COOPER R50 - BIERZE OLEJ

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

COOPER R50 - BIERZE OLEJ

Post autor: Kocyk »

Słuchajcie, mam pewien problem... od pewnego czasu zauważam, że mój Miniulek bierze olej. Można powiedzieć, że nawet spore ilości. Od momentu zakupu przejechałem 8500km i "spalił" mi już 1,5l. Wczoraj dolałem około 700ml.

Fakt jest taki, że w tym momencie w silniku siedzi olej jakiś ARAL 5W40 i dwa razy dolewałem Castrol Magnatec 5W40. Wiem, że to jakieś gówno... mam zamiar w przyszłym miesiącu wymienić filtr oleju i wlać Millersa 5W40.

Już sprawdzałem czy nie kopci po odpaleniu na niebiesko, ale nie.. no chyba, że jest bardzo wilgotna pogoda, wtedy idzie biała chmura, ale porównywałem z innymi autami i jest to samo :P

Sprawdzałem również czy nie zostawia pod sobą plamy oleju, czy gdzieś coś nie cieknie i również nic nie zauważyłem...

Myślicie, że takie spalanie oleju jest normalne? Czy ewentualnie jak wymienię olej to może się coś poprawić? Może jest tego jakaś inna przyczyna? Martwi mnie ten fakt, tym bardziej, że auto ma przejechane dopiero niecałe 140kkm (uprzedzę pytania - tak jest to rzeczywisty przebieg:P)
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Re: COOPER R50 - BIERZE OLEJ

P.S.

A może to najwyższy czas aby zamienić olej na 10W40?
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

Trzeba by sprawdzić kompresje i poszukać powodów ubytku tego oleju. Przechodzenie na 10w40 troche nie ma sensu, gdyż gęstrzy olej może zaszkodzić np napinaczowi rozrządu. Zalej Millersa 5w30 i powinno być lepiej - albo placebo albo naprawdę na millersie samochody biora mniej tego oleju. :)
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Wydaje mi się, że gdyby coś było źle z kompresją to by był odczuwalny spadek mocy i przy tym czasami lecą spaliny przy odkręconym korku oleju...

Wiesz co Kuner, jak masz jeszcze wolne miejsce w sobotę na tym przeglądzie urodzinowym to chyba podjadę.. wysłałem już Ci maila.
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

A u mnie moc jest ok i z wlewu oleju nic nie leci. Już sprawdzałem ;)
ODPOWIEDZ