Zmiana lusterek na podgrzewane i składane el.
- heiker
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R60
Zmiana lusterek na podgrzewane i składane el.
Temat dotyczy R60 Cooper Countryman MY2013, ale rozwiązanie może być podobne dla innych modeli.
Chciałbym zamienić lusterka zewnętrzne sterowane elektrycznie, na model który jest dodatkowo podgrzewany i składany elektrycznie.
Pytanie:
1. Co trzeba dokupić i wymienić (oprócz samych lusterek)?
2. Jak ewentualnie przerobić instalację elektryczną?
3. Co przeprogramować w komputerze?
PS. Moje posty z pytaniami How-To:
Wymiana kierownicy z dwuramiennej na trójramienną
Chciałbym zamienić lusterka zewnętrzne sterowane elektrycznie, na model który jest dodatkowo podgrzewany i składany elektrycznie.
Pytanie:
1. Co trzeba dokupić i wymienić (oprócz samych lusterek)?
2. Jak ewentualnie przerobić instalację elektryczną?
3. Co przeprogramować w komputerze?
PS. Moje posty z pytaniami How-To:
Wymiana kierownicy z dwuramiennej na trójramienną
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Re: Zmiana lusterek na podgrzewane i składane el.
Wymieniałem 3PIN na 5PIN w moim R53.
Kupiłem bardzo tanie zamienniki 5PIN z wkładami (chyba po 140pln/szt). Pasowały plug&play.
Z instalacją spora rzeźba. Sterowanie działa jak wcześniej, ale konieczne było dorabianie kabli i włączników do grzania/składania/rozkładania + oczywiście zmiana wtyczek 3->5PIN
Generalnie przydałby się oryginalny sterownik, ale w ASO nie byli pewnie co i jak. Sterownik powoduje odłączenie napięcia jak lusterko osiągnie właściwą pozycję podczas składania/rozkładania i po jakimś czasie odpina grzanie (chyba jest zintegrowane z grzaniem szyby tylnej).
Zrobiłem bez tego, za każdym razem pilnując czy już się rozłożyło/złożyło i wtedy cofając pstryczek w pozycję OFF. Raz się zagapiłem i silniczki się zjarały...
Olałem temat i mam tylko oryginalne sterowanie+grzanie.
Licz się ze ściąganiem tapicerki drzwi i grzebaniem pod deską w bezpiecznikach etc.
Kupiłem bardzo tanie zamienniki 5PIN z wkładami (chyba po 140pln/szt). Pasowały plug&play.
Z instalacją spora rzeźba. Sterowanie działa jak wcześniej, ale konieczne było dorabianie kabli i włączników do grzania/składania/rozkładania + oczywiście zmiana wtyczek 3->5PIN
Generalnie przydałby się oryginalny sterownik, ale w ASO nie byli pewnie co i jak. Sterownik powoduje odłączenie napięcia jak lusterko osiągnie właściwą pozycję podczas składania/rozkładania i po jakimś czasie odpina grzanie (chyba jest zintegrowane z grzaniem szyby tylnej).
Zrobiłem bez tego, za każdym razem pilnując czy już się rozłożyło/złożyło i wtedy cofając pstryczek w pozycję OFF. Raz się zagapiłem i silniczki się zjarały...
Olałem temat i mam tylko oryginalne sterowanie+grzanie.
Licz się ze ściąganiem tapicerki drzwi i grzebaniem pod deską w bezpiecznikach etc.
-
- Wiarus
- Kontakt:
oczywiście 3PIN->7PIN
dlaczego nie mogę edytować swoich postów... ?
(nawet w przeciągu 5minut)
dlaczego nie mogę edytować swoich postów... ?

