Dolewka oleju! PILNE
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Dolewka oleju! PILNE
Słuchajcie, dziś sprawdziłem poziom oleju u mnie w miniaku (cooper R50) i mam niestety minimum. Muszę dolać z wiadomych przyczyn. Wiem jedynie, że 5W40, ale nie wiem jakiej marki, generalnie olej był wymieniany 6000km temu. więc szkoda mi wymieniać całości.
Czy jak doleję olej innej marki o tej samej gęstości (5W40) to coś bardzo złego się stanie? Wydaje mi się, że nie powinno ale wolę zapytać...
Czy jak doleję olej innej marki o tej samej gęstości (5W40) to coś bardzo złego się stanie? Wydaje mi się, że nie powinno ale wolę zapytać...
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Re: Dolewka oleju! PILNE
lej śmiało.
lepszy jakikolwiek olej niż żaden.
lepszy jakikolwiek olej niż żaden.
- mainecoon6
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
na twoim miejscu zrobił bym tak:
kupił 5 l oleju. (takiego którego byś chciał zalewać przy następnej wymianie)
zalał z 0.5 litra a to co zostanie czyli 4,5 miałbyś na następną wymiane.
Ale to tylko sugestie
kupił 5 l oleju. (takiego którego byś chciał zalewać przy następnej wymianie)
zalał z 0.5 litra a to co zostanie czyli 4,5 miałbyś na następną wymiane.
Ale to tylko sugestie
MINI R50 R52 R56 ONE-->COOPER programowa zmiana ECU na Cooper w każdym MINI One
Remap 90--> 120 KM
DIAGNOSTYKA KODOWANIE DOPOSAŻANIE NAGŁOŚNIENIE
BMW MINI NAWIGACJE POLSKIE MENU MAPY 2015 KODY FSC
http://bmw-retrofit.pl/
TEL: 533-734-913
Remap 90--> 120 KM
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Marka oleju nie ma znaczenia, ważne są jego parametry.
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Oj... Ostrożnie z tym nie ma znaczenia.. MINI rekomenduje Castrol'a a niejedna osoba powie Ci, że Castrol to woda z mydłem... Obecnie jeżdżę na Mobilu ale jak przyjdzie czas na wymiane to zaleje Motula .marcinboro pisze:Marka oleju nie ma znaczenia, ważne są jego parametry.
Bzyku
- bob.dsk
- Wiarus
- Posiadane auto: A45 AMG
Ja słyszałem że ponoć Słonecznikowy jest całkiem dobry.
Jak nie wiesz jaki to weź wymień cały a nie będizesz sie bawić...
Filtr z 30 PLN i dobry olej z 200-250 PLN a będziesz miała z głowy
Jak nie wiesz jaki to weź wymień cały a nie będizesz sie bawić...
Filtr z 30 PLN i dobry olej z 200-250 PLN a będziesz miała z głowy
R56 239km 342nm
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Bzyq, do niedawna miałem Subaru. Jak wejdziesz na forum Subaru i poczytasz o olejach, to tam jest ponad 100 stron na temat oleju. A jak im powiesz, że wlewasz Castrola albo Mobila, to Cię zlińczują I tak się już kłócą od początku istnienia forum, który olej jest najlepszy...Bzyq pisze:Oj... Ostrożnie z tym nie ma znaczenia.. MINI rekomenduje Castrol'a a niejedna osoba powie Ci, że Castrol to woda z mydłem... Obecnie jeżdżę na Mobilu ale jak przyjdzie czas na wymiane to zaleje Motula .marcinboro pisze:Marka oleju nie ma znaczenia, ważne są jego parametry.
Nie wiem jaka dolewka jest w Mini (0,5 litra ?), ale myślę, że jakby pytający wlał tam nawet Kujawskiego, to auto mogłoby tego nie zauważyć
Ale poważnie, trochę dziwię się, że ktoś pytającemu zmienił olej i nie zostawił informacji, co to za olej...
-
- Wiarus
- Kontakt:
tam są niektórzy bardzo ortodoksyjni i nie chodzi tylko o olej jak i o jedyną słuszną markę swego czasu dostałem tam tytuł "honorowego prezesa konfesjonału" opisując jak "pozamiatałem" WRX'em, C63 AMG na słynnej dzięki tegorocznej GT Polonia ulicy. Hlondamarcinboro pisze:Bzyq, do niedawna miałem Subaru. Jak wejdziesz na forum Subaru i poczytasz o olejach, to tam jest ponad 100 stron na temat oleju. A jak im powiesz, że wlewasz Castrola albo Mobila, to Cię zlińczują I tak się już kłócą od początku istnienia forum, który olej jest najlepszy...Bzyq pisze:Oj... Ostrożnie z tym nie ma znaczenia.. MINI rekomenduje Castrol'a a niejedna osoba powie Ci, że Castrol to woda z mydłem... Obecnie jeżdżę na Mobilu ale jak przyjdzie czas na wymiane to zaleje Motula .marcinboro pisze:Marka oleju nie ma znaczenia, ważne są jego parametry.
