[R53] pytanie o felgi

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

mulder

[R53] pytanie o felgi

Post autor: mulder »

idzie zima i muszę sprawić felgę na zimę
wybór padł na takie oto koło
parametry ---> 5,5Jx16H2 ET45 56mm

nie wiem jaki to jest styling, ale mniejsza oto to tylko zimówki

moje pytanie czy do mojego COOPER'a S będą pasować i jaką oponę na to założyć?
Jaki rozmiar?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za rzeczowe wypowiedzi
Załączniki
3590591710.jpg
3590591710.jpg (98.43 KiB) Przejrzano 1533 razy
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Re: [R53] pytanie o felgi

Post autor: Kocyk »

Wydaje mi się, że najlepszym rozmiarem do Twoich felg będzie 175/60/16. Jako oponę wzorcową wziąłem taką jaka siedzi u mnie czyli 205/45/17.
mulder

a felgi będą pasować?
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Wydaje mi się, że ET45 powinny pasować, ale oprócz tego ważny jest jeszcze otwór centrujący, rozstaw śrub itp.... ale to już musisz poszperać w google albo instrukcji do mini.
Wiem, że rozstaw śrub to 4x100 ale jaki otwór centrujący powinien być... nie mam pojęcia. Ważne aby był większy, można wtedy go zmniejszyć pierścieniami.
mulder

najbardziej to mnie martwi średnica, czy cooper nie ma jakichś większych hebli i czy 16" wejdą

resztę mam ogarniętą
Mini One/Cabrio/Cooper 1.4 16V - 1.6i 16V 09.01 - 55 - 88kW 5,5Jx15 4x100x56 ET 45
Mini One/Cabrio/Cooper 1.4 16V - 1.6i 16V 09.01 - 55 - 88kW 6,5Jx15 4x100x56 ET 42
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

Ja mam na zimę 16-calowe i nie ma żadnego problemu z hamulacmi. Nie pamiętam tylko jaki mają ET. Po zmianie trzeba tylko zresetować czujnik ciśnienia w oponach, bo od razu wywala błąd po przejściu z 17''.
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Błędy wywala kiedy jest różna prędkość obrotowa kół na jednej osi np. w jednym kole mniej powietrza przez co obraca się szybciej. Ja jeżdziłem na 15,16 i nigdy nie miałem problemu z błędami pod warunkiem, że było jednakowe ciśnienie.
Wracając do tematu średnicy piasty to w R50,52,53 wynosi 64,1 mm i w felgach które chcesz kupić nie może być mniejsza. Co do szerokości to 5,5 cala przy oponie 175 mm jest OK. Na zimę zaleca się węższe opony z racji większego nacisku powierzchniowego.
Przy 5,5 calowej feldze ET 45 to na zimę rozsądny wybór. Koła może nie wystają na zewnątrz i nie każdemu może się to podobać ale żwir i różne inne materiały użwywane do posypywania dróg nie niszczą nam karoserii.
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Wszystko zależy jeszcze od profilu opony. Felgi 17" mam z oponami o profilu 45mm a 16" z 55mm - wyższy profil nie niweluje różnicy w obwodzie koła i dlatego wywala błąd. Ale szybki reset załatwia sprawę do wiosny.
Miłka S
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Miłka S »

mulder pisze:idzie zima i muszę sprawić felgę na zimę
wybór padł na takie oto koło
Identyczne jak w moim :)
Załączniki
mini_23_111.jpg
mini_23_111.jpg (142.8 KiB) Przejrzano 1478 razy
mini_21_158.jpg
mini_21_158.jpg (135.48 KiB) Przejrzano 1478 razy
Dynamicznej jazdy życzy Miłka :)
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus

