Tylko nie silikon w sprayu!!!! Z racji że mam szyberdach kiedyś ktoś na forum polecał żeby popryskać prowadnice i uszczelki silikonem. Po nałożeniu silikonu zaczęła się cała symfonia pisków i skrzypienia. Wcześniej było wszystko w porządku i tak sobie zrobiłem dobrze.tomyfly pisze:a ja wsadziłem w szczeline miedzy szyba a deska grubą gumową uszczelke stosowana jako uszczelka drzwi bądź okien. kupilem w mrówce, wcisnołem i cisza!!! pomaga tez co jakis czas solidne spryskanie silikonem w sprayu. polecam
rzeczy które najbardziej denerwują mnie w moim MINI to:
- Alfik30
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Cooper S - R53
Re: rzeczy które najbardziej denerwują mnie w moim MINI to:
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
bo prowadnice szyberdachów smaruje się silikonem ale litym
bądź patriota uzyj silipasty
http://allegro.pl/konvest-smar-silikono ... 46842.html
ew
http://allegro.pl/cx-80-smar-silikonowy ... 98701.html
http://allegro.pl/smar-silikonowy-tuba- ... 28409.html
http://allegro.pl/smar-silikonowy-techn ... 20715.html
bądź patriota uzyj silipasty
http://allegro.pl/konvest-smar-silikono ... 46842.html
ew
http://allegro.pl/cx-80-smar-silikonowy ... 98701.html
http://allegro.pl/smar-silikonowy-tuba- ... 28409.html
http://allegro.pl/smar-silikonowy-techn ... 20715.html
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Alfik30
- Swój Człowiek
Dziekuję za porady, ale mimo wszystko już nie skorzystam z silikonu:). Przed smarowaniem miałem całkowity spokój, do czasu kiedy przeczytałem że silikon jest ekstra, koledzy podawali konkretne marki i opakowania, więc w te pędy pobiegłem do sklepu, kupiłem ten najlepszy,
Wymyłem samochód, wyczyściłem prowadnice, uszczelki, nałożyłem i byłem mega szczęśliwy, do czasu kiedy nie ruszyłem z miejsca. zdrzyty i piski były niemiłosierne. Musiałem ponownie wszystko dokładnie odtłuszczać, w sumie cała zabawa zajęła mi kilka godzin. Po dokładnym odtłuszczeniu szyberdach ponownie zamilkł i milczy nadal
Tak to jest jak się chce poprawiać to co dobre.
Wymyłem samochód, wyczyściłem prowadnice, uszczelki, nałożyłem i byłem mega szczęśliwy, do czasu kiedy nie ruszyłem z miejsca. zdrzyty i piski były niemiłosierne. Musiałem ponownie wszystko dokładnie odtłuszczać, w sumie cała zabawa zajęła mi kilka godzin. Po dokładnym odtłuszczeniu szyberdach ponownie zamilkł i milczy nadal
Tak to jest jak się chce poprawiać to co dobre.
a czym wysmarować drzwi jak w zimie na mrozie przymarzają i nawet jesli wejdziesz do auta to tymi samymi drzwiami możesz nie wysiąść ??? tez silikon??
- Alfik30
- Swój Człowiek
Na drzwi silikon, byle nie na dach
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Ja szczerze polecam produkt Turtle Wax do uszczelek w sztyfcie
http://www.autokosmetyki.pl/turtle-wax-sztyft-do-zabezpieczania-uszczelek-gumowych-idealny-na-prezent-38ml,p286.html
Używam od tamtej zimy i sprawdza się w ziemi jak i w lato, sam jednak obecnie nie mogę nigdzie dorwać w swoim miecie po hiper/extra marketach.
Żaden tam tłusty "plak" czy silikon.
http://www.autokosmetyki.pl/turtle-wax-sztyft-do-zabezpieczania-uszczelek-gumowych-idealny-na-prezent-38ml,p286.html
Używam od tamtej zimy i sprawdza się w ziemi jak i w lato, sam jednak obecnie nie mogę nigdzie dorwać w swoim miecie po hiper/extra marketach.
