podgrzewane fotele

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

andi12

Re: podgrzewane fotele

Post autor: andi12 »

Gutowski pisze:No tak, tylko ze nie zapala sie dioda po wcisnieciu przycisku ani u kierowcy jak i u pasazera wiec dioda odpada zreszta nie sadze zeby spalily sie dwie na raz. Poprostu po wciskaniu przyciskow zarowno u kierowcy jak i u pasazera nic sie nie dzieje.
Gutowski, sprawdzałeś bezpieczniki?
Lubanski

Post autor: Lubanski »

Ja mam tak samo, tez mi sie nie zapalały diody i był przepalony bezpiecznik. Zobacz u siebie bezpieczniki tam pod kierownica. Ja jak włożę bezpiecznik to po włączeniu przycisku podgrzewania fotela obojętnie którego. Bezpiecznik sie przelała, rożnie raz po 1s innym razem chodzi ok 5s.
andi12

również zastanawiam się nad dołożeniem funkcji podgrzewanych foteli. Niestety u mnie nie ma włączników w konsoli środkowej. Pod siedzeniem znajdują się 2 wtyczki, zółta i niebieska. (obydwie podłączone)

Czy ktoś z Was kto ma sprawne ogrzewanie foteli mógłby zaglądnąć pod siedzenie i napisać jak to wygląda?
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Sprawdź czy dochodzi napięcie na wtyczkę pod fotelem jeśli nie to bezpieczniki jeśli dalej nie może instalacja (kabel, wtyczka ...) Nie wiem jak zachowują się diody w przypadku np zwarcia w macie grzewczej, można i tam szukać przyczyny.
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Mata nie może spowodować zwarcia, co najwyżej brak przewodzenia.

Najłatwiej odpiąć matę i sprawdzić rezystancję maty... jak ucieka w nieskończoność, to znaczy, że przerwana.

W.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
andi12

Czy ktoś może napisać jak wygląda wtyczka do maty? (jaki ma kolor i ile pinów - mniemam, ze dwa)
Lubanski

Post autor: Lubanski »

U mnie problem z przepalajacym sie bezpiecznikiem rozwiązany.(przetarty kabel) teraz diody sie zapalaja po włączeniu podgrzewania, ale nie grzeją. Czyli co mata grzewcza?
Witek pytanie do Cb jak sprawdzić ta rezystencje maty?
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Musisz wypiąć matę z kostki pod siedzeniem i znaleźć dwa piny, do których jest ona podpięta. Zwykłym miernikiem elektrycznym musisz zmierzyć rezystancję. Jeżeli będzie pokazywało jakąś wartość (raczej małą) to znaczy, że mata jest cała. Jeżeli pomiar ucieka w nieskończoność to jest gdzieś przerwana. Nie działa Tobie za równo siedzenie i oparcie :?:

W łykend postaram się zmierzyć matę, aby zobaczyć jaka mniej więcej powinna być rezystancja
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Post autor: Gutowski »

dziwna sprawa, rozkodowałem VIN i na liście nie ma podgrzewanych foteli, a koło ręcznego posiadam jak już wcześniej pisałem przyciski do włączania ;O
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Post autor: Gutowski »

Obrazek
oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: oklaski »

Odgrzebuje temat.
Z instalacji podgrzewania foteli to mam przyciski i fotele wymienione. Brakuje kabelków, podpowie ktos co trzeba kupic?
Pozdrowienia
ODPOWIEDZ