R53 2k3 Centralny zamek- problem

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

R53 2k3 Centralny zamek- problem

Post autor: B!G LAM3 »

Witam, od niedawna mam problem z centralnym zamkiem. Nie zamykają się drzwi od strony kierowcy. Nie wiem czy to częsta usterka w miniakach, natomiast zastanawiam się czy czeka mnie wymiana całego mechanizmu w drzwiach, czy też jakaś pierdoła. Ktoś się orientuje w cenach za nowy , albo ma jakiś pomysł (już) ?
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Re: R53 2k3 Centralny zamek- problem

Post autor: Babak »

zamek centralny zamyka wszystko oprócz drzwi kierowcy? A od środka przycisk zamykania?
Przekręcając kluczyk w zamku możesz zamknąć?
B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Wszystko oprócz kierowcy. Od środka z konsoli też się nie zamyka bo sprawdzałem.
Tylko kluczykiem mogę zamknąć.
W ogóle dziwna sprawa bo tego sameg oranka jak to sie zepsuło, nie moglem wsadzic kluczyka do zamka. Trzeba było WD-40 poczarować i wszedł. No i własnie mechanizm nei działał a zauwazyłem, że sie nie zamknęły z pilota bo były otwarte całą noc... Myślałem nawet, że może się ktoś włamywał.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

pytam bo miałem coś podobnego tylko, idę do auta rano, patrze i jest cały pootwierany.
Początkowo podejrzewałem moje roztrzepanie, ale potem kilka razy już to się powtórzyło,
do tego stopnia że zamek zaczął się ze mną bawić:
Ja zamykam przyciskiem na kluczyku, a on od razu otwiera wszystkie.
Taka zabawa w ciuciu babkę zakończyła się wyjęciem bezpiecznika od centralki bo auto się otwierało kiedy chciało.
Po wizycie w warsztacie pierwsze podejrzenie padło na zamek elektryczny, który znajduje się w drzwiach kierowcy 250zł/allegro ok.460zł/ASO.

Niestety jak coś wariuje to znaczy że pewnie zamokło, i mi zgnił moduł komfortu, który jest nieco droższy.
Proponuje wizytę w warsztacie czy elektryka który sprawdzi najpierw zamek później moduł.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

aha, jak się dowiesz że to coś w drzwiach kierowcy to dawaj znać co bo mam całe kompletne drzwi na sprzedaż także mogę coś wykręcić i puścić trochę taniej niż na allegro.
mazin
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: mazin »

Babak pisze:Po wizycie w warsztacie pierwsze podejrzenie padło na zamek elektryczny, który znajduje się w drzwiach kierowcy 250zł/allegro ok.460zł/ASO.

Niestety jak coś wariuje to znaczy że pewnie zamokło, i mi zgnił moduł komfortu, który jest nieco droższy.
Proponuje wizytę w warsztacie czy elektryka który sprawdzi najpierw zamek później moduł.
Zamek jest identyczny (poza linką i ryglem, ale te bez problemu przełożysz) jak do rovera75. Można kupić wersję angielską, ale wtedy trzeba przekładać silniczki po zdemontowaniu zamka (dość łatwy zabieg) - mowa o stronie kierowcy, a jeśli masz uszkodzony zamek po stronie pasażera, to anglik też podejdzie, bo różni się tylko tym, że ma jeszcze element do któego wchodzi wkładka kluczyka.
W aucie żony w pewnym momencie przestały działać oba zamki (to znaczy nie równoczesnie, ale w odstępie kilku dni. Objawy były takie, że zamek centralny nie zamykał drzwi po obu stronach ani z kluczyka, ani z pilota ani po nacisnięciu przycisku na panelu środkowym. Słychać było tyknięcie, ale zamek się nie ruszał. Nie działało tez domykanie po przekroczeniu 20 km/h (czy iluśtam). Zdemontowałem ten od strony pasażera, przeczyściłem silniczki, ale zamek działał tylko przez kilka dni. Kupiłem taki od rovera na allegro za 60 zł (+ wys.), był o wiele mniej zużyty od tego z mini i wystarczyło przełożyć mocowanie linki od klamki zewnętrznej i pięknie śmiga. Kupiłem też drugi i w tym wypadku przełożyłem silniczki, bo zamek był bez dinksa potrzebnego do otwierania kluczykiem. Ten drugi kosztował 30 zł+ wysyłka. Miałem szczęście, bo oba były sprawne.
Sam demontażjest dość nieciekawy, przydaje się pomoc kogoś doświadczonego w takich pracach, ja podjechałem do znajomego blacharza, który niejeden zamek już demontował.
Cóż, w końcu kupiłem MC ;-)
miniaczek7

zamek od Rovera do Mini

Post autor: miniaczek7 »

Mam zepsuty zamek drzwi pasażera (tzn. zamyka się z pilota, ale już otworzyć nie chce), dlatego rozważam wymianę całego zamka, bo wymiana silniczka może być trochę bardziej skomplikowana.

