R53 Łożysko kółka kompresora - szum, głośna praca

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

R53 Łożysko kółka kompresora - szum, głośna praca

Post autor: Babak »

Przy pracy silnika szumi mi łożysko kółka kompresora.
(diagnoza po osłuchaniu przez mechanika)

Czy możliwa jest utrata mocy przy takiej pracy łożyska? z 233KM i 258NM hamownia pokazuję teraz 226KM i 254NM.
Czy bardziej ma to związek że jest już za późno i praca kółka na schrzanionym łożysku rozjebała mi kompresor?
Dodam iż ta niby niewielka utrata mocy jest w rzeczywistości większa bo pomiar 233KM był przed wymianem układu wydechowego na sportowy czyli w rzeczywistości pewnie więcej stracił.
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Re: R53 Łożysko kółka kompresora - szum, głośna praca

Post autor: Kuner »

łozysko w kółku kompresora daje wieksze opory gdy jest wywalone, ale nie aż tak :)
Hamowałes na tej samej hamowni?
A może wydech wcale nie poprawia roboty? ;)
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
pum

Post autor: pum »

zakładając tą samą hamownie (która robi poprawki zgodnie z normą):
- wydech mógł zabrać te konie
- gorsze paliwo mogło zabrać te konie
- inna temperatura powietrza w dolocie przy starcie pomiaru mogła zabrać te konie
- błąd hamowni mógł zabrać te konie ;)

takiej różnicy mocy nie idzie tyłkiem wyczuć, chyba że przebieg momentu bardzo się różni.
Lolo

Post autor: Lolo »

Dokładnie i prędzej wydech zabrał te konie niż łożysko.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

-Robiłem na tej samej hamowni
-Spadek mocy odczułem przed wymianem wydechu podczas eksploatacji auta jakiś rok po programie i wyniku 233KM, ale myślałem że to wina nieszczelnej plecionki od kolektora.
Plecionka wymieniona przy wymianie wydechu i mocy trochę przyszło w stosunku do tego odczuwalnego spadku mocy.
Pojechałem na hamownie teraz aby sprawdzić bo coś mi jeszcze nie do końca pasowało w stosunku do tych 233KM + więcej mi pali.
-temperatura podczas hamowni minimalnie inna.
-wydech zabrał te konie? to mam nowy program wgrać?
dlaczego wydech zabiera konie jeżeli z dwóch tłumików seryjnych jest zamontowany jeden tłumik przelotowy zamiast katalizatora i jeden tłumik końcowy?
Pełny kwas, wyższa temperatura spalin bo początek jest termoizolacją owinięty oraz większa średnica przelotu i wydech zabrał???

Nie wydaję mi się, ale własną wiedzę mam kiepską w tych tematach szczerze mówiąc.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

wiesz na to może mieć wpływ inne paliwo, zatkany filtr paliwa, zużyte swiece, cewki przewody itepe
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

filtr powietrza ALTA jest regularnie czyszczony.
Świece mają 2 lata, cewki też wszystko ALTA

Paliwo.. hmm ... tankuje tylko na Statoil 98, czy tak bardzo w Warszawie stacje Statoil mogą mieć inne paliwo? Czy jest to aż tak istotnie wpływający czynnik?
Wątpię zważywszy że na obojętnie jakiej stacji zatankuję czy nawet jak od czasu do czasu V-power Racing na Shell to i tak odczuwam że jest wolniejszy niż był.

Wiem że czynników może być wiele i że kilka nawarstwionych szczegółów o których piszecie może dać takie efekt.
Ale raczej muszę je wykluczyć z powodu bardzo różnych czynników zewnętrznych przez dłuższy okres w czasie,
tak więc ma niższą moc i nie na tą chwilę czy czasowo tylko jak pisałem wcześniej od dłuższego czasu, NIEPRZERWANIE.

przeglądy robię regularnie i nawet lekko wcześniej niż pokazuje komputer.

Może jeszcze raz bo to skomplikowane:
Pamiętam, że przed wymianą wydechu moc mi zaczęła spadać gdy samochód robił się z przodu głośniejszy w wyniku rozszczelnienia się plecionki / łącznika elastycznego.
Na początku były wahania mocy, czyli czasami jak go odpaliłem to pełna moc a czasami po ponownym odpaleniu trochę słabiej przyspieszał.
Stąd podejrzenie że sonda lambda źle mogła mierzyć tudzież również błędnie podawać mieszankę do spalania.
Z biegiem czasu był coraz głośniejszy czyli plecionka coraz większą miała nieszczelność i już permanentnie wolniej przyspieszał jak na pierwotne 233KM.
Teraz wymieniłem cały wydech i wolniej przyspiesza niż wtedy gdy miał 233KM nieco szybciej niż jak był dziurawy (odczuwalne + mierzyłem przyspieszenie oraz max. prędkości przy danym biegu).