Nie wiem jaka dolewka jest w Mini (0,5 litra ?), ale myślę, że jakby pytający wlał tam nawet Kujawskiego, to auto mogłoby tego nie zauważyć
Ale poważnie, trochę dziwię się, że ktoś pytającemu zmienił olej i nie zostawił informacji, co to za olej...
-
- Wiarus
- Kontakt:
btw - Bzyqu chyba też bywa na "kropce"
-
- Nowy
- Posiadane auto:
świat jest mały, maniujr, czy Ty aby nie sprzedawałeś przez czas jakiś audi rs6 na "kropce" ? To była ciekawa historia...
A na koniec wszyscy wylądowali na forum MINI
Które na szczęście jest mniej ortodoksyjne niż inne
sorry za OT...
sorry za OT...
- Kocyk
- Swój Człowiek
Z racji tego, że po zakupie auta otrzymałem do niego książeczkę serwisową i wszystkie możliwe faktury, paragony (ku mojemu zdziwieniu nawet na wycieraczki...) od początku istnienia tego auta, udało mi się znaleźć również fakturę za olej. Ktoś wlał Castrol Magnatec 5W-40. Taki sam również kupiłem i dolałem.
Mój miniak niestety lubi napić się pysznej gęstej cieczy i poszło mi 500ml na 7000km.
Zrobię jeszcze drugie 7000km i wymienię. Teraz pytanie (BMW do mini poleca oleje Castrol) jaki olej polecacie? Coś nie z najwyższej półki (to nie S'ka) ale jakiś bardzo dobry olej. Słyszałem, że zdarza się, że przy lepszym oleju auto troszkę mniej go pije?
Mój miniak niestety lubi napić się pysznej gęstej cieczy i poszło mi 500ml na 7000km.
Zrobię jeszcze drugie 7000km i wymienię. Teraz pytanie (BMW do mini poleca oleje Castrol) jaki olej polecacie? Coś nie z najwyższej półki (to nie S'ka) ale jakiś bardzo dobry olej. Słyszałem, że zdarza się, że przy lepszym oleju auto troszkę mniej go pije?
- mainecoon6
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
motul x-clean 5w40.
castrol przeleciał przez silnik moment, a motul teraz jak mam zalany to po 10tyś dolałem raptem 200ml.
castrol przeleciał przez silnik moment, a motul teraz jak mam zalany to po 10tyś dolałem raptem 200ml.
MINI R50 R52 R56 ONE-->COOPER programowa zmiana ECU na Cooper w każdym MINI One
Remap 90--> 120 KM
Remap 90--> 120 KM
-
- Wiarus
- Kontakt:
yes it's me again sprzedało się rok temu i kupiłem MINI + motor do subaru po raz trzeci nie chciałem wracaćmarcinboro pisze:świat jest mały, maniujr, czy Ty aby nie sprzedawałeś przez czas jakiś audi rs6 na "kropce" ? To była ciekawa historia...
sorry za OT...
a w temacie oleju w MINI: ile Wam bierze miniak ? ja co miesiąc (ok 2,5tys km) dolewam dobre pół litra.
W zasadzie dolewam śladowe ilości.
Co jakieś 5tys. 300ml? Coś koło tego.
Co jakieś 5tys. 300ml? Coś koło tego.
- Kocyk
- Swój Człowiek
Mi póki co bierze ok. 1l/10000km czyli generalnie mieści się w normie producenta. Niestety olej mam kiepski (Castrol Magnatec 5W-40) - jest wiele opinii, że ten olej MINI po prostu lubi (chlać).
Kolega wcześniej polecił Motula i spróbuje to wlać. Zobaczymy jak będzie.
Panuje powszechna opinia, że MINIaczki to olejowe pijusy także u Ciebie jest chyba wporządku
Kolega wcześniej polecił Motula i spróbuje to wlać. Zobaczymy jak będzie.
Panuje powszechna opinia, że MINIaczki to olejowe pijusy także u Ciebie jest chyba wporządku