Teraz pytanie:
Czy jeśli do wymiany mam zamek pasażera, to będzie pasował tylko zamek od Rovera75 drzwi pasażera? Czy jeśli kupię zamek od drzwi tylnych, da się też to jakoś naprawić?

Proszę o pomoc.
cwieq

Re: zamek od Rovera do Mini

Post autor: cwieq »

miniaczek7 pisze:Mam zepsuty zamek drzwi pasażera (tzn. zamyka się z pilota, ale już otworzyć nie chce), dlatego rozważam wymianę całego zamka, bo wymiana silniczka może być trochę bardziej skomplikowana.

Teraz pytanie:
Czy jeśli do wymiany mam zamek pasażera, to będzie pasował tylko zamek od Rovera75 drzwi pasażera? Czy jeśli kupię zamek od drzwi tylnych, da się też to jakoś naprawić?

Proszę o pomoc.
Powinno się udać
Suprnowa

Post autor: Suprnowa »

Ja mam znowu inny problem.
Z pilota jak i kluczyka zamyka mi sie caly samochod ale niestety juz nie otwieraja mi sie tylko drzwi kierowcy.
Za kazdym razem po otworzeniu z pilota musze wkladac kluczykw drzwi kierowcy i otwierac recznie.
Co to moze byc?
B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Suprnowa pisze:Ja mam znowu inny problem.
Z pilota jak i kluczyka zamyka mi sie caly samochod ale niestety juz nie otwieraja mi sie tylko drzwi kierowcy.
Za kazdym razem po otworzeniu z pilota musze wkladac kluczykw drzwi kierowcy i otwierac recznie.
Co to moze byc?
Podbijam temat,
mam to samo, tylko od strony kierowcy muszę I OTWIERAC I ZAMYKAĆ kluczykiem, cała reszta działa z pilota.
Suprnowa

Post autor: Suprnowa »

B!G LAM3 pisze:
Suprnowa pisze:Ja mam znowu inny problem.
Co to moze byc?
Podbijam temat,
mam to samo, tylko od strony kierowcy muszę I OTWIERAC I ZAMYKAĆ kluczykiem, cała reszta działa z pilota.
U mnie zamykanie dziala z pilota ale otwieranie juz nie.tylko drzwi kierowcy
B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Sorry, trochę jestem dziś nie w "formie" i nie zauważyłem, że już to w tym wątku kiedyś opisywałem :) (co prawda bez konkretnej odpowiedzi)

mea culpa
Awatar użytkownika
BlueAntubis
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: BlueAntubis »

Odgrzeje troszkę kotleta, lecz to lepsze rozwiązanie niż zakładanie nowego tematu. W mrozne dni nie umie dostać sie do auta. Dodam że tego małego dziada przykrywam pokrowcem. Najprawdopodibniej zamarza mi zamek i nie da sie wlozyc klucza. Mialam inne samochody staly na wiekszych mrozach i nie bylo takich cyrków. To jest jakaś dziwna bolączka Miniaków czy moj jest wyjątkowy i coś z zamkiem nie tak? Dodam ze jest to uciażliwe gdy nie moge dostać się do pracy czy zamknąć auta na parkingu :/
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

Niektóre wersje wyposażenia posiadają podgrzewany zamek (sprawdzić można po VIN). Aby uruchomić to podgrzewanie trzeba na zamkniętym wcisnąć i trzymać klamkę. Ewentualnie można kupić środek, który rozmraża (mała buteleczka czasami dodatek do zimowego płynu do spryskiwaczy).
Bzyku
Awatar użytkownika
BlueAntubis
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: BlueAntubis »

Odmrażacz nie daje rady klmka jest tak wyprofilowana że nie da rady psiknąć do środka zamku. A o podgrxewanym zamku pierwsze słysze..
ODPOWIEDZ