Problem polega na tym że podczas gdy tak głośno jeździłem na rozszczelnionym wydechu,
mogłem nie słyszeć tego łożyska czyli nie wiadomo co było pierwsze i co tak naprawdę wtedy wpływało a co teraz na konny i momentowy spadek... sam się pogubiłem ;)

Tak czy inaczej dzięki za wpisy i kombinujemy dalej!

Wybiorę się wkrótce na jeszcze raz wypadanie czy to na pewno te łożysko i jego ewentualną wymianę.
Może do kółka 15% trzeba jakieś wytrzymalsze? wiecie coś o tym?
Czy przy wymianie kółka obowiązkowo wymienia się łożysko czy zostaje stare jak działa?
Kółko też miałem montowane 2 lata temu.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

KORREKTA do ostatniego akapitu bo coś mi połknęło:
babak pisze:Wybiorę się wkrótce na jeszcze raz wypadanie czy to na pewno te łożysko i jego ewentualną wymianę. itepe

Wybiorę się wkrótce do serwisu na jeszcze jedno badanie czy to na pewno te łożysko i jego ewentualną wymianę, a później znów na hamownie i zobaczymy.
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

A jaki jest przebieg kompresora?
czy kiedykolwiek sprawdzany byl olej w przekładniach kompresora?
Obstawiam ze nikt sie nie dotknął, a w szczególności od strony pompy cieczy, bo tam jest tez olej i myślę ze z tamtego miejsca jest hałas.
Robilem juz taki przypadek w mini po przebiegu 180 tyś.km
pum

pokaż te wykresy...
wrażenie jest takie, że mylisz moc z momentem, a przez to że ubyło 7(!) koni doszukujesz się problemu.

generalnie przy tej mocy 7 koni w te czy wewte jest niewyczuwalne (zakładając że po prostu na końcu "zabrakło paliwa"), ale jak uważasz że coś jest nie tak to jedź do PromotoR'a.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

monsterk pisze:A jaki jest przebieg kompresora?
czy kiedykolwiek sprawdzany byl olej w przekładniach kompresora?
Obstawiam ze nikt sie nie dotknął, a w szczególności od strony pompy cieczy, bo tam jest tez olej i myślę ze z tamtego miejsca jest hałas.
Robilem juz taki przypadek w mini po przebiegu 180 tyś.km
Kompresor był wymieniany 2 lata temu, na używany ale po małym przebiegu i generalnie
zaopiekowali się nim przed montażem ;). Po takim remoncie wraz ze SWAPEM silnika chodził elegancko!
Ale rozwiń proszę myśl z pompą cieczy i oleju... Czy to jest wymieniane gdy się wymienia kompresor?
pum pisze:pokaż te wykresy...
wrażenie jest takie, że mylisz moc z momentem, a przez to że ubyło 7(!) koni doszukujesz się problemu.

generalnie przy tej mocy 7 koni w te czy wewte jest niewyczuwalne (zakładając że po prostu na końcu "zabrakło paliwa"), ale jak uważasz że coś jest nie tak to jedź do PromotoR'a.
Wydaje się być nie zauważalne a jakimś cudem odczuwam i się to potwierdziło.
Dodatkowo tak jak pisałem mniejsze prędkości max. osiągam na danych biegach do odciny -a to już jest odczuwalne i zauważalne.

Tutaj wykres:
Obrazek
cieńsza linia po modach 2 lata temu i gruby 12 listopad po wydechu
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a obroty te same osiąga?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
pum

Babak pisze: Dodatkowo tak jak pisałem mniejsze prędkości max. osiągam na danych biegach do odciny -a to już jest odczuwalne i zauważalne.
facepalm
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

flapjck1 pisze:a obroty te same osiąga?
no jak widać na wykresie pomimo mniejszej mocy i momentu wykres się przesunął i osiąga minimalnie większe obroty.

Dziwi mnie to bo po tym wydechu powinna skoczyć nie co moc + auto mi więcej pali.
Może ma to związek z sonda lambda, która źle czyta?
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

no i zajechany kompresor się okazał.
Kolega KUNER może pokazać zdjęcia:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Najprawdopodobniej brak oleju w kompresorze był bezpośrednią przyczyną.
Pozostaje pytanie w jaki sposób stamtąd zniknął?
ODPOWIEDZ