Mini One 2001 klapa bagażnika + spryskiwacz

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

ynos

Mini One 2001 klapa bagażnika + spryskiwacz

Post autor: ynos »

Witam,
mam problem z tylną klapą - nie otwiera się, żadnej reakcji zamka na użycie centralnego, z kluczyka, z przycisków, czy po naciśnięciu "klamki" bagażnika.
Dodatkowo mam problem z zamkiem pasażera - mimo zamknięcia centralnego, można go otworzyć klamką zewnętrzną.
W bagażniku dodatkowo spryskiwacz nie psika (dysza czysta) czasem wyleci kropla płynu.
Brak linki awaryjnego otwierania bagażnika pod tylną kanapą.

Pytanie - jak dostać się do zamka? Ewentualnie Wasze sugestie, na jakie uszkodzenie stawiacie?
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Re: Mini One 2001 klapa bagażnika + spryskiwacz

Post autor: Bzyq »

Co do tylnej klapy - to linki nie ma w ogóle czy jest zerwana? Jeżeli jest zerwana to sprobój się do niej dostać kładąc tylne fotele - musisz jakoś półke wyciągnąć i położyć oparcia a następnie po lewej stronie masz taki schowek (np. na apteczke) i tam właśnie przebiega owa linka więc jak jest zerwana to możesz się tak do niej dobrać.
Następnie czy ten rygielek od drzwi pasażera w momencie zamknięcia jest schowany?
Działa silniczek od spryskiwacza - słychać go?
Bzyku
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

ynos pisze:Witam,
mam problem z tylną klapą - nie otwiera się, żadnej reakcji zamka na użycie centralnego, z kluczyka, z przycisków, czy po naciśnięciu "klamki" bagażnika.
Dodatkowo mam problem z zamkiem pasażera - mimo zamknięcia centralnego, można go otworzyć klamką zewnętrzną.
W bagażniku dodatkowo spryskiwacz nie psika (dysza czysta) czasem wyleci kropla płynu.
Brak linki awaryjnego otwierania bagażnika pod tylną kanapą.

Pytanie - jak dostać się do zamka? Ewentualnie Wasze sugestie, na jakie uszkodzenie stawiacie?
Miałem całkiem niedawno taki przypadek. Na 99% uszkodzona wiązka do klapy....
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
ynos

Bzyq pisze:Co do tylnej klapy - to linki nie ma w ogóle czy jest zerwana? Jeżeli jest zerwana to sprobój się do niej dostać kładąc tylne fotele - musisz jakoś półke wyciągnąć i położyć oparcia a następnie po lewej stronie masz taki schowek (np. na apteczke) i tam właśnie przebiega owa linka więc jak jest zerwana to możesz się tak do niej dobrać.
Następnie czy ten rygielek od drzwi pasażera w momencie zamknięcia jest schowany?
1. Linki pod tylną kanapą nie ma w ogóle. Ale nie sprawdzałem w schowku bagażnika - bo wszyscy piszą, że jest pod tylną kanapą.
2. Rygielek od drzwi pasażera schowany w momencie zamknięcia centralnego.
3. Pompkę z przodu auta słychać i wkładając drut w rurkę spryskiwacza wchodzi bez problemu, tak więc przynajmniej na odcinku paru cm jest wszystko drożne. Zastanawiam się czy gdzieś rurki się nie wypięły ale nigdzie nie widać płynu pod autem.
Niestety zamknięty bagażnik utrudnia mi sprawę.
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

ynos pisze:
Bzyq pisze:Co do tylnej klapy - to linki nie ma w ogóle czy jest zerwana? Jeżeli jest zerwana to sprobój się do niej dostać kładąc tylne fotele - musisz jakoś półke wyciągnąć i położyć oparcia a następnie po lewej stronie masz taki schowek (np. na apteczke) i tam właśnie przebiega owa linka więc jak jest zerwana to możesz się tak do niej dobrać.
1. Linki pod tylną kanapą nie ma w ogóle. Ale nie sprawdzałem w schowku bagażnika - bo wszyscy piszą, że jest pod tylną kanapą.
2. Rygielek od drzwi pasażera schowany w momencie zamknięcia centralnego.
3. Pompkę z przodu auta słychać i wkładając drut w rurkę spryskiwacza wchodzi bez problemu, tak więc przynajmniej na odcinku paru cm jest wszystko drożne. Zastanawiam się czy gdzieś rurki się nie wypięły ale nigdzie nie widać płynu pod autem.
Niestety zamknięty bagażnik utrudnia mi sprawę.
1. OK, spróbuj sprawdzić ten schowek tak jak mówiłem ta linka przebiega więc i u Ciebie powinna tam być jej końcowa część.
2. Prawdopodobnie padł moduł sterowania zamkiem w drzwiach - trzeba wymienić całość. Ale przed całą operacją możesz rozebrać drzwi i popatrzeć, poruszać. Może znajdę na realoem ten moduł to Ci podrzucę link ale to wieczorem.
3. Chodziło mi o to czy słychać silniczek od wycieraczki z tyłu - ale to i tak nie jest istotne bo musisz się najpierw dostać do tylnej klapy.
Bzyku
ynos

Bzyq pisze: 3. Chodziło mi o to czy słychać silniczek od wycieraczki z tyłu - ale to i tak nie jest istotne bo musisz się najpierw dostać do tylnej klapy.
...tzn. wycieraczka tylna działa normalnie, lecz tylny spryskiwacz nie psika - zastanawiam się gdzie wężyk od przedniego zbiorniczka do tylnej wycieraczki jest łączona - może się gdzieś rozłączyła?
ODPOWIEDZ