LED - światła pozycyjne

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Ahmedorro
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

LED - światła pozycyjne

Post autor: Ahmedorro »

Witam, czy macie może doświadczenie z ledami 5w5 w światłach pozycyjnych (r50)? Zastanawiam się czy nie można by używać ich jako "światła dzienne" (żeby nie marnować drogich mijania haha), niby bez homologacji ale policja by się pewnie nie czepiała bo są przecież oddzielne, czy się mylę ?
Ahmedorro
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: LED - światła pozycyjne

Post autor: Ahmedorro »

w5w soooory !
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Światła dzienne to inne niż pozycyjne. Niestety ale policja się tego czepia. Zaletą jest to, że MINI ma gdzie indziej światła pozycyjne niż drogowe i może nie zostać to zauważone. Co do żarówki sam sobie odpowiedziałeś. Są nielegalne i trzeba się liczyć z ewentualnymi konsekwencjami.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
t_scarf
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: t_scarf »

...nie cierpię "ledowych kierowców".
#*&%* widać, jak ktoś jedzie na tandetnych ledach zamiast świateł dziennych/mijania :evil:

A odpowiadając na Twoje pytanie, to policja może się przyczepić. Gdybym ja był policjantem to bym po godzinach, nieodpłatnie wyjeżdżał i wyłapywał takich :wink:
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

ta, te wisiorki ledowe jak na choinkę są mega tandetne.
Nie dość że widać punkty ledowe oddzielnie jak świecą to zwykle są lekko niebieskawe albo żółtawe (rzadko kiedy jest ładne białe światło)
to jeszcze często są tak kiepskiej jakości, że jeden punkt nie świeci albo mruga.

Wydaje mi się że takie ledy nawet oryginalnie tandetnie wyglądają (patrz. nowe Mercedesy)
dlatego to też AUDI szybko zrobiło lifting gdzie użyło "pełnych ledów" czyli mamy ciągłe linie świecące bez widocznych punktów.

Myślałem też o tym, aby wziąć seryjny reflektorek świateł postojowych+kierunek i jakoś je przerobić aby były w nich ledy postojowe słabsze oraz ledy mijania mocniejsze + kierunek też led.
Może są homologowane takie ledowe wkłady?
Wiem że np. są takie seryjne-uniwersalne lampy, okrągłe homologowane które są użyte w ilość 6szt. np w Alfie 159 ale również w innych pojazdach.

Może coś na forum UK piszą o jakimś rozwiązaniu?

Myślicie że to realne?
kaco_d

Post autor: kaco_d »

Widziałem mini na ledach jak dzienne zamontowane w przeciwmgielnych i wyglądały ok ale nie wiem jak poczarowane miał w elektryce
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Przekażnik typ 561 za 7 zeta, trochę kabli, (+) po stacyjce (ja mam z zapalniczki 15A) 2 - 3 godzinki i gotowe. Co do przerabiania pozycyjnych na "dzienne" to przy zbyt mocnej żarówce czy diodzie słabo bedzie widać kierunkowskaz. Można się pobawić w przygasanie w momencie mrugania migacza jak np w Audi ale to troszkę zabawy i efekt może być nie taki a już o homologacji nie wspominając Przerabiałem i wróciłem do oryginału.

PS. Nie wiedziałem, że na forum wszyscy tacy przepisowi. Jak się ma np. Cooper S'a i jeździ przepisowo to trzeba mieć naprawdę mocne nerwy :wink: A może ja jakiś inny :sad:
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Ajo_00 »

Sam eksperymentuje z tymi LEDami w postojówkę (już nie mówię aby to było do jazdy dziennej) ale nie mogę ustrzelić takiej aby fajnie świeciła.
Były już takie:
1 - Dobrze rozpraszała światło w kloszu ale była za słaba.

2 - Taka tylko na 4LED prawie jak do jazdy dziennej bo snop światła był kierowany w przód, a nie rozproszony ale szybko się przepalały zawsze 1-2 LEDy siadały i robił się stroboskop.

3 - Teraz jest taka i to dopiero porażka bo coś MINI jej nie trawi na początku mimo NIE włączonych świateł żarówka LED lekko świecił, a teraz z kolei sobie migają co jakiś czas.

Teraz planuje przetestować tą:
Kojena opcja

Przeglądałem jeszcze na szybko ebay.com.uk i już coś nowego wymyślili XENON :mrgreen:
LINK LINK LINK

Albo już całkowicie po bandzie (tylko już nowe MINI)
LINK facepalm
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Albo już całkowicie po bandzie (tylko już nowe MINI)
... facepalm
Sorrki walnąłem się jednak to do modelu R53 :oops:
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Post autor: Babak »

Ajo_00 pisze:Albo już całkowicie po bandzie
LINK facepalm
Przyznam, że nie taki brzydki ten zderzak jak na aftermarketowy tuning.
Cena jednak zaporowa.

W każdym razie jestem stroną zainteresowaną rozwojem twoich prac tak więc informuj nas na bieżąco jak idą prace.

STi77
-słuszna uwaga z tym przygaszaniem światła podczas pracy kierunkowskazu.
Myślę że dobry elektryk nie miał by z tym problemu większego.
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

t_scarf pisze:Gdybym ja był policjantem to bym po godzinach, nieodpłatnie wyjeżdżał i wyłapywał takich :wink:
to bym Ci pomagał :)
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Tak sobie przeglądałem ebay UK i znalazłem ciekawą alternatywę na te światła postojowe:
ANGEL EYES - LED /MADE IN TAIWAN/
Tylko może ktoś ma znajomego na Tajwanie żeby to ściągnąć :mrgreen:

Lub opcja droższa z Anglii - http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-MINI-R50-R52-R53-2001-2009-FRONT-INDICATORS-WITH-ANGEL-EYES-HALOS-PAIR-/360681123219?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Car+Make%3AMini&hash=item53fa452d93
ODPOWIEDZ