Problem z filtrem paliwa
Problem z filtrem paliwa
Witam serdecznie. Mam pytanko: Posiadam MINI R56 120KM z 2008r i jetem ciekaw, gdzie znajduje się filtr paliwa w tym modelu. Wybrałem się do warsztatu na wymianę świeczek i filtra paliwa. Tam po wymianie świeczek mechanik oznajmił że nie może znaleźć filtra. Wykopał całą pompę i zdziwiony stwierdził że to niemożliwe bo tak było w schemacie i tam powinien znajdować się filtr. Próby podpowiedzi z mojej strony, że być może jest on gdzieś pod podłogą w prawej tylnej części auta, ponieważ tam prowadzą przewody paliwowe, nic nie dała. Dodam że sytuacja miała miejsce w Holandii a tam niestety nie robi się niczego wg logiki lecz wg schematów. Zabrałem moje autko i postanowiłem sam zająć się wymianą w warunkach domowych. Proszę o potwierdzenie moich domysłów nim zabiorę się do tego. Być może się mylę. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
P.S. Warsztat wybrałem ze względu na wpis do książki serwisowej.
P.S. Warsztat wybrałem ze względu na wpis do książki serwisowej.
Re: Problem z filtrem paliwa
Pod tylnym siedzeniem masz dwie okrągłe zaślepki. Jedna to pompa paliwa, a pod drugą znajduję się filtr paliwa - papierowa wkładka.
Tutaj masz schemat:
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (49.09 KiB) Przejrzano 1222 razy
Dziekuję bardzo za odpowiedź. Lecz właśnie tamto miejsce wziąłem jako pierwsze pod uwagę i okazało się że po odkręceniu blachy maskującej wszystko jest zaślepione plastikiem. Myślałem nawet o rozwaleniu tego ale to raczej nie jest profesjonalne rozwiązanie. Czy można się tam dostać jakoś od spodu?
Powinieneś zobaczyć dużą plastikową nakrętkę. Po odkręceniu jej wychodzi cały wkład z filtrem.
Jak na obrazku:
Jak na obrazku:
- Załączniki
-
- 11.JPG (54.26 KiB) Przejrzano 1214 razy
tu fajnie widac:
http://www.pelicanparts.com/techarticle ... cement.htm ,
jednak polecam podjechac do mechanika!
http://www.pelicanparts.com/techarticle ... cement.htm ,
jednak polecam podjechac do mechanika!
dacie wiare
Załamka!!! Dziś dowiedziałem się że mój minias NIE POSIADA FILTRA PALIWA. Dacie wiarę?
Odwiedziłem dziś mechanika który, zadzwonił z moim problemem do znajomego w serwisie BMW. Tamten osobnik poinformował nas że są modele mini bez filtra paliwa, podobno posiadają jakieś inne rozwiązanie, ale nie byłem w stanie załapać o co w nim chodzi.
Czy to jest możliwe? Przeszukałem kawał neta i znalazłem w artykule jakiejś gazety moto, test mini z 2001r. i jedno zdanie: Zaznaczając, że mini nie posiada filtra paliwa. I tylko to jedno zdanie w całej przestrzeni internetu. Nie wiem co o tym myśleć. Być może ktoś z was posiada więcej info.
Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.
Odwiedziłem dziś mechanika który, zadzwonił z moim problemem do znajomego w serwisie BMW. Tamten osobnik poinformował nas że są modele mini bez filtra paliwa, podobno posiadają jakieś inne rozwiązanie, ale nie byłem w stanie załapać o co w nim chodzi.
Czy to jest możliwe? Przeszukałem kawał neta i znalazłem w artykule jakiejś gazety moto, test mini z 2001r. i jedno zdanie: Zaznaczając, że mini nie posiada filtra paliwa. I tylko to jedno zdanie w całej przestrzeni internetu. Nie wiem co o tym myśleć. Być może ktoś z was posiada więcej info.
Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
serwis jest niedouczony - takie rozwiazanie 

Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
przeslij mi na adres biuro@ swiatmini.pl numer VIN - sprawdzę dokłądnie co i jak.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000