Krzyżak w MINI R50 - wymiana całego czy naprawa???
Jednak naprawa
Krzyżak, przeguby zewn. i wewn. naprawione. MINI wraca do akcji.
Naprawa nie przetrzebiła mi portfela, więc jestem podwójnie szczęśliwy. Możliwa jest naprawa krzyżaka oraz pół osi nie wymieniając całych podzespołów tylko ich zużyte elementy. W moim przypadku zredukowało to koszty ok. dziesięciokrotnie.
Naprawy musi jednak dokonywać solidna firma, która przyłoży się do zadania z należytą starannością.
Dzięki wszystkim za rady i propozycje pomocy!
Naprawa nie przetrzebiła mi portfela, więc jestem podwójnie szczęśliwy. Możliwa jest naprawa krzyżaka oraz pół osi nie wymieniając całych podzespołów tylko ich zużyte elementy. W moim przypadku zredukowało to koszty ok. dziesięciokrotnie.
Naprawy musi jednak dokonywać solidna firma, która przyłoży się do zadania z należytą starannością.
Dzięki wszystkim za rady i propozycje pomocy!
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Krzyżak w MINI R50 - wymiana całego czy naprawa???
Airborne, można wiedzieć, ile Ci robocizny policzyli za wymianę krzyżaka?
Trudno powiedzieć, gdyż robione były również przeguby, wymieniany płyn w skrzyni etc. także na fakturze nie ma wyszczególnionych poszczególnych cen za robociznę tylko całość.
Pamiętam jednak, że informowano mnie, iż robocizna + części za krzyżak to max 200zł brutto.
Pamiętam jednak, że informowano mnie, iż robocizna + części za krzyżak to max 200zł brutto.
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
200 z robocizną? A mnie się gdzieś obiło o uszy, że sam krzyżak ok 400zł... Jeśli rzeczywiście tak tanio, to nie ma się nawet co brudzić
Zestaw naprawczy, kosztuje faktycznie ok. 500zł. Można jednak wymienić same te elementy w przegubach, bo tylko one się wyrabiają w całym tym podzespole - dokładnie jak na zdjęciu poglądowym na początku postu.
BMW nie dopuszcza takich napraw, więc sprzedają całą część jako "nierozbieralną".
BMW nie dopuszcza takich napraw, więc sprzedają całą część jako "nierozbieralną".
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
A gdzie dorwałeś do kupienia ten element? Wszędzie znajduję tylko całe zestawy naprawcze 32306763722
witam
w mini zony wymienialem krzyzak od razu po zakupie samochodu czesc+wymiana 170zl.
wymienialem bo sie kierownica cieła co 1/4 obrotu. po wymianie zaczeła lżej chodzić.
w mini zony wymienialem krzyzak od razu po zakupie samochodu czesc+wymiana 170zl.
wymienialem bo sie kierownica cieła co 1/4 obrotu. po wymianie zaczeła lżej chodzić.
krzyżak do wew. przegubu kosztuje około 60 pln i pasuje od jakiegoś francuza.
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Krzyżak do kolumny kierowniczej dostepny u nas od ręki w cenie 150 zł
http://swiatmini.pl/sklep/index.php?id_ ... er=product
http://swiatmini.pl/sklep/index.php?id_ ... er=product
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Jestem świeżo po wymianie krzyżaka u Kunera. Polecam.
Jak zwykle załatwione szybko i profesjonalnie.
Jak zwykle załatwione szybko i profesjonalnie.
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Kuner, jak będzie trochę wolnego to muszę się jeszcze upewnić, że to na pewno krzyżak i wezmę do koszyka
Z ciekawości: ile bierzecie za robociznę przy wymianie tego ustrojstwa i jak wygląda sprawa dostępu i samej wymiany? Do ogarnięcia bez specjalistycznych narzędzi? Do Warszawy i tak nie będe oddawał, ale chciałbym mieć punkt odniesienia podczas rozmowy z mechanikiem u mnie na miejscu.
Z ciekawości: ile bierzecie za robociznę przy wymianie tego ustrojstwa i jak wygląda sprawa dostępu i samej wymiany? Do ogarnięcia bez specjalistycznych narzędzi? Do Warszawy i tak nie będe oddawał, ale chciałbym mieć punkt odniesienia podczas rozmowy z mechanikiem u mnie na miejscu.
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
250 zł wraz z krzyżakiem u nas taka wymiana. Wymiana wymaga podnośnika i troszkę wolnego czasu My mamy wprawę ale na pierwszy raz liczyłbym 2-3 h.t_scarf pisze:Kuner, jak będzie trochę wolnego to muszę się jeszcze upewnić, że to na pewno krzyżak i wezmę do koszyka
http://www.swiatMINI.pl
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper
A gdybym chciał wymienić tą całą część co podaje BMW to sporo z tym roboty? Widziałem tam dwie śruby trzymające wal z góry 10 i od dołu też więc może da się bez podnośnika?Kuner pisze:250 zł wraz z krzyżakiem u nas taka wymiana. Wymiana wymaga podnośnika i troszkę wolnego czasu My mamy wprawę ale na pierwszy raz liczyłbym 2-3 h.t_scarf pisze:Kuner, jak będzie trochę wolnego to muszę się jeszcze upewnić, że to na pewno krzyżak i wezmę do koszyka
Mini Cooper 1.6 116KM Pure Silver
Od strony silnika chyba musisz zrzucić filtr powietrza i obudowę akumulatora. Pod aku masz łączenie krzyżaka - chyba klucz 13 i ładnie schodzi. https://www.youtube.com/watch?v=-1bLeMwMG6U 11 minuta 34 sek i dalej masz to pokazane i śrubę po wykręceniu.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper
Czy jak dołączę akumulator to czy muszę podłączyć kompa w celu wykasowania błędów?
Mini Cooper 1.6 116KM Pure Silver