nic pożyjemy zobaczymy:)
trempek
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Cooper D 2011

Post autor: trempek »

Mam glosne wspomaganie.
Sciagnalem strzykawka troszke plynu wspomagania, ma kolor herbaty
Czy nie powinien byc zielony ????
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

Albo jest zanieczyszczony, albo ktoś kiedyś wymienił bądź uzupełnił ten olej ATFem zwykłym. Niestety z doświadczenia wiem, że wymiana oleju nie wyciszy już wyjącej pompy :/
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
trempek
Nowy
Nowy

Tak, tez na poczatku myslalem ze zwykly atf bedzie dobry, ale przeczytalem na korku wlewu płynu parametry i kupilam odpowiedni (koszt okolo 50zł)
Czy podpowiesz mi ile potrzeba plynu na wymiane, czy warto to zrobic i czy opanuje to sam czy konieczny bedzie podnosnik.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

Nigdy nie robilismy tego bez podnośnika, ale da radę pewnie na leżącego na jakimś lewarku. Szczerze odradzam. Odżałuj te 50 zł i pojedź do jakiegoś warsztatu.

Litr wystarczy. Wspomaganie nadal będzie wysło ale na pewno dłużej pociągnie na prawidłowym oleju.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
bartoszm

Post autor: bartoszm »

Witam,kupiłem Mini Coopera 2003rok. Co mnie nie pokoi to wsp.kierownicy działa b.dobrze ale słyszę przy skręcaniu kół jakieś jęki takie jak by pompa ale to dzwięk melexa elektrycznego. Czytałem że ten model tak ma i niektóre pracują głośniej a niektóre ciszej. Nie wiem czy mam się tym martwić. Dzisiaj spotkałem kolegę co też miał mini ale diesla. I mu pracowało bardzo ciężko wspomaganie i okazał się wąż zagięty wymienił go i dał wspomaganie do czyszczenia i wymiany oleju koszt ok 300-400zł . I po tej naprawie działało wsp bez żadnych jęków ,mówi że wszystko ucichło. Lecz niestety nie wie on jak póżniej się to spisywało bo auto sprzedał(handlarz samochodów). Ja mam obawy tego czyszczenia.boje się żę ten nowy olej wypłucze pompę i magiel i będą wycieki.Co o tym sądzicie
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

Dopóki działa poprawnie samym dźwiękiem się nie przejmuj. Jak pojawią się inne niepokojące objawy to wtedy się tym zajmij.
solifer

Post autor: solifer »

Jezdzilem prawie 3 lata z melexową pompą i zachciało mi sie wymienic by miec w końcu cichą.Kupilem na alegro za 700 pln regenerowaną i dupa. Wyje dalej. Sprzedający powiedział że pompa byla sprawdzana pod obciążeniem i byla cicha. Powidzial zebym odpuścił krzyżak bo pewnie on daje opór i dlatego wyje. Wie ktoś coś na ten temat czy to prawda, czy tak może być.
trempek
Nowy
Nowy

Kolego rozwiązałeś problem z krzyzakiem? Gdzie on jest i czy sporo to roboty?
ODPOWIEDZ