Żaden tam tłusty "plak" czy silikon.
- Babak
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
- Kontakt:
Mnie osobiście najbardziej denerwuję i irytuję tępy i pusty dźwięk kierunkowskazu.
To jest chyba najgorszy dźwięk kierunkowskazu jaki w życiu słyszałem.
Moim zdaniem przednia szyba w Mini ma jedną wielką zaletę - nie świeci słoneczko prosto w oczy . Już to przerabiałem w kilkunastu autach z wieelką panoramiczną szybą - co chwile trzeba zasłaniać jak masz słońce na godzinie 12
Mini kupiłem dla żony, na początku sierpnia, a jeździ nim od 29 paździrnika. Czas dzielący te dwie daty poświęciłem na przygotowanie i odświeżenie autka, żeby nadawało się do codziennej jazdy. Kupiłem je dość tanio, tj prawie sześć tysięcy poniżej najniższej kwoty w EUROTAX, ale wydałem 3/4 tej różnicy na naprawy i wymiany. Wymiana wszystkih płynów i filtrów, tarcze i klocki, sonda lambda, linki ręcznego, pranie tapicerki i wykładziny, wymiana BCM, wymiana zamków, montaż centralki/sterownika centralnego zamka, dorobienie kluczyków, poprawki lakiernicze, klejenie hokeja pod zderzakiem, mocowania halogenu i nadkola, montaż dodatkowych lamp i pasów, malowanie elementów wnętrza (były porysowane),wymiana filtra przeciwpyłkowego, filtra paliwa, głośnika w prawych drzwiach,, felgi stalowe na zimę, dekle na alusy, regeneracja alusów (jedna była poocierana), wymiana akumulatora, paska alternatora, regeneracja alternatora i parę innych drobiazgów no i - oczywiście - likwiadcja trzeszczenia. To ostatnie dotyczyło dwóch elementów - zbiornika paliwa oraz deski. W wypadku zbiornika po prostu wepchnąłem twardę piankę/gąbkę pomiędzy siedzisko a zbiornik (od góry) i przestał się odzywać. Deskę rozebrałem, podkleiłem w kilku miejscach uszczelkę do okien i poskręcałem - teraz jest cicho i przyjemnie. Auto ma relatywnie niewielki przebieg, jeździ bardzo fajnie i mam nadzieję, że posłuży mojej drugiej połówce przynajmniej parę lat. Do zamontowania mam jeszcze zapasowe koło (już kupione, brakuje jeszcze dwóch elementów mocujących, oraz opony na lato. 90% pracy wykonałem samodzielnie, w przeciwnym wypadku zostawiłbym u mechanika/blacharza pewnie 3-4 kafle. Na plus zaliczam własności jezdne, przyzwoite spalanie nawet w mieście, wygląd, dźwięk silnika, fajnie grające audio. Wkurzające są pierdółki, właściwie nic konkretnego. Fotel pasażera mógłby się łatwiej otwierać, bagażnik to właściwie balkonowa skrzynka na kwiaty. Wysiadanie z auta mogłoby być łatwiejsze, w czym długie drzwi nie ułatwiają. Reszta do przyjęcia.
Cóż, w końcu kupiłem MC
Dopiero po Twoim wpisie zacząłem na to zwracać uwagę i od tych kilku dni zastanawialem się co mi przypomina to klikanie kierunków... dzisiaj otworzyła się właściwa klapka... fsm 126pBabak pisze:Mnie osobiście najbardziej denerwuję i irytuję tępy i pusty dźwięk kierunkowskazu.
plastiki !!! a właściwie ich stukanie na polskich drogach i rsc na obręczach
zapalajaca sie kontrolka Air Bag znaczy nic innego, jak to ze bylo coś kombinowane,Gutowski pisze:-kontrolka air bag zapaliła się sama od siebie
najprowdopodobniej to nie problem poduszki, ale "naprawianych" napinaczy pasów, lub grzebani
w komputerze w celu usuniecia zapisów o kolizji i uruchomienia poduszek
Jezeli auto kupione było od handlarza, proponuje wszystko sprawdzić w dobrym warsztacie,
bo ostatnio panuje dziwna moda, że zamiast poduszek, które sa mega drogie handlarze wstawiaja plastikowe atrapy.