- Alfik30
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Cooper S - R53
Mam dokładnie ten sam problem z edycją postów. Generalnie w ogóle nie mam takiej możliwości.maniujr pisze:oczywiście 3PIN->7PIN
dlaczego nie mogę edytować swoich postów... ?(nawet w przeciągu 5minut)
- heiker
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R60
Powoli zaczynam dokładniej rozpracowywać temat. Do składania lusterek w R60 potrzebny jest dodatkowy moduł (patrz załączona fotka).
Na wstępie pytania:
- gniazdo (to od strony drzwi) ma tylko 5 PIN, a lusterko ma 7 PIN. Czy przerabiałeś gniazdo?
- skąd pociągnąłeś zasilanie? dodawałeś dodatkowy bezpiecznik?
Nie wiem, jak w R53, ale w R60 jest to wszystko chyba połączone też z komputerem pokładowym.
Schemat logiczny widziałbym tak:
Sterownik<====
| | | |
| | | =============>Lusterko lewe / prawe
| | -------[bezpiecznik]----------->Zasilanie +12V/GND
| ---------------->przełącznik w drzwiach kierowcy
--------------->sterowanie z komputera
Sterownik dostawałby sygnał albo z przełącznika w drzwiach, albo z komputera o wysterowaniu zamykania/otwierania lusterek. W sterowniku jest czujnik przeciażeniowy (jak lusterko dojdzie do oporu, silnik zaczyna pobierać dużo prądu i wtedy sterownik uważa, że lusterko jest w położeniu granicznym i odłącza prąd).
BTW, na forum NAM spotkałęm opisy problemów, że lusterka nie rozkłądają/składają się w całości - zatrzymują się. Mogło to by być spowodowane właśnie dużymi oporami przy otwieraniu/zamykaniu, przez co silnik zaczyna wcześniej pobierać większy prąd, a sterownik go odłącza. W takim przypadku przesmarowałbym w lusterku mechanizm składania.
Na wstępie pytania:
- gniazdo (to od strony drzwi) ma tylko 5 PIN, a lusterko ma 7 PIN. Czy przerabiałeś gniazdo?
- skąd pociągnąłeś zasilanie? dodawałeś dodatkowy bezpiecznik?
Nie wiem, jak w R53, ale w R60 jest to wszystko chyba połączone też z komputerem pokładowym.
Schemat logiczny widziałbym tak:
Sterownik<====
| | | |
| | | =============>Lusterko lewe / prawe
| | -------[bezpiecznik]----------->Zasilanie +12V/GND
| ---------------->przełącznik w drzwiach kierowcy
--------------->sterowanie z komputera
Sterownik dostawałby sygnał albo z przełącznika w drzwiach, albo z komputera o wysterowaniu zamykania/otwierania lusterek. W sterowniku jest czujnik przeciażeniowy (jak lusterko dojdzie do oporu, silnik zaczyna pobierać dużo prądu i wtedy sterownik uważa, że lusterko jest w położeniu granicznym i odłącza prąd).
BTW, na forum NAM spotkałęm opisy problemów, że lusterka nie rozkłądają/składają się w całości - zatrzymują się. Mogło to by być spowodowane właśnie dużymi oporami przy otwieraniu/zamykaniu, przez co silnik zaczyna wcześniej pobierać większy prąd, a sterownik go odłącza. W takim przypadku przesmarowałbym w lusterku mechanizm składania.
- Załączniki
-
- Sterownik kontroli skłądania lusterek w R60
- Sterownik_61359177975.png (28.39 KiB) Przejrzano 1077 razy
-
- Wiarus
- Kontakt:
w R53 też występuję dodatkowy moduł, ale zrezygnowałem z jego zakupu ze względu na cenę + wychodząc z założenia, że zrobię to na zasadzie ON/OFF + zabezpieczenie bezpiecznikiem.
12V wziąłem gdzieś z bezpieczników (nie pamiętam), zabezpieczenie zrobiłem, ale zbyt mocne i poległy silniczki
Przeciskałem dodatkowe kable przez wiązki idące w drzwi, spora rzeźba...
12V wziąłem gdzieś z bezpieczników (nie pamiętam), zabezpieczenie zrobiłem, ale zbyt mocne i poległy silniczki

Przeciskałem dodatkowe kable przez wiązki idące w drzwi, spora rzeźba...
W moim R56 grzanie lusterek podłączyłem pod grzanie tylnej szyby, kabel biegnie w progu po stronie pasażera.
co do składania to faktycznie mega rzeźba.
trzeba zmienić pokrętło sterowania lusterkami i dodać moduł. można też podłączyć się pod sygnały z centralnego zamka i dodać sterowniki do każdego z lusterek żeby sygnały zamkniecia centralnego zamykały lustra i odwrotnie.
co do składania to faktycznie mega rzeźba.
trzeba zmienić pokrętło sterowania lusterkami i dodać moduł. można też podłączyć się pod sygnały z centralnego zamka i dodać sterowniki do każdego z lusterek żeby sygnały zamkniecia centralnego zamykały lustra i odwrotnie.
-
- Wiarus
- Kontakt:
tylko, żeby Ci się lusterka nie składały w czasie jazdy jak przekroczysz 15km/h i zaryglują się drzwi 

możesz wyłączyć ryglowanie drzwi