Pierwsze mini i pytanie o trzy rzeczy

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Re: Pierwsze mini i pytanie o trzy rzeczy

Post autor: Bzyq »

Olo pisze:
mateo pisze:Ten dachowy czujnik moze byc jeszcze czujka od alarmu jezeli ja posiadasz. TO samo mialem w VW.
Mam w VW i nie mam alarmu ani przygotowania pod niego wiec jakim sensem bylo by montowanie czegos za co potem Cie i tak skroja patrzac okiem producenta. W mini tez nie mam alarmu a czujniki sa.

Zreszta spytajnie sie sami w ASO co to jest to wam to powiedza odrazu...
Można podjechać, można zadzwonić i dopytać dokładnie.

Ja uważam, że patrząc okiem producenta to jest sensem zakładać coś za co potem Cię skroją ponownie. W końcu przy masowej produkcji wyjdzie im to taniej a potem mogą powiedzieć za "montaż" np. czujnika kosmiczną kwotę. Już nie takich bajerantów widziałem..
Bzyku
czayya

Post autor: czayya »

Zrobiłem zdjęcie i jest to to jajo po prawej. Raczej nie jest to ani czujka allarmu ani czujnik klimatyzacji..
Załączniki
IMG_0486.JPG
IMG_0486.JPG (221.59 KiB) Przejrzano 629 razy
kamelus_

Post autor: kamelus_ »

czayya pisze:Zrobiłem zdjęcie i jest to to jajo po prawej. Raczej nie jest to ani czujka allarmu ani czujnik klimatyzacji..
Ja wam powiem co to jest. Jest to yyyy nic :roll: Takie tam poprostu, żeby ładniej bylo...
Nie wierzycie? Ramka szybera jest wkładana, wystarczy jej boki pgiąć do wewnątrz (wzajemnie do siebie lekko zbliżyć) i wyskoczy. Ja tak zrobiłem i powiem wam, że nie ma tam nic. Żadnego czujnika, mikrofonu itp. wogole nie ma tam instalacji ani miejsca żeby coś przyczepić co miało by być fabryczne.
Tyle w temacie :)
Olo

Post autor: Olo »

kamelus_ pisze:
czayya pisze:Zrobiłem zdjęcie i jest to to jajo po prawej. Raczej nie jest to ani czujka allarmu ani czujnik klimatyzacji..
Ja wam powiem co to jest. Jest to yyyy nic :roll: Takie tam poprostu, żeby ładniej bylo...
Nie wierzycie? Ramka szybera jest wkładana, wystarczy jej boki pgiąć do wewnątrz (wzajemnie do siebie lekko zbliżyć) i wyskoczy. Ja tak zrobiłem i powiem wam, że nie ma tam nic. Żadnego czujnika, mikrofonu itp. wogole nie ma tam instalacji ani miejsca żeby coś przyczepić co miało by być fabryczne.
A msz klime automatyczna?

Ja wiem ze na 100% sa to czujniki temperatury i to samo jest w calej grupie VW bo sie mechanikow pytalem na serwisach co to jest. Mikrofony sa montowane w podsufitce za daszkami tak zeby najlepiej zbieral dzwiek...

Skoro nie masz nic a jest zaslepka to znaczy, ze nie wydali wersji prostej i wola nie wkladac czujki a laduja plastiki jak w kazdym zeby moc sobie zmienic jakby komus odszczelilo bo to nie problem
kamelus_

Olo pisze:
kamelus_ pisze:
A msz klime automatyczna?

Ja wiem ze na 100% sa to czujniki temperatury i to samo jest w calej grupie VW bo sie mechanikow pytalem na serwisach co to jest. Mikrofony sa montowane w podsufitce za daszkami tak zeby najlepiej zbieral dzwiek...

Skoro nie masz nic a jest zaslepka to znaczy, ze nie wydali wersji prostej i wola nie wkladac czujki a laduja plastiki jak w kazdym zeby moc sobie zmienic jakby komus odszczelilo bo to nie problem
No itu się z tobą kolego nie mogę zgodzić. Może i coś tam ma być np. mirofon od telefonu ale napewno nie jest to czujnik klimy (mechanicy w większości nie mają zielonego pojęcia o MINI). Nie robie się tu jakiś wszechwiedzący ale trochę pojęcia o motoryzacji mam a MINI jest jednym z kilku moich aut. We wszystkich ma klimatronic, i we wszystkich czujnik temperatury (również w moim audi oraz golfie - apropo grupy VAG) montowany jest na panelu klimatronica (taka niewielka kratka) w mini również. Przy takim czujniku jest wenątrz również malutki wiatraczek, który wymusza ruch powietrza do czujnika tak aby jak najszybciej aktuaizować dane dotyczące bierzącej temperatury- to ona zadaje temperaturę dmuchania aby osiągnąc zadany na klimatronicu cel. Drugi czujnik znajduje się nadesce (tzw. nasłonecznienia) i on odpowiada tylko za intensywność - ocenia jak bardzo świeci słońce a w związku z tym jak szybko nagrzewa się auto i jak bardzo trzeba dmuchać żeby nadążać ze schładzaniem powietrza.
Miniaka ma w praktycznie full wersji tzn. brakuje mi tylko multifunkcji i tempomatu a tak jest wszystko więc naprawdę wątpię czy coś ma tam fabrycznie być.
Zainteresowanych zachęcam do zdjęcia ramki i zobaczenia jak jest u nich. Zajmuje to jakieś 20 sekund i nie da się nic połamać.
kamelus_

I jeszcze jedno. Mikrofony są montowane przy daszku żeby lepiej zbierały dzwięk???
Proszę cię bądź poważny. Takie rzeczy to tylko u Pana Janka w szopie co zakłada zestaw z Media Markt. Oryginalne fabryczne zestawy mają najczęściej mikrofony w przedniej lampce sufitowej (tam gdzie w mini jest sterowanie Panoramą). Tak naprzykład mam w AUDI gdzie jest fabryczny zestaw bluetooth. Podobnie robi większość marek samochodowych. (mówię o oryginalnych rozwiązaniach a nie dedykowanych).
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

bzdura

jednak rownie często spotyka się oddzielny mikrofon zamontowany w oprawce w podsufitce gdzies mniej więcej na wprost kierowcy
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Olo

Post autor: Olo »

kamelus_ pisze:I jeszcze jedno. Mikrofony są montowane przy daszku żeby lepiej zbierały dzwięk???
Proszę cię bądź poważny. Takie rzeczy to tylko u Pana Janka w szopie co zakłada zestaw z Media Markt. Oryginalne fabryczne zestawy mają najczęściej mikrofony w przedniej lampce sufitowej (tam gdzie w mini jest sterowanie Panoramą). Tak naprzykład mam w AUDI gdzie jest fabryczny zestaw bluetooth. Podobnie robi większość marek samochodowych. (mówię o oryginalnych rozwiązaniach a nie dedykowanych).
Tez mowie o oryginalnych rozwiazaniach a aut juz mialem kolo 100 i w kazdym gzdie byl fabrycznie montowany system w podsufitce byla plastikowa wstawka z kratka taka jak na zdjeciu powyzej a juz tlumacze dlaczego dlatego ze jest ona skierowana na glowe kierowcy a mikrofon jest kierunkowy a nie dookolny i sciaga to co kierowca mowi a reszte ma wycinac…

A teraz zeby bylo smieszniej mam w mini i skodzie BT i w obu nie ma tam mikrofonow…Wiec sa gdzie indziej zamontowane dla odmiany...
ODPOWIEDZ