t_scarf pisze:Wszystko zależy jeszcze od profilu opony. Felgi 17" mam z oponami o profilu 45mm a 16" z 55mm - wyższy profil nie niweluje różnicy w obwodzie koła i dlatego wywala błąd. Ale szybki reset załatwia sprawę do wiosny.
No niestety nie mogę zgodzić się z tym co napisałeś. Czujniki prędkości obrotowej reagują na różną prędkość obrotową kół. Nie ma znaczenia czy jeździsz np na 185/60r15 czy może 205/45r17. Jeśli na aucie są jednakowe opony, tak samo zużyte i z tym samym ciśnieniem na osi to nie ważne czy 15 czy 18 cali nie powinno wykrywać błędów.
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

hmmm tylko komputer nie porównuje chyba wartości prędkości obrotowej poszczególnych kół względem siebie tylko względem wartości ustalonej przy resetowaniu :roll: Skoro reset zrobiony był na kołach o obwodzie X, to zmiana kół na te o obwodze Y wywala automatycznie błąd - u mnie tak jest za każdym razem, więc śmiem twierdzić, że mam rację :wink: Tak jak mówię, może w Twoim przypadku, różnica w rozmiarze felgi jest niwelowana przez większy profil opony i dlatego nie ma błędu.
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Haaa, widzę że wszyscy tu zimowe 16 :D

Ja na zimę posiadam 15 calowe stalówki.... jeszcze ich nie zakładałem i zastanawiam się jak bardzo pokracznie będzie wyglądał :P może przynajmniej jakieś kołpaki kupię... :P
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus

t_scarf pisze:hmmm tylko komputer nie porównuje chyba wartości prędkości obrotowej poszczególnych kół względem siebie tylko względem wartości ustalonej przy resetowaniu :roll: Skoro reset zrobiony był na kołach o obwodzie X, to zmiana kół na te o obwodze Y wywala automatycznie błąd - u mnie tak jest za każdym razem, więc śmiem twierdzić, że mam rację :wink: Tak jak mówię, może w Twoim przypadku, różnica w rozmiarze felgi jest niwelowana przez większy profil opony i dlatego nie ma błędu.
hmmm. Ja chyba też mam trochę racji. Poniżej cytauję fragment artykułu dot. czujników pośrednich jak w Naszych MINI :

"Czujniki pośrednie są proste i stosunkowo tanie w opracowaniu i montażu, dlatego decyduje się na nie wielu producentów. Stosowane są zazwyczaj w autach klasy średniej i niższej, w których konieczność pomiaru realizowana jest najtańszymi dostępnymi środkami. Pomiar odbywa się poprzez np. optyczne mierzenie prędkości konkretnego koła. W tym celu wykorzystuje się czujniki systemu ABS oraz ESP.
Następnie sygnały zbierane ze wszystkich kół pojazdu są ze sobą porównywane i w przypadku dłuższego występowania innej wartości na jednym z kół kierowca jest ostrzegany o utracie ciśnienia. Jak to się zatem dzieje, że informację o ciśnieniu otrzymujemy z pomiaru prędkości obrotowej? Odpowiedź jest prosta: im niższe ciśnienie w oponie, tym mniejsza jej średnica. Z kolei mniejsza średnica całego koła powoduje, że do utrzymania określonej prędkości jazdy potrzebuje ono wykonać więcej obrotów niż inne."

Faktycznie w moim przypadku komp nie wykrywa różnic w kompletach zima/lato ale chyba nie dlatego, że mają bardzo podobny obwód czy też średnicę zewnętrzną. Nie przemawia do mnie jednak to co napisałeś tj. zapamiętywanie przez komp wartości ustalonej przy resetowaniu. To system oparty na ABS i ESP i czy byłyby założone koła od ciężarówki czy 10 calowe od klasycznego miniaka jeśli nie wystąpi różnica w prędkości obrotowej pomiędzy poszczególnymi kołami to system nie powinien zareagować.
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Jeśli jest tak, jak piszesz, to rzeczywiście nie powinno mi wywalać błędu - ale stało mi się tak już dwa razy, a ciśnienia zawsze sprawdzam przed zmianą kół :roll: Zobaczymy, jak będzie przy zbliżającej się zmianie.
ODPOWIEDZ