A też sobie ponarzekam, a co mi tam!
- O plastikach nie ma co się rozpisywać.
- lewe powietrze, które silnik dostaje gdzieś za przepustnicą (jeszcze nie zlokalizowałem źródła, oby udało się w ten weekend)
- czasem (ostantio częściej-może przez mrozy) klekotanie na jałowym biegu (łożysko oporowe?)
- rozdarta eco-skóra na siedzeniu kierowcy(żyć z tym albo obszyć fotele na nowo za troszkę pieniążków )
- lakier który czeka na spolerowanie i poprawki (na wiosnę) + wnętrze (kilka przytarć na plastikach z tyłu - od psiaka )
- ostatnio lekkie skrzypienie kierownicy przy pełnym skręcie
- O plastikach nie ma co się rozpisywać.
- lewe powietrze, które silnik dostaje gdzieś za przepustnicą (jeszcze nie zlokalizowałem źródła, oby udało się w ten weekend)
- czasem (ostantio częściej-może przez mrozy) klekotanie na jałowym biegu (łożysko oporowe?)
- rozdarta eco-skóra na siedzeniu kierowcy(żyć z tym albo obszyć fotele na nowo za troszkę pieniążków )
- lakier który czeka na spolerowanie i poprawki (na wiosnę) + wnętrze (kilka przytarć na plastikach z tyłu - od psiaka )
- ostatnio lekkie skrzypienie kierownicy przy pełnym skręcie
leszekk_k pisze:zapalajaca sie kontrolka Air Bag znaczy nic innego, jak to ze bylo coś kombinowane,Gutowski pisze:-kontrolka air bag zapaliła się sama od siebie
najprowdopodobniej to nie problem poduszki, ale "naprawianych" napinaczy pasów, lub grzebani
Jezeli auto kupione było od handlarza, proponuje wszystko sprawdzić w dobrym warsztacie,
bo ostatnio panuje dziwna moda, że zamiast poduszek, które sa mega drogie handlarze wstawiaja plastikowe atrapy.
TAAAA a świstak siedzi i słucha takich "mądrości".
A nie wpadłeś Szerloku i zwolenniku teorii spiskowych, że poducha mogła zaświecić się od uszkodzonej maty fotela pasażera - bardzo częsty przypadek, lub od luźnej wtyczki pod fotelem, który bądź co bądź się przesuwa w celu zajęcia miejsca z tyłu - w niektórych samochodach bardzo często co też jest częstą przypadłością 3d aut.
- Gutowski
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: r50
luke53 pisze:leszekk_k pisze:zapalajaca sie kontrolka Air Bag znaczy nic innego, jak to ze bylo coś kombinowane,Gutowski pisze:-kontrolka air bag zapaliła się sama od siebie
TAAAA a świstak siedzi i słucha takich "mądrości".
A nie wpadłeś Szerloku i zwolenniku teorii spiskowych, że poducha mogła zaświecić się od uszkodzonej maty fotela pasażera - bardzo częsty przypadek, lub od luźnej wtyczki pod fotelem, który bądź co bądź się przesuwa w celu zajęcia miejsca z tyłu - w niektórych samochodach bardzo często co też jest częstą przypadłością 3d aut.
tez obstawiam albo wtyczke albo cos z fotelem. ciągle muszę nim manewrować od zapinania córeczki w foteliku. musze sprawdzić na kompie ale to jak będę sprężyny wymieniał u